Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 18 992
  • 672
  •   1
Отговори
# 45
Пише, че персоналът е бил от общо 3 жени, които е трябвало да се грижат 24/7 за 75 възрастни, някои от които в тежко психическо състояние. Това е по 1 човек на 8-часова смяна, не им се събират дори почивни дни, за 75 човека, и този човек не само трябва да обгрижва възрастните/болните, някои от които са лежащо болни, но и да поддържа хигиената на помещенията по време на смяната си. Не се споменава допълнителен персонал. Нямали са чаршафи, защото трябва персонал да поддържа хигиена за 75 човека, много от които постоянно си цапат чаршафите с изпражнения или чаршафите на съквартирантите си, и вероятно са ги оставили на мушамените дюшеци, които само забърсват, вместо по няколко пъти на ден да им сменят чаршафите, да ги перат, сушат и застилат.
"Възрастни хора с психически заболявания в тежко състояние са държани вързани и заключени в два обекта в старозагорското село Ягода.". - явно един човек може да се справи някак с много хора в психически заболявания, без те да се самонаранят, да наранят някого и пр. единствено по този начин. Имаше новини за убийства в такива домове - някой от пациентите убива други пациенти. Имаше новини за пациенти, които правят пожари, вследствие на които умират други пациенти. Връзвали са по-опасните, за да пазят от тях другите пациенти, заключвали са и са махали дръжките на прозорците, за да не могат да избягат дементните и да им се случи нещо по-лошо, отколкото да стоят заключени. Абсурд е с толкова персонал да гледат нормално 75 човека, които не могат да се грижат сами за себе си и част от тях са опасни за околните. Между другото, имаше репортажи и от психиатрични болници, там също битовите условия са покъртителни - рушащи се стени, падаща мазилка, течове, ръждясали железни легла без завивки. Но поне има медицински персонал, който да се справя с изолирането на опасните пациенти.

# 46
  • Пловдив
С толкова персонал определено не може, така е.
Но би трябвало, предполагам, да са достатъчни няколко (3-4-5?) души на смяна и отделно чистачка/санитарка, която да е примерно редовна смяна - чистенето и прането не се извършва непрекъснато, надзорът - да.
Сам човек и с по-малко "пациенти", а не само с непосилния брой от 75, може да не може да се справи при буйство, бягство и т.н.

# 47
75 човека по 1000 лв е ясно колко са. А разходите са 3 заплати и наем на стаите, ако не са собствени...Тези 3 жени персонал как са се справяли изобщо с толкова пациенти и как са оцелели възрастните хора дори до тежкото състояние, в което са ги намерили...!

Голям кошмар. Според мен част от хората са пратени там от близките си именно с идеята за "скорошен край". Знаело се е какво е, но понеже нямат друг вариант...

Има и още нещо. В България хората са готови на какво ли не, но да наследят имот. Може би ако възрастен човек има имот и той се продаде, ще може да му се осигури някакви години достоен дом, който струва 3 пъти повече на месец. Но наследниците не са съгласни на такъв вариант примерно. И ето ти решение.

Ако и възрастния, и близките са с ниски доходи, този "дом" се появява и както писа някой по-горе запълва нишата. Едва ли някой е вярвал, че там се полагат кой знае какви грижи.

Дано затегнат проверките на всякакви други подобни измами.

# 48
Bеа_2022, служителите са съучастници, не са си мръдвали пръста.

Ако не можеш да се справяш с такава работа и виждаш нарушаване и погазване на човешки права, най-логично и нормалното е да напуснеш и да докладваш.
Ако  ти е малка заплатата също не е причина да тормозиш възрастни болни, няма грам логика.
Просто напускаш и това е. И ако си кадърен намираш нова работа.

# 49
То от тези пари собственикът има разходи за сградата, вероятно е взел кредит за закупуването ѝ, за ремонти и пр., трябва да има и печалба. Допускам, че са отделяни пари и за да си затвори очите някой от институциите...

Другото, което е, нормален човек, достатъчно хуманен, така да се каже, няма да се съгласи да започне такава работа, колкото и да се нуждае от работа, като види, че трябва да се грижи за 75 човека, някои от които луди за връзване, и осъзнае, че няма хуманен начин да се справи с подобна задача.

# 50
А къде са хората изпратили тези хора когато им кажат, че не могат да ги видят.
Те защо не се сигнализирали?
Защо сега не ги вземат. Само 1 човек е взет от всички 75.
Една камара хора оставят възрастни в дом, но ходят на място, ходят им на гости и поддържат връзка.

# 51
  • Пловдив
И на мен това ми е чудно. Интересно ми е и какви точно роднини са отказалите - деца, родители, братя, сестри, племенници...
Възможно обяснение за нежеланието да се вземат - убеденост, че общината или социалните от немай-къде ще намерят изход, а вземат ли си роднината, няма кой да им съдейства.
Не единствено обяснение, разбира се, но едно от възможните.

# 52
Кукумицинка по-горе описа случай на човек, който цапа цялата къща ежедневно и върши поразии. Ако имате вкъщи малки деца, бихте ли го прибрали у дома и как бихте го гледали евентуално?

# 53
Кукумицинка, настанените в такива хосписи или домове, не са само с деменция. Те са предимно с физически увреждания - инсулти, инфаркти, други кардиологични проблеми, костно-ставни заболявания, онкологични заболявания, диабет, множествена склероза, церебрална парализа и др.

Имам двама познати с церебрална парализа, около 50-годишни, които са в държавни домове, и една позната с множествена склероза, която също отиде в дом - не знам дали частен, или държавен. Никой от тях няма деменция.

# 54
  • Пловдив
Степени и видове на нужда от грижа има всякакви. Сигурно някои от обитателите са "невъзможни" за живеене вкъщи дори временно, но едва ли всичките 75.
Иначе ясно, че всеки затова е настанен, защото тежко се гледа в жилище.

# 55
А къде са хората изпратили тези хора когато им кажат, че не могат да ги видят.
Те защо не се сигнализирали?
Защо сега не ги вземат. Само 1 човек е взет от всички 75.
Една камара хора оставят възрастни в дом, но ходят на място, ходят им на гости и поддържат връзка.
От днес има инфо, че 20 човека са приети обратно в домовете си. Което пак е малко, но все пак е по- добре от само един.

За да не пускам отделен пост- имаше правило за това един санитар или социален работник за колко проблемни хора отговаря и може да се грижи. Не бяха 75 човека. Много по- малко бяха, около 10 човека, май.

# 56
Кукумицинка, настанените в такива хосписи или домове, не са само с деменция. Те са предимно с физически увреждания - инсулти, инфаркти, други кардиологични проблеми, костно-ставни заболявания, онкологични заболявания, диабет, множествена склероза, церебрална парализа и др.

Имам двама познати с церебрална парализа, около 50-годишни, които са в държавни домове, и една позната с множествена склероза, която също отиде в дом - не знам дали частен, или държавен. Никой от тях няма деменция.

Само че това не са лицензирани хосписи или домове. Със сигурност в договорите не пише нищо, че осигуряват медицински грижи на болни и пр., нали са стаи за настаняване. Може само устно да са им обещавали какво ли не, но няма начин за стая за настаняване да носят отговорност и да са длъжни да осигуряват медицинско  обслужване за " хора с инсулти, инфаркти, други кардиологични проблеми, костно-ставни заболявания, онкологични заболявания, диабет, множествена склероза, церебрална парализа и др. Или за психично болни и дементни хора. И със сигурност роднините на тези хора са имали избор (информация) за съществуващи лицензирани хосписи, където могат болните да получат адекватни грижи и близките да имат контрол върху начина на грижа посредством санкции заради неспазени ангажименти по договора, но са избрали стаите за настаняване.

Със сигурност е ясно от новините, че измежду тези 75 човека, е имало хора с тежки психически заболявания.

# 57
  • Другата България

Това си го пише, и го казват всички “заинтересовани“ вече лица по случая.
Не знам защо се внушава, че всичките пациенти и домуващи са били едва ли не луди и дементни.
Не, не са.
Това е потресаващото и отвратително, то всичко е такова, но това вероятно най - че са смесвани психично болни със съвсем нормални хора /ментално/, с физически и други неврологични увреждания. Всички те имат нужда от грижи, но от различен тип и вид такива, и разбира се - различен персонал, квалифициран, който да се грижи за тях.
Какъвто не е имало, всички заедно са упоявани с фентанил.

# 58
Единият ми познат, който отиде в държавен дом - няма свое жилище. Двамата му родители и брат му починаха. Та той нямаше друг избор. Но той ходи самостоятелно и може да се обслужва напълно сам. Отиде там, за да има подслон и да е нахранен. Не може да работи и да се издържа. Има леки интелектуални затруднения, а и ДЦП. Не знам дали е все още в този дом и дали към момента е жив.

# 59
Не са достатъчно местата в държавните домове, изобщо не е всеки, който си реши или близките му решат, да може да бъде настанен веднага. В хубавите се чака с години да се освободи някое място, което става обикновено, когато някой от настанените почине.

Общи условия

Активация на акаунт