Висок Пролактин и аденом на хипофизата - 8

• 46 455
  • 768
  •   1
Отговори
# 690
Здравей, да, и аз мисля, че при мен прогестеронът се е понижил от покачването на пролактина. Аз съм на 2х2 утрогестан и за щастие вероятно пролактинът е бил единствената причина за нисък прогестерон, защото другите неща, които прочетох, не бяха много обнадеждаващи.
При мен след вдигането на дозата на прогестерона (3х2 от този по 100мг или 2х1 от този по 300мг) нещата ми влязоха в норма, кървенето спря, зацапването спря, вече е добре захванато според ехографските прегледи.
Явно след спирането на медикаментите за пролактин и бременност трябва да си проследяваме по-внимателно нивото на прогестерон, и евентуално гинеколозите да вземат под внимание, че може да има по-голям спад, който ако не се регулира има вероятност до доведе и до по-сериозни последици.

# 691
При мен след вдигането на дозата на прогестерона (3х2 от този по 100мг или 2х1 от този по 300мг) нещата ми влязоха в норма, кървенето спря, зацапването спря, вече е добре захванато според ехографските прегледи.
Явно след спирането на медикаментите за пролактин и бременност трябва да си проследяваме по-внимателно нивото на прогестерон, и евентуално гинеколозите да вземат под внимание, че може да има по-голям спад, който ако не се регулира има вероятност до доведе и до по-сериозни последици.

Наистина трябва да се следят тези неща и за мен беше изумително, че не ми пуснаха прогестероново изследване веднага, след като е ясно, че съм била Х време на медикаменти заради пролактина. Ако не си следях ББТ и не бях прочела, че е свързана с прогестерона, сигурно така и нямаше да разберем, че пада, и можеше да стане лошо.

# 692
  • 🌊
Следя темата, но за съжаление вече ще трябва да се запиша.
На първичния ми преглед през септември пролактина ми беше 500 при горна граница 400, но ми каза, че нея това не я притеснявало. Бях си направила второ изследване в друга лаборатория, където беше 900. Пак не я притесни. Ноември реших да го изследвам след доказана овуалация и беше 300, което страшно ме зарадва.
Декември е и си пуснах изследванията за профилактичния преглед, който ще е на 5ти и пролактина ми е над 2200. Искам да си направя ЯМР, покрива се от застрахователя ми и ако при тези стойности не реагира просто ще я сменя.
Ако се октрие нещо, нямам абсолютно никакъв проблем с трансназална хипофизектомия, но мисълта в момента как  не мога да имам дете ме ужасява искрено. Отделно ми закъснява и ме е страх дали за първи път в живота ми ще имам пропуснат месец.

Иначе винаги спазвах всичко за изследването - 48 часа без секс, без стимулации, без докосване. Спокойствие с 20 минути седене в лабораторията. Правих тест за бременност и си е ярко отрицателен.

# 693
  • до най-прекрасния мъж
Чебурашка , действай си за ЯМР, но направи и една лапароскопия да видиш как са тръбите или читава цветна снимка. И аз тръгнах от висок пролактин, пих Бромокриптин, надявах се всеки месец да стане. Всичко друго уж супер. Накрая изскочиха проблеми сериозни и при мен, и при мъжа ми. Десет години ходене по лекари, докато накрая попаднах на точния. Направи лапароскопия, откри проблеми с тръбите. Последва първо инвитро, за щастие успешно. От първото посещение в кабинета на лекаря до раждането на дъщеря ми мина малко повече от година. Тя съвсем скоро ще навършва три. Така че, търси активно проблемите и най-вече читави лекари.
Успех!

# 694
Следя темата, но за съжаление вече ще трябва да се запиша.
На първичния ми преглед през септември пролактина ми беше 500 при горна граница 400, но ми каза, че нея това не я притеснявало. Бях си направила второ изследване в друга лаборатория, където беше 900. Пак не я притесни. Ноември реших да го изследвам след доказана овуалация и беше 300, което страшно ме зарадва.
Декември е и си пуснах изследванията за профилактичния преглед, който ще е на 5ти и пролактина ми е над 2200. Искам да си направя ЯМР, покрива се от застрахователя ми и ако при тези стойности не реагира просто ще я сменя.
Ако се октрие нещо, нямам абсолютно никакъв проблем с трансназална хипофизектомия, но мисълта в момента как  не мога да имам дете ме ужасява искрено. Отделно ми закъснява и ме е страх дали за първи път в живота ми ще имам пропуснат месец.

Иначе винаги спазвах всичко за изследването - 48 часа без секс, без стимулации, без докосване. Спокойствие с 20 минути седене в лабораторията. Правих тест за бременност и си е ярко отрицателен.
Здравей, ако на пролактин 2200 не ти реагира лекарката, то я сменяй директно. На 500 може да е нямала реакция, защото поне както на мен ми обясниха "понякога може от самото убождане при вземане на кръв да се покачи, защото е стресов хормон". Но 2200 е вече доста голямо повишение.
Моят висок пролактин го откри гинеколожката ми след като отидох при нея за много оскъден цикъл, видя ми някаква двукамерна киста и ми каза, че въпреки редовния цикъл, то може би нямам овулация. Пролактинът ми излезе 1500, посъветва ме веднага да отида на ендокринолог и да се пусне ЯМР, за да се разбере причината за завишения пролактин. Ендокриноложката пък веднага ми пусна направление за ЯМР с контраст (той не си се поема от здравна каса, но някои застрахователи мисля, че го поемат). Резултатът беше микроаденом на хипофизата и ми назначи терапия с Достинекс. С приятелят ми искахме да започнем опити за бебе, но ме притесняваше оскъдния цикъл (тук вметвам, че съм с къс цикъл около 3дена, но беше станал само за няколко часа, ако ми дойде сутринта, то до вечерта вече се е изкарало и после все едно беше само секрет няколко дни), а си бяхме решили, че няма да започнем с опити докато не си подготвя максимално тялото, мина си през всички контролни прегледи и профилактики, и всичко е в норма. Бях ужасена от мисълта, че няма да се получи, че нямам овулация даже. Оказа се, че заради високия пролактин ми спада нивото на прогестерона. След като почнах терапия за него, то пролактинът ми влезе в норма, всеки месец имах и проследяване при гинеколожката ми, нямах проблем с овулацията, проследяваше ме няколко поредни цикъла дали се образуват фоликули, дали са се спукали, дали е настъпила овулацията + хормонални изследвания през фазите на цикъла.
Нито гинеколожлата, нито ендокриноложката ми пренебрегнаха завишения пролактин. АГ дори беше много притеснена от 1500, въобще не бавиха допълнителните изследвания, за да разберат от какво е, а особено пък и като споменах, че искаме да започнем опити. Ние не сме имали неуспешни опити преди това, които да наложат други интервенции, но е важно да се намери откъде идва проблемът.
Ако има и значение - на 27г съм, лекарите ми са във Варна.

# 695
  • 🌊
Благодаря ти, и аз съм във Варна, ако ти е удобно можеш ли да споделиш кои са лекарите ти?
Иначе аз никога не съм имала проблеми с цикъла, няма пропуснат месец, варира от 29 до 34 дни, продължителност 5-6 дни. Буквално преди месец ми беше и профилактичен и вторичен преглед и двама различни гинеколози ми казаха, че всичко изглежда много добре, даже за единия бях в овулация. Прогестеронът също беше добър.
Сега изведнъж пролактина ми се нагърмява жестоко, аз не знам какво се случва. Този месец си имах вторичните белези на овулация. Цикълът ми закъснява (засега с ден) в сравнение с календарчето.
Проверих за втори специалист с когото ще се свържа задължително, за ЯМР (защото там няма да се откажа) ще отида при доц. Илиев. При мен застрахователя покрива абсолютно всичко и ЯМР, и контраст, та просто трябва да се напише в амбулаторния лист

# 696
  • Пловдив
Аз също бях с редовен цикъл, винаги на 28-29 дни по 6-7 дни продължителност. Всичко уж наред, но като започнахме опити и на третия или четвъртия месец без успех, посетих ендокринолог. Така се откри висок пролактин и микроаденом и липса на овулация. Без абсолютно никакви външни белези. Два месеца на достинекс бях, още три на противозачатъчни + достинекс и след това на втория месец ни се получиха нещата 😊 От 14 ден на цикъла за 10 дни поемах и дуфастон, което е прогестерон. Високият пролактин и микроаденомът не са плашеща диагноза, стига да имаш лекар, който разбира от това.  Покрай пролактина ми откриха и ИР и СПКЯ, но всичко се овладя. Мъжът ми също имаше проблеми и пиеше добавки, докато аз бях на противозачатъчни, а до края на месеца чакаме нашите малки чудеса.

# 697
Благодаря ти, и аз съм във Варна, ако ти е удобно можеш ли да споделиш кои са лекарите ти?
Иначе аз никога не съм имала проблеми с цикъла, няма пропуснат месец, варира от 29 до 34 дни, продължителност 5-6 дни. Буквално преди месец ми беше и профилактичен и вторичен преглед и двама различни гинеколози ми казаха, че всичко изглежда много добре, даже за единия бях в овулация. Прогестеронът също беше добър.
Сега изведнъж пролактина ми се нагърмява жестоко, аз не знам какво се случва. Този месец си имах вторичните белези на овулация. Цикълът ми закъснява (засега с ден) в сравнение с календарчето.
Проверих за втори специалист с когото ще се свържа задължително, за ЯМР (защото там няма да се откажа) ще отида при доц. Илиев. При мен застрахователя покрива абсолютно всичко и ЯМР, и контраст, та просто трябва да се напише в амбулаторния лист
Разбира се, АГ- Ангелина Симеонова и ендокринолог - Мариела Бъчварова. Въпреки факта, че в момента не си проследявам бременността при Симеонова, то все пак съм благодарна, че ми откри бързо проблемите и взе адекватни мерки. Аз също никога не съм имала пропуснат цикъл, но почна да става доста оскъден, което с всеки цикъл ме вкарваше в по-голям филм. ЯМР си направих в Сити клиник, защото там беше първи свободен час. Бъчварова ме посъветва или в Св.Марина или Сити клиник, което ми напомня, че миналата година точно по това време си запазвах часа. Бях си изследвала и макропролактин (в Лаборекспрес мисля, че го правят). Та, дори да се окаже, че имаш аденомче (особено ако е мъничко), то терапия за пролактина може да помогне много. Да, знам и че не при всички е така, защото аз много се бях отчаяла от четене на коментари, но като започнах терапия всичко си влезе в норма и забременях точно от първи опит, като се надявам все пак всичко да продължи да върви добре. Стискам палци при теб да се открие от какво е пролактина и да е нещо леко поправимо.

# 698
пускахте ли тест на щитовидните хормони? Хипофункцията също може да води до висок пролактин. Недостиг на цинк също.

# 699
Аз също бях с редовен цикъл, винаги на 28-29 дни по 6-7 дни продължителност. Всичко уж наред, но като започнахме опити и на третия или четвъртия месец без успех, посетих ендокринолог. Така се откри висок пролактин и микроаденом и липса на овулация. Без абсолютно никакви външни белези. Два месеца на достинекс бях, още три на противозачатъчни + достинекс и след това на втория месец ни се получиха нещата 😊 От 14 ден на цикъла за 10 дни поемах и дуфастон, което е прогестерон. Високият пролактин и микроаденомът не са плашеща диагноза, стига да имаш лекар, който разбира от това.  Покрай пролактина ми откриха и ИР и СПКЯ, но всичко се овладя. Мъжът ми също имаше проблеми и пиеше добавки, докато аз бях на противозачатъчни, а до края на месеца чакаме нашите малки чудеса.

Абсолютно същото е и при мен. Септември месец ми откриха пикоаденом, ходих за проследяване на овулацията, при която се оказа, че имам задържан фоликул който в последствие се превръща в киста (2 на ред бяха проследяване такива). С лентички така и не получих положителен тест за овулация. Този месец съм на контролен да видим изследванията, но все още не знам към кой АГ да се обърна за овулацията, тъй като правим опити за бебе, но с тази овулация... Може ли да ме ориентираш при кой/сте си била/и са ме насочи в правилната посока 🥲🙂
П. С най удобно ще ми бъде в Пловдив

# 700
  • Пловдив
Аз съм точно от Пловдив и два месеца си правих фоликулометрия при Йорданка Михайлова. Но най-много насоки и помощ получих от др Коларов от София.

# 701
пускахте ли тест на щитовидните хормони? Хипофункцията също може да води до висок пролактин. Недостиг на цинк също.

Включвам се тук, понеже имам и двете (цинк дефицит и хипофункция). Цинкът отдавна. Но хипофункцията се появи година след лечение на високия пролактин с Достинекс. Малко ми е трудно да разбера кое е яйцето и кое кокошката в този случай? Може ли обратното - от аденом да се появи дефицит и хипофункция?

Че при ЯМР резултатът беше "високосуспектен аденом". Тип "може, ама има шанс и да не.."
Ендокриноложката ми го видя като със сигурност че има аденом. Но другата ми лекарка се позамисли.

# 702
По принцип е възможно когато лекуваш нещо да разваляш друго, почти е сигурно,че се случва. Обяснявам си го така, пример с анемия, която причинява хипофункция. Също така когато се пие желязо се смъква б12, мед, манган. Също така без магнезий и витамин д е трудно да вдигнеш горе споменатите. Общо взето всяко нещо хем помага хем вреди.

# 703
Момичета, пролактина оказва ли някакво влияние на цикъла ? Питам, тъй като имам аденом, но скоро не съм си изследвала пролактина, а този месец цикъла ми е много оскъден, не си спомням някога да съм имала толкова оскъден цикъл. На гинеколог бях последно преди месец някъде, защото като цяло последните няколко цикъла ми започваха с кафеникаво течение, но на втория ден обикновено си минаваше в кръв,  не откриха проблем. Сега по същия начин започна с кафеникаво течение, на втория ден пак си премина в кръв, но е адски слабо… по няколко капки.

# 704
Момичета, пролактина оказва ли някакво влияние на цикъла ? Питам, тъй като имам аденом, но скоро не съм си изследвала пролактина, а този месец цикъла ми е много оскъден, не си спомням някога да съм имала толкова оскъден цикъл. На гинеколог бях последно преди месец някъде, защото като цяло последните няколко цикъла ми започваха с кафеникаво течение, но на втория ден обикновено си минаваше в кръв,  не откриха проблем. Сега по същия начин започна с кафеникаво течение, на втория ден пак си премина в кръв, но е адски слабо… по няколко капки.
Това беше основната причина да отида на гинеколог и да разбера за проблема с пролактина и в последствие за аденома. Винаги съм била с кратък цикъл, но стана - кафяво зацапване, след няколко часа започва кървене, което е по-скоро розовеещо, максимум ден ило до втория ден. Преди използвах максимални превръзки на always, a с толкова слаб цикъл едвам се зацапваше една от оранжевите им. В последствие започнах лечение с Достинекс, пролактинът падна на долна граница, но цикълът ми си остана толкова оскъден. Следях се на гинеколог по няколко пъти в месеца, за да проверим има ли овулация, образуват ли се кисти (високият пролактин пречи на овулацията и се задържат фоликули/кисти), всичко беше наред, кисти нямах, хормонолано цикълът ми беше по учебник, но остана оскъден. Последният ми цикъл беше нялолко часа започна сутринта и към 18ч вече почти го нямаше.

Общи условия

Активация на акаунт