Отговори
# 165
Вив, чисто исторически, не е ли малко лицемерно да говорим в единия случай за поробители, а да се гордеем, че сме се разпростирали на три морета?
Ние не сме избивали и не сме завземали територии?!?

# 166
Да, Виви! Така е! Като разгледаме нещата много по глобално да кажем историята придобива съвсем друг вид. И нищо не е това, което е. А на България най-много са ѝ навредили Чърчил (лично отношение към България) и Руската, Съветската и Руската политики спрям О България.

Ааа, Тайчо, сме. Много сме, били сме по-брутални и от османци и от руснаци, и от англичани, и от испанци. Направо сме си таковали онаковата.

# 167
Че то крепостничество в Русия след 1944 си е имало но в неформален вид. За пътуване до друг град се е изисквла така наречената "путьовка".
Съгласен съм с Дидо. При едното нападение на Русия над България и по-конкретно Варна, немска подводница е излязла да ни защитава и това е накарало руснаците да се оттеглят. Факт, който се премълчаваше с години.
Тайче, България има история която не е удобна на никого. Българската държава не се ражда от нищото и не е създадена от Аспарух, както да ни учили.

# 168
  • Варна
Аз помня как у нас за да отидем на гости на роднини близо до границата, се изискваше пътен лист. Баща ми вадеше всяка година като тръгвахме.

# 169
Лан, историята е лесно манипулируема, но по-скоро възразявам срещу двойния стандарт. Ако ние колим - геройство, ако са други - робство.

# 170
  • Варна
Историята се пише от победителите, са казали.

# 171
Не е немска Лане. Купили сме я от немците, но се казва Подводник 18. И добре, че е била тя при Варна, та е дало отражение и при нападението на Балчик.
Друг факт е, че при англо-американските бомбандировки бомбите са били руски. Едните имали самолети, другите бомби. Там за бартерите Шърман-бомби нещо се мълчи.

Хайче, открит лист се казва и трябво да го имаш за посещение на по-малко от 30 км. от границата.
Всъщност рощавата април ще я водя на линията Крали Марко, Бандит дере(където са застреляни най-много бягащи българи и гедерейци), върхът от който е започнала първата балканска война и т.н. Милата контузена и сеха проблемен, ама ще я водя и ще търпя.

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 20:45 от Анонимен

# 172
  • Варна
Дидо винаги са ни прекарвали т.н.Велики сили. Загубени войни нямаме, но дипломация и лоби не сме имали. Стамболийски го унижават да подпише. А като съюзник на Хитлер, плащаме прескъпи, златни репарации. Същевременно за Германия, иницииатора на холокоста има план Маршал. Прекарани сме били и сега сме. С тази нагъзена политика да сме в услуга на всички мазохистично.
Тай, роби не сме били, но и сега сме слуги на чужди интереси. А тиквения тулуп, с просташки изказ огря с простотия националния ни празник.
И баща ми твърдеше, че комунизма е най- вредното явление.

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 20:52 от Viviana91

# 173
Вив, да се говори за Германия като за инициатор на геноцид над евреи е странно... Не отричам събитията, но няколко века по-рано Инквизицията е била в подобна роля, ама никой не заклеймява Папата.

# 174
Виви, цяла Европа е била поканена за плана Маршал. Руснаците забраняват, за да докажат, че Ленинизмът и по-късно Сталинизмът са най-великия строй в историята на човечеството.

# 175
Тайче, българите сме толерантни, но това, че живеем на кръстопът не означава, че не трябва да си браним държавата и интересите!
Говориш за Инквизицията, но когато Борис налага християнството и избива 52 болярски рода, това какво е?
Колкото до евреите, има една теория,  че самите евреи са определяли кой да отиде в Америка и кой в Аушвиц,  както и че на Борис му е платено за спасяването на част от тях.
България е била силна държава когато е имала силни владетели и строги закони. В момента нямаме нито едното, нито другото.

# 176
  • Варна
Планът Маршал е бил само за некомунистически държави. Резултатите са видни.
Тай, на Хитлер апетита и вредите са ясни. Той не е бил инициатор на войната. Съществени санкции за Германия не е имало. Но докато атовете се ритат, магаретата реват.
Лан, толерантност или страх? Това ще ни унищожи. И все си търсим кусури, докато др.нации не си признават геноциди .

# 177
Ние сме всичко друго, но не и толерантни.

# 178
Виви, предложено е на всички държави, но руснаците искат да докажат, че комунизмът е по-велик от капитализма, и че ще се справи по-бързо и по-добре с последиците от войната.
Реално комунизъм не е имало, нито социализъм. Било, даже беше, че съм хванал от това време, държавен капитализъм. Американците искат с плана Маршал да спечелят влияние в Европа. И го печелят, и сега го имат благодарение на него (и висока цена м/у другото, за това Тръмп тръгна в друга посока)
Руснаците искат да си задържат тяхното влияние, за това отказват.
За мен най-големият български политик е Борис трети и това не виждам да се промени някога.

# 179
Никоя велика сила няма интерес да позволи преди или сега на Балканите да имат собствена политическа "завера" или съюз. Съвсем резонно са разпарчидосали Балканите и се поддържа и до днес този курс. Удобно е за тях, а и не им пречат/пречим на геополитиката. Независимо дали ще е Русия или западните големи сили. Тъй че не го приемайте лично.
Смятам, че ние като българи носим изключителен заряд – духовен, умствен, генетичен и това няма нищо общо нито с политика, нито с робство, нито с икономика.
Релакс и съхраняване на традициите!
Е, Гордж ще ви каже, тя ги знае. Аз макар да ги уважавам, грам не съм запозната. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт