Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 18 988
  • 672
  •   1
Отговори
Чета, чета и се чудя как е възможен такъв садизъм
 ....Хората са били упоявани  и връзвани😔

# 1
Днес ми се обърна стомаха от тази новина и тези снимки. Не знам как е възможно. Толкова ли е изчезнала човещината в нашето общество. Нима всичко е само пари?
Лошото е, че този дом не е единствения сигурно.
Това е като концентрационен лагер - четири стени, вързани вътре, без прозорци, без телевизия, без никаква връзка с околния свят, без право на посещения от близки. Вероятно без храна и без вода по цели дни. Болни, без подходящо лечение.
А роднините, които са оставяли близките си там? Какво да се каже за тях?
От 3 години има сигнали за състоянието на дома и какво се случва там. Близки разказват, че влезе ли някой там, излиза до 2-3 месеца труп.
За 3 години колко?
Нямам думи. И интитуциите спят.
И всички в селото знаят, имало е санитарки, които са знаели всичко, доктор, който е идвал само при смъртен случай, но сигурно се води личен лекар на всички в дома , а вероятно и лекарствата са идвали чрез него.... и всички дружно мълчали и станали съучастници . За съжаление вероятно безнаказани ще си останат.
Това е България, 21 век, Европейски съюз.

# 2
То само това да е проблемът .Журналистите трябва да направят разследване в Българските психиятрий ,и там положението е същото .

# 3
  • Пловдив
Докато има близки, които си зарязват родителите, бабите и дядовците независимо къде и при кого само да не са тяхна грижа ще има такива домове.
Как някой си мисли, че на него като не му се гледа стар и болен човек, който му е роднина, някой друг обаче ще го гледа и ще му се радва!?
Отделно от това държавата е много заета с други "важни" дела и възрастните, болните и нуждаещите се не са й приоритет!

# 4
  • София
За тези възрастни хора, близките им са плащали по 990.00 лева на месец и въобще не са се и замислили да се позаинтересуват за тях или поне да ги посетят.

Прокуратурата почнала разследване и чета в медиите че се появили свидетели, които разказват за случилото се там. Къде са били тези свидетели до сега и защо са мълчали.

Убеден съм, че е този случай ще се  премете под килима.

# 5
без право на посещения от близки.

Ами явно са търсели специални хора, които мятат ненужните си стари роднини и няма да ги потърсят.
Ако не мога да се грижа за близък възрастен, ще намеря приличен дом и нека само някой посмее да ми ограничи достъпа до бабата, дядото, майката или там който е.

Всичко ще се замете. Винаги се замита.

# 6
И аз четох разни истории от близки, които са искали да посещават възрастните си родители/баби и им е било казвано, че не може. И то не един, не два пъти, а много пъти.  Използвали са всякакви глупави неща като оправдания... И аз останах потресена от тези истории, просто ми се изправиха косите. Дано да има разследвания и осъдени, ако това остане безнаказано, дали няма да се затрием като държава...

# 7
  • София
Доколкото разбрах хората там са били с псих. заболявания. Има случаи, при които е направо опасно такъв човек да бъде оставян вкъщи. За мен вината е на държавата, защото тя не осигурява условия за нормални грижи, в случаите когато даден човек е опасен за себе си и/или за околните. Липсата на контрол върху тези домове е огромен проблем. А и тези новопоявили се свидетели къде са били досега?

# 8
Някъде написаха ли името на “дома”,  знам един  в с. Ягода със същото заплащане  и собственикът има още два.

# 9
Някъде написаха ли името на “дома”,  знам един  в с. Ягода със същото заплащане  и собственикът има още два.
Не зная. За името не прочето  сякаш нищо.Много тъжна картинка....

# 10
Това не е „дом“, а нелегален хоспис. Официално договорите са били за стаи под наем. Затова и представители на институциите трудно са успели да проникнат там. Не че ги оправдавам, пояснявам само.

Че и повече хора са знаели и може би са замесени, спор няма. Но едва ли това е била обществена тайна.
Селото е голямо, повечето къщи са тип „прогимназия“. Мнозина от местните работят в чужбина, връщат се за малко, вдигнат още един етаж от къщата и пак обратно на гурбет. Има и много вили на хора откъде ли не. Не е много трудно да се прикрие въпросната дейност, още повече че горките хора не са излизали навън, държани са под ключ и едва ли някой е подозирал за съществуването им.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 18:48 от Как' Сийка

# 11
Няма оправдание, за такова нещо. Отвратителни същества живеят сред нас

# 12
  • София
Първоначално са били дом, после видели, че няма да могат да отговарят на изискванията и се писали, че дават стаи под наем.

Няма начин околните да не са знаели за това. И са мълчали.

# 13
  • София
Крайно време е некадърната ни държава да си свърши работата и да има строг контрол върху домовете! Ако и след този случай нищо не стане, не знам що за изроди трябва да има там. Ама така като гледам и никой не излиза да протестира, да вдигне шум, може би защото не му се е случило на него. След такива новини ме избива на агресия... Беззащитни хора, на които друг им решава съдбата. Бити и унижавани. Кой знае какво са преживели и какво им е минало през ума. За моя радост нямам близки и познати в домове.

# 14
В държавните старчески домове е същата простотия, само дето е законно. Тоест униженията и тормоза са законни
И там ги унижават и ги тормозят. Чувала съм, че ги събличат голички редовно и ги строяват по коридорите.
То може да са луди, но все пак си имат и те някакво чувство за благоприличие.
А как им прилапват на някои домовете...ум да ти зайде.
Същите боклуци.
Спомнете си Могилино. Държавна институция.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 20:20 от Елора

Общи условия

Активация на акаунт