Висок Пролактин и аденом на Хипофизата -9

• 2 261
  • 84
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте,отново момичета.
Включвала съм се и в предишните теми по различни въпроси,но сега искам да ви обнадеждя.
Преди 3 г и няколко месеца ми откриха висок пролактин и назначиха ЯМР с контраст. Нищо не излезе на резултата,но въпреки,че пролактина ми беше над 1000 всеки път доктора ми изписа достинекс. На втория месец забременях и родих здраво детенце. Веднага след като ми се намали пролактина ми се повиши прогестерона по естествен път. След като родих и мина време пак направих ЯМР и вече беше видим микроаденом, според ендокриноложката се е показал след раждането и хормоните.
Започнахме отново прием на достинекс и отново забременях (беше планирано ако се случи да задържим бебето и не се пазихме). Родих и втората си рожба и сега съм с две породени бебета. Кърмих 5 месеца и спрях принудително кърменето с 2 хапчета достинекс, направихме ЯМР и микроаденома не се е изменил. Сега започваме лечение с достинекс и след 8 месеца пак контролно ЯМР.
Въпроса ми е, какви са рисковете от приема на достинекс, на какво може да навреди той? Приема ще бъде половин хапче на седмица.
Пиша това и да обнадеждя и споделя,че при нас няколко години не се получаваше и веднага след приема на достинекс забременях.

# 46
Здравейте, от достинекса имам упорит запек.Накой има ли такъв проблем и как се справя?

# 47
Аз нямам никакви проблеми, оплаквания или странични ефекти от него.

# 48
Аз също бях на терапия с достинекса. Поради големината на аденома бях на 4 ТБ седмично. Оплакванията, които имах бяха замаяност и ниско кръвно. Отшумяха след като свикнах с дозата. В момента кърмя и не го приемам.

# 49
Здравейте! Аз също приемам достинекс заради микроаденом. Започнах с цяло хапче на два пъти през седмицата, след това останах на половинка за седмицата, но пролактика ми падна много под долната граница. Смених ендокриноложката и новата ми каза да намаля дозата на половин таблетка през седмица. Всичко беше наред, цикълът ми се нормализира, но от около 4 месеца започна да ми идва на около 35-40 дни. Не знам дали е съвпадение, но по същото време започнахме и опити за бебе. До момента нямам положителен резултат, за тези 4 месеца само веднъж успях да хвана овулация с лентички и съм се насочила отново да пусна пролактин. Последно го изследвах януари и беше с идеални стойности, тогава правих и ЯМР и аденома не беше нараснал.

Моля за съвет, освен пролактин какви други хормони да пусна, тъй като съм почти сигурна, че този месец не съм имала овулация? Януари, когато правих изследванията, всичко каквото пуснахме, беше в норма.

# 50
Какви стойности на пролактина трябва да се поддържат при наличие на аденом ?

# 51
По към ниските стойности от дадените референтни .

# 52
Здравей,малко късно се включвам.
Аз следях пролактина и прогестерона на 21 ден от цикъла , както и около тази дата посещавах гинеколог да види за наличие на жълто тяло. Също приемах половинка на 1 седмица и така забременях и двата пъти. Успех!

Здравейте! Аз също приемам достинекс заради микроаденом. Започнах с цяло хапче на два пъти през седмицата, след това останах на половинка за седмицата, но пролактика ми падна много под долната граница. Смених ендокриноложката и новата ми каза да намаля дозата на половин таблетка през седмица. Всичко беше наред, цикълът ми се нормализира, но от около 4 месеца започна да ми идва на около 35-40 дни. Не знам дали е съвпадение, но по същото време започнахме и опити за бебе. До момента нямам положителен резултат, за тези 4 месеца само веднъж успях да хвана овулация с лентички и съм се насочила отново да пусна пролактин. Последно го изследвах януари и беше с идеални стойности, тогава правих и ЯМР и аденома не беше нараснал.

Моля за съвет, освен пролактин какви други хормони да пусна, тъй като съм почти сигурна, че този месец не съм имала овулация? Януари, когато правих изследванията, всичко каквото пуснахме, беше в норма.

# 53
Здравейте !
Имам стойности на 5-ти ден от МЦ 467.9 от реф.102.0-496.0, като спазих само сутрешно изследване на гладно и 15 мин покой в лабораторията. За първи път изследвам, профилактично, нямам оплаквания.
Имам тсх 3.07, латентна хипо от години. Трябва ли според вас да отида на ямр заради пролактина или да изследвам още веднъж ?

# 54
Че той ти е в граници, за какво ти е ЯМР? Макар че е стресов хормон няма отклонения над горната граница. Не виждам смисъл, честно казано…

# 55
Няма реална причина. ЯМР св назначава вече ако няколко пъти е излседван пролактина и е 2- 3 пъти над реф.стойности. При вас е в норма.
Здравейте !
Имам стойности на 5-ти ден от МЦ 467.9 от реф.102.0-496.0, като спазих само сутрешно изследване на гладно и 15 мин покой в лабораторията. За първи път изследвам, профилактично, нямам оплаквания.
Имам тсх 3.07, латентна хипо от години. Трябва ли според вас да отида на ямр заради пролактина или да изследвам още веднъж ?

# 56
Здравейте, миналата седмица направих изследване на хормони, пролактинът ми беше почти двоен.
Бях пила 2 кафета, знам, че не се прави така, имах безсънна нощ и не бях много спокойна. Лежах 30 минути преди да ми вземат кръв.
Изследването е направено преди цикъл, два поредни месеца имах фоликулярни кисти, останалите ми хормони - полови и на щитовидната жлеза са наред.
Лекарят ми каза да го повторя без кафе, имам закъснение на цикъла днес вече 5ти ден.
Според вас има ли смисъл утре да повторя изследването - тоест преди цикъл, възможно ли е закъснението да се дължи на високия пролактин? Дoсега не съм имала такъв проблем.

# 57
Здравейте, миналата седмица направих изследване на хормони, пролактинът ми беше почти двоен.
Бях пила 2 кафета, знам, че не се прави така, имах безсънна нощ и не бях много спокойна. Лежах 30 минути преди да ми вземат кръв.
Изследването е направено преди цикъл, два поредни месеца имах фоликулярни кисти, останалите ми хормони - полови и на щитовидната жлеза са наред.
Лекарят ми каза да го повторя без кафе, имам закъснение на цикъла днес вече 5ти ден.
Според вас има ли смисъл утре да повторя изследването - тоест преди цикъл, възможно ли е закъснението да се дължи на високия пролактин? Дoсега не съм имала такъв проблем.
Преди да започна терапия с Достинекс винаги съм пускала между 3-5 ден на МЦ спазвайки всички изисквания за максимално точен резултат.

# 58
3 пъти съм изследвала пролактин в различните фази от цикъла - първи дни цикъл, след цикъл т.е. около овулацията и преди цикъл. И 3те пъти пролактинът ми беше троен, другите хормони в норма за фазата. Спазвала съм последно хранене до 19ч предния ден, прием само на вода след това до вземане на пробата, преди изследването на гладно и с покой в лабораторията.
Стресов хормон и е много възможно кафето да разбърка резултата. Преди години на такива изследвания ми се скараха, че два часа по-рано съм пила чай.
Поради високия пролактин на отделни цикли имах задържани фоликули/кисти. Принципно високият пролактин може да доведе до липса на овулация и цикъл, но пък при мен нямаше чак такива отклонения освен фоликулите.

# 59
  • Пловдив
Аз ще пробвам да спирам Достинекса...след консултацията док предложи 1мес да не го пия, пак ще изследвам и да видим.

Общи условия

Активация на акаунт