Висок Пролактин и аденом на Хипофизата -9

• 647
  • 36
  •   1
Отговори
  • Пловдив
Нова тема 9...линк към старата тема...
https://m.bg-mamma.com/?topic=1308658

Нямам достъп до компютър, затова малко по орязана ще е първата страница Simple Smile

https://www.puls.bg/liubopitno-c-70/kakvo-e-khipofiza-i-kak-da-i … drava-n-36858/amp

https://reginalife.clinic/%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D … 0%B0%D1%82%D0%B0/

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 13:53 от mystic woman

# 1
Здравейте,момичета.
След доказан микроаденом забременях и родих здраво момиченце.
Имам достатъчно кърма и вече 2 месеца я кърмя успешно. Може ли да споделите колко време са ви разрешили да кърмите с аденом ,защото има противоречия. Моята ендокриноложка ме съветва до 6ти месец , други казват изобщо да не се кърми. Моля да споделите.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 07:49 от Denyyy

# 2
  • Пловдив
Дени, браво! Живи и здрави!

Аз да питам друго...днес съм на контролен преглед, но...симптом ли е световъртеж? Т.е нормален при наличие на аденом?
Последната седмица ми е често явление, а до сега съм нямала проблем. Уж го свързвам а друго, но...Аденома ми е от 6, 7г. На Достинекс съм. Трябваше да го спирам, но като направя контрола на хормона все е над 200ед. и не става.

# 3
Здравейте,момичета.
Имам достатъчно кърма и вече 2 месеца я кърмя успешно. Може ли да споделите колко време са ви разрешили да кърмите с аденом ,защото има противоречия. Моята ендокриноложка ме съветва до 6ти месец , други казват изобщо да не се кърми. Моля да споделите.
[/quote
Моята каза 4мес.

# 4
Здравейте,момичета.

Браво ❤️ Аз в момента съм бременна,но моят ендокринолог ме посъветва изобщо да не кърмя. При мен аденома е доста голям-9.7 на 7.6,може би заради това.

# 5
Моята ме посъветва, ако имам кърма да е до 4 месец или максимум до 6я, но със сигурност не след него, защото трябва да започна Достинекс отново колкото се може по-бързо. Моят аденом беше около 2мм преди да забременея и ми каза, че не е желателно да държим дълго време пролактинът завишен, защото ще започне да го подхранва, а по време на самата бременност също е във високи нива и ако кърмя дълго може да започне да расте. Каза ми на 6я месец след раждането отново да мина на ЯМР с контраст да видим какво се е случило след бременността и кърменето. Другият месец ми предстои раждане и ще видим дали въобще ще имам кърма и дали няма да започна терапията по-рано.

# 6
  • Пловдив
Момичета, имали ли сте световъртеж като симптом?

# 7
Много ви благодаря,момичета. Значи всички са единодушни 4-6 месеца макс кърмене. Много ми е мъчно защото с първото си детенце не ми се получи кърменето,а сега всичко върви прекрасно и като знам,че не ми е позволено дълго време и ме обвзема много голяма тъга. Някъде около 6тия месец и аз ще вляза отново на ЯМР ,това ми е второ бебче в продължение на 3 години.

# 8

Здравейте! Според вас трябва ли да се притеснявам за пролактина?
Изчетох доста неща по темата ,и направо съм в чудене какво да правя  .
Все още не съм ходила на вторичен преглед при гинеколога.

# 9
  • Пловдив
Първо кажи дали си спазила всички изисквания преди изследването?

# 10

Здравейте! Според вас трябва ли да се притеснявам за пролактина?
Изчетох доста неща по темата ,и направо съм в чудене какво да правя  .
Все още не съм ходила на вторичен преглед при гинеколога.

Аз бих направила ятори път изслесдването в друга лаборатория. Проверете за опция да дойде лаборант вкъщи и да ви вземе кръв във покой ,малко по-скъпо е ,но ще разберете със сигурност дали имате висок пролактин.

# 11
Съвсем малко е над горната граница, което може и нищо да не значи, поне пролактин ъв е стресов хормон. Повтори изследването. Най-най-лошото, което може да ти се случи е да ти се наложи да взимаш примерно веднъж в седмицата хапче.

# 12
Не бих казала че съм спазила условията на лаборатория.
За първи път права пролактин,обясниха ми че трябва да лежа 20 мин в покой,бях си леко под напрежение така да кажем и не ми беше спокойно.
И бях с горнище трябваше да го сваля за да ми вземат кръв,и станах много рязко а не е трябвало Лаборантката, ми обясни малко преди да ми вземе кръв,че тялото изисква пълен покой и това влияело на резултата.

# 13
  • Пловдив
А що не ти е казала да го свалиш преди да легнеш?
Още условия са поне 24ч без сексуални контакти, без да се пипат гърдите, да си на 2, 3-ти ден от МЦ. Това посл.аз не го правя баш всеки път, но ендото настоя.

# 14
Пролактин може да пуска във всеки един ден от цикъла.

Ако си пускала полови хормони или друго, за което денят от цикъл е важен, да е казал да пуснеш и пролактин. Нали не мислиш, че ако имаш аденом примерно ще ти е завишен пролактинът само в началото на цикъла? Ами за жени, които вече нямат (изобщо или редовен) цикъл? За млади девойки, за деца? Да не говорим колко варира така или иначе.

Общи условия

Активация на акаунт