Висок Пролактин и аденом на Хипофизата -9

• 2 261
  • 84
  •   1
Отговори
# 30

Здравейте, може ли малко съвет относно резултатите.
Спазила съм всички правила 30 мин бях седнала в покой защото нямаше къде да се лежи. Стол за вземане на кръв беше зает. Казаха да седя седнала
Имам преждевременно раждане с фатален иЗход….. заради лекарска грешка
В 31 г с
Изминаха 11 месеца и след високия стрес , шок и травми решихме пак да пробваме , но този път не стана. Тънка лигавица в матката 6.25 мм , естрадиол 24 на 4 ден от МЦ са правени днес
Прогестерона също имаше пик и спад
От 18 ти ден на овулация. 19, 22, 24, 25,7. 27. Рязко пада на 15 и на 4
Реших  че тази тънка лигавица нещо я подтиска защото почти всеки месец след трагедията съм по лекари и винаги е била по дебела и сочна. Но, от известно време е тънка. Отделно имам задушаване , сърцебиене, студени крайници, ръце крака сякаш навън е зима…… изпотяване , главоболие и задържане на вода.
Моля за съвети и препоръки.
От гр Пловдив съм ще се радвам за съвет и за лекар.
Благодаря

# 31
По принцип високите нива на пролактин потискат нивата на прогестерон и могат да доведат до липса на овулация (фоликулите се задържат на кистички) и по-тънка лигавица на матката. Моят случай беше такъв - цикълът ми беше станал доста оскъден, но и лигавицата ми беше тънка, образувах кисти и се оказа, че не всеки месец настъпва овулация. След консултация с ендокринолог ми беше назначен ЯМР с контраст на хипофизата - причината се оказа микроаденом, започна се лечение с Достинекс за сваляне на пролактина за около 8месеца някъде, до положителен тест за бременност. Докато пиех Достинекс пролактинът ми беше нисък, а прогестеронът беше висок. След забременяването и спирането на лекарствата за пролактин два пъти ми беше изследван прогестерон и беше нисък, прокървих и се наложи през половината бременност да приемам прогестеронови препарати за укрепване на лигавицата. По принцип по време на бременност и след нея пролактинът се покачва, но ако е висок извън тези случаи трябва да се намери причина.
Отделно ТСХ е леко завишено, за забременяване препоръчват да е под 2.5 и дори 2. Но много жени и с по-високо ТСХ си забременяват нормално, в случая по-притеснителен е пролактинът, но ендокринолог трябва да погледне и двете.
Аз също преди всичките си изследвания съм чакала просто седнала в чакалнята по 20-30минути, защото няма къде да се легне, а те в манипулационната си вземат проби на други хора. Не съм от Пловдив и не мога да препоръчам лекар там, но като за начало е хубаво да отидеш на ендокринолог и да се разбере причината за високия пролактин на този етап.

# 32
По принцип високите нива на пролактин потискат нивата на прогестерон и могат да доведат до липса на овулация (фоликулите се задържат на кистички) и по-тънка лигавица на матката. Моят случай беше такъв - цикълът ми беше станал доста оскъден, но и лигавицата ми беше тънка, образувах кисти и се оказа, че не всеки месец настъпва овулация. След консултация с ендокринолог ми беше назначен ЯМР с контраст на хипофизата - причината се оказа микроаденом, започна се лечение с Достинекс за сваляне на пролактина за около 8месеца някъде, до положителен тест за бременност. Докато пиех Достинекс пролактинът ми беше нисък, а прогестеронът беше висок. След забременяването и спирането на лекарствата за пролактин два пъти ми беше изследван прогестерон и беше нисък, прокървих и се наложи през половината бременност да приемам прогестеронови препарати за укрепване на лигавицата. По принцип по време на бременност и след нея пролактинът се покачва.
Аз също преди всичките си изследвания съм чакала просто седнала в чакалнята по 20-30минути, защото няма къде да се легне, а те в манипулационната си вземат проби на други хора. Не съм от Пловдив и не мога да препоръчам лекар там, но като за начало е хубаво да отидеш на ендокринолог и да се разбере причината за високия пролактин на този етап.

С високия пролактин и ниския прогестерон имали ли сте кървене или зацапване извън менструацията? Някакво главоболие?

# 33
Не, нямах кървене или зацапване. Главоболия имах постоянно, но при мен са от ниско кръвно, световъртежи също. Високият пролактин ми беше открит след пуснати изследвания от гинеколог, защото цикълът ми беше станал много оскъден. Той и по принцип си беше кратък, но 6 месеца бях продължително с цикъл, който си идваше точно на датата, без отклонения, но много блед, розов, дори не мога да кажа, че беше кървене. Кървене имаше точно за интервал няколко часа. Ако ми дойдеше сутрин, то до вечерта голямото кървене/цапане вече беше приключило, после още 2 дни леко позацапване, което от розово минаваше в кафяво. Иначе си болеше силно, защото съм с болезнен цикъл по принцип. На ехограф се оказа, че имам задържана двукамерна киста, която се изчисти сама, както и по-тънка от нормалното лигавица. В изследванията всичко беше наред с изключение на пролактин - 3 пъти над нормата и прогестерон на долна граница за съответната фаза или малко под нея. Бях препратена към ендокринолог.

# 34
А това главоболие как минаваше? Ако примерно  си в легнало положение минаваше ли?

# 35
Главоболието ми когато е от ниското кръвно минава с кафе или Нимезил, но при мен падаше до 70/50, 70/60 и събирах границите. Не минаваше от легнало положение. Но имам и хроничен синузит - там пък се обостряше, ако съм легнала. Като цяло моите главоболия нямат отношение с пролактина, имам ги от много време, включително допреди няколко години получавах редовни пристъпи на мигрена, които не минаваха от нищо, откарвах си по 2дни с пулсираща глава, която не минаваше от нищо, но всичко я влошаваше. Не знам какво отношение има, но не съм само аз в семейството, чичо ми и прадядо ми също бяха със същите мигренозни пристъпи. Отделно съм карала невралгия на лицевия нерв, та тези проблеми като цяло при мен нямат отношение с пролактина или аденом.

# 36
Главоболието ми когато е от ниското кръвно минава с кафе или Нимезил, но при мен падаше до 70/50, 70/60 и събирах границите. Не минаваше от легнало положение. Но имам и хроничен синузит - там пък се обостряше, ако съм легнала. Като цяло моите главоболия нямат отношение с пролактина, имам ги от много време, включително допреди няколко години получавах редовни пристъпи на мигрена, които не минаваха от нищо, откарвах си по 2дни с пулсираща глава, която не минаваше от нищо, но всичко я влошаваше. Не знам какво отношение има, но не съм само аз в семейството, чичо ми и прадядо ми също бяха със същите мигренозни пристъпи. Отделно съм карала невралгия на лицевия нерв, та тези проблеми като цяло при мен нямат отношение с пролактина или аденом.
Много ти Благдоаря. Като чета какво си написала сякаш го пиша аз….. 1:1 с твоя разказ
Когато забременях миналата година 2.2 ми беше TSH и няма проблем с пролактина. Беше ми около 314 
Но имах Нисък прогестерон през цялата бременност кървях, зацапвах и се овладя полужението с дуфастон + пролутон депо
1 инжекция на 7 дни. Слагах я всяка неделя. За съжаление при мен АГ не откри че имам тежка инфекция микопалзма , която ми спука мехура в 31 г с и бебето почина.
От тогава съм в страшна трагедия и стрес. Може би от това да е висок. Дори преди бременността ми откриха фиброаденом , но казаха не е проблем щом хормоните са в норма и забременях веднага.  И така до днешна дата изминаха 11 месеца от случилото се и решихме да пробваме пак да имаме бебе…… но този път не стана нищо
Бях на лекар преди овулацията и каза , че може и да не дойде защото е тънка лигавицата.  Но, нито веднъж не ми назначиха хормони. От четене и търсене реших да ги пусна днес и улучих. Защото имам постоянно сърцебиене , задушаване и най- вече , дойде ли цикъла малко прецапа, зацапа протече и спре. Понякога розово понякога кръв. Дори няма съсиреци както едно време…..
Дните преди цикъл са ад, падам и умирам просто.  Преди 4 дни ми дойде. Кръвното ми 72/42. Бях  много зле. И като кажа на лекаря , ми казва природата си знае работата. Да, но не съм съгласна това са 11 месеца мъка и главоболия и тежко ежедневие
Сега съм в търсене на добър ендокринолог.
Дано намеря.
Благодаря ви🍀🍀❤❤❤❤

# 37
Здравейте,

Исках само да споделя моя опит, който надявам се да вдъхне надежда при други с тази диагноза. След близо 10г гинекологични проблеми, различни лекари, продължително взимане на противозачатъчни, които тотално ми разбиха хормоните, в края на 2019г се оказах при страхотни гинеколог и ендокринолог. Те усетиха правилно нещата и на 14ти февруари 2020 ми беше открит пролактином (микроаденом) на хипофизата при ЯМР с констрастно вещество. Следих още 2 поредни години пролактиномът, който не растеше. Започна лечение с достинекс освен лечение на Хашимото и инсулинова резистентност. Преборих инсулиновата резистентност и след като вкарах в релси пролактина и щитовидната жлеза, успях да забременея доста бързо - бяхме престанали да се пазим и на 3ия месец се получиха нещата. Изкарах сравнително лека бременност и родих здраво бебенце, което кърмих 10м. Днес бях на ЯМР за първи път от 3г и се оказа, че пролактиномът се е свил с 0.5мм във всяка посока. От личен опит, има начин, помощ от лекарства, по-малко стрес и вяра, че нещата ще се наредят. Намерете лекари, на които вярвате, които са човечни и истински искат да помогнат и да излекуват. Пожелавам на всички успех и здраве!

# 38
Бихте ли сподели кои са лекарите.

# 39
Момичета,кърмя вече 5 месеца,но на 21 юли ще пратя пак ЯМР и спирам принудително кърменето. Въпроса е ,че бебчето ми е доста свикнало с гърдата и търся съвети как да го направя най-безболезнено. Смятам да мърмя до 20-ти и на 21 да приключа. Съвета на еднокриноложката беше да изпия 1 хапче достинекс и след 2 дни още 1 хапче.
Може ли да споделите как протече при вас това рязко спиране на кърма и каква доза достинекс ви предписаха,много ми е притеснено.

# 40
Дозата достинекс за спиране на кърма е две хапчета, както е казала лекарката. Продава се такава опаковка.

Това не е подходящата тема за преминаване от кърмене към шише. Потърси в съответните раздели, има писано много, както и за всичко около кърменето.

# 41
Благодаря, аз исках повече информация относно тази доза достинекс и жени минали през това. Какви биха могли да бъдат страничните реакции от тази доза и две хапчета наведнъж ли се приемат или с интервал.

# 42
Не е един прием на двете хапчета, аз знам за два последователни дни, но може би може и през два дни да се приемат или лекаря да прецени по каква схема. Аз приемам достинекс от месеци за контрол на пролактина и нямам оплаквания.

# 43
  • Пловдив
Много ти Благдоаря. Като чета какво си написала сякаш го пиша аз….. 1:1 с твоя разказ
Когато забременях миналата година 2.2 ми беше TSH и няма проблем с пролактина. Беше ми около 314 
Но имах Нисък прогестерон през цялата бременност кървях, зацапвах и се овладя полужението с дуфастон + пролутон депо
1 инжекция на 7 дни. Слагах я всяка неделя. За съжаление при мен АГ не откри че имам тежка инфекция микопалзма , която ми спука мехура в 31 г с и бебето почина.
От тогава съм в страшна трагедия и стрес. Може би от това да е висок. Дори преди бременността ми откриха фиброаденом , но казаха не е проблем щом хормоните са в норма и забременях веднага.  И така до днешна дата изминаха 11 месеца от случилото се и решихме да пробваме пак да имаме бебе…… но този път не стана нищо
Бях на лекар преди овулацията и каза , че може и да не дойде защото е тънка лигавицата.  Но, нито веднъж не ми назначиха хормони. От четене и търсене реших да ги пусна днес и улучих. Защото имам постоянно сърцебиене , задушаване и най- вече , дойде ли цикъла малко прецапа, зацапа протече и спре. Понякога розово понякога кръв. Дори няма съсиреци както едно време…..
Дните преди цикъл са ад, падам и умирам просто.  Преди 4 дни ми дойде. Кръвното ми 72/42. Бях  много зле. И като кажа на лекаря , ми казва природата си знае работата. Да, но не съм съгласна това са 11 месеца мъка и главоболия и тежко ежедневие
Сега съм в търсене на добър ендокринолог.
Дано намеря.
Благодаря ви🍀🍀❤❤❤❤
      В Пловдив е малко трудно с добрите ендокринолози, които са наясно с проблемите на хипофизата.
Когато аз имах проблеми преди повече от 20 години ходех в София - , но на по- късен етап момичетата в предишните теми във форума казваха, че са много доволни от професор Орбецова - от клиниката по ендокринология на ВМИ.

# 44
  • Пловдив
Професорката вече не е там. Преместила се е в София, а клиниката тук има нов шеф.

Общи условия

Активация на акаунт