Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 462
  • 672
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Майката на приятелка е в дом, но разликата е от земята до небето – 24/7 видеонаблюдение, възможност за контакт по всяко време, посещения... Разбира се, и цената е много различна.
Но тук не става възпрос точно за обикновен дом. Говорим за хора с псих. заболявания. В България грижата за хора с такива заболявания е плачевна. Всъщност, няма такава. Ако имаше нормални държавни домове за такива случаи, дали този ужас щеше да се случи?

# 16
Все пак трябва да си имат име, хората как са се информирали за тях. Ако са същите, да се правят проверки и на другите им … каквото и да е.
В такива домове се настаняват основно хора с деменция.Цените са от 1500 -1700 лв нагоре, тук 990.
Допълвам, точно, за който ди мислих:

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/20665009

“Валис”, ама вече не били, не разбрах. Те имат и до София.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 19:20 от CasaDelSol

# 17
Хубаво  плюем държавата, но упояването и връзването са извършвани от конкретни хора. Те трябва да носят персонална отговорност.
Никой не ги е принуждавал да работят там. Пак ще кажете за ниското заплащане. Но само човек без съвест, без грам съчувствие би връзвал и упоявал.
Ако бяха "хора", служителите там, щяха да си подадат молбата за напускане като минимум и то веднага като видят "условията и начина на работа". А в най-добрият случай - да докладват. Има хора в обществото, които със системата и държавата си измиват ръцете да вършат жестокости.
Лекарят също има вина, че е изписвал тези лекарства. И трябва да бъде подведен под отговорност. Собственика трябва да бъде съден с цялата строгост на закона.

Понякога нямам търпение да ни замести изкуствения интелект. Мисля си, че хуманоиден робот би бил по-човечен и емпатичен от половината българи.

Персоналът, който трябва да е обучен да показва грижа, търпение и емпатия е един от най-жестоките и безчувствени.

Обвинявате роднините, обаче ако е шизофреничен възрастен, който е агресивен? Или силно дементен, който може да запали къщата, а вие живеете в друга държава?
Услугата трябва да е регулирана строго и хората, които се наемат там да бъдат избирани и обучени.

# 18
Ето ,един прекрасен пример за това ,че като имаш дете не ти дава сто процента гаранция че ще те гледа .Има и добри примери в България .Чувала съм че в Пазарджик старческият дом е много хубаво място .

# 19
Хубаво  плюем държавата, но упояването и връзването са извършвани от конкретни хора. Те трябва да носят персонална отговорност.
Никой не ги е принуждавал да работят там. Пак ще кажете за ниското заплащане. Но само човек без съвест, без грам съчувствие би връзвал и упоявал.
Ако бяха "хора", служителите там, щяха да си подадат молбата за напускане като минимум и то веднага като видят "условията и начина на работа". А в най-добрият случай - да докладват. Има хора в обществото, които със системата и държавата си измиват ръцете да вършат жестокости.
Лекарят също има вина, че е изписвал тези лекарства. И трябва да бъде подведен под отговорност. Собственика трябва да бъде съден с цялата строгост на закона.

Понякога нямам търпение да ни замести изкуствения интелект. Мисля си, че хуманоиден робот би бил по-човечен и емпатичен от половината българи.

Персоналът, който трябва да е обучен да показва грижа, търпение и емпатия е един от най-жестоките и безчувствени.

Обвинявате роднините, обаче ако е шизофреничен възрастен, който е агресивен? Или силно дементен, който може да запали къщата, а вие живеете в друга държава?
Услугата трябва да е регулирана строго и хората, които се наемат там да бъдат избирани и обучени.
Точно затова е държавата и противоречи с първото изречение, което си написала.

# 20

Точно затова е държавата и противоречи с първото изречение, което си написала.

Не! И двете неща са фактор. Не можеш да си измиваш ръцете само с държавата и за всичко. Ако си се съгласила да идеш на работа, в която това, което извършваш е неморално и незаконно ще има последици.
Държавата може да ограничи това с регулации, но не може да сложи полицай до всеки.
Има жестоки санитарки. Има жестоки медицински сестри. Има жестоки служители на домове за деца. Дори в обикновените детски градини понякога има такива. Въпреки регулациите. И държавата това сме ние. Колкото и да е клише сме част от цялото.

# 21
Аз четох за хосписи Валис. Не е само за психично болни, имало е и просто възрастни хора, както и такива с деменция. Не е една сграда, няколко отделни сгради са. Медиите за сега не казват достатъчно ясно - пишат едно, после друго.

За агресивните психично болни - със сигурност вързаните крака от снимката са на много възрастен човек, който едва ли е можел да се движи самостоятелно. Явно за го вързали да не мърда и да им е спокойно на тях.

Имаше преди няколко години подобен случай във Варненско - ако не се лъжа - провериха медиите след няколко месеца - продължаваше да си работи.

# 22
  • Пловдив
Вярно е, че държавата трябва да контролира този вид учреждения, само че не знам какво общо имаме "половината българи" с конкретния изрод Х, повече, отколкото примерно половината американци имат с Тед Бънди. Който се чувства по-безчувствен и безчовечен от изкуствения интелект, разбира се, негово право е.

# 23
  • Другата България
Не само хора с психични заболявания е имало в двата нелегални т.нар “домове“, а всъщност жилища под наем.
Сред тях са били смесване на целеви групи - лица с умствена изостаналост, лица с психични заболявания, лица с физически заболявания и лица със сензорни заболявания, както и лица в трудоспособна възраст.
Което е още по-лошо. Не е имало медицинско лице, лекар е виждан само когато някой почине. За сметка на това са открити голямо количество медикаменти и големи дози фентанил. Говорим за общо 75 човека.
Агенцията за качество на социалните услуги нееднократно е проверявала въпросния обект, първоначално Дом за стари хора в мъглижкото село Ягода, област Стара Загора, съобщи и Виктория Такова от агенцията. Тя посочи, че са издадени множество задължителни предписания.
Нагледно показно за пореден път за това как функционират институциите у нас.

# 24
Не функционират.
И някакво министърче застава зад камерата и се прави на потресен.
Големи актьори Grinning
Ама такива са ни управляващите. Да работят не могат, ама да се правят, че работят - ей, царе са.

# 25
Аз ако съм оставила майка си в такъв дом, с какво точно ми е виновна държавата?

# 26
  • София
Че не е осигурила нормален дом за хора с псих. заболявания.

# 27
  • Пловдив
Не винаги има възможност да разберем дали е "такъв", докато държавата би трябвало да има механизми за проверка. Поне това, ако не може да се организира на негово място друг, свестен дом.

# 28
Не можем да обвиняваме хората, за това че някакъв персонал е издевателствал над беззащитни, упоени хора. Пак търсим виновни, извън извършителите на престъпление.

# 29

В преден пост обясниха с какво е виновна държавата. Не е упражнявала контрол какво се случва в тези къщи. Позволила е да функционират като старчески домове без лиценз, без да отговарят на изискванията и пр.
Много хора са били в течение на ситуацията там, вкл. и служебни лица като лекари. Изписвани са упойващи медикаменти, които се продават срещу рецепти, които пък уж се наблюдават от НЗОК. Били идвали проверяващи, ама не ги пуснали. Моля? Никой няма право да ги спира. Прилича на искали, ама нямали желание. А кметът? Нима не е знаел. Как допуска нещо подобно в селото? Прекалено много маймуни на клона, с извинение за израза, ама дали заслужават извинение... Нищо няма да последва. Без протекции не биха съществували такива домове. Малко шум сега и после пак отначало. Напипали са златната жила.

Общи условия

Активация на акаунт