Име за момче производно на Атанас

• 886
  • 41
  •   1
Отговори
Мами не можем да измислим име което да е производно на Атанас.
Първия ми син избрахме име от раз, но сега не можем.
Може ли идеи.

Благодаря

# 1
На първо четене - Ан(н)а, Анита, Анета, Анастасия.

# 2
Трудна работа! Ако не ви харесва името Атанас, по-добре изберете или име с А или съвсем неутрално име. Познавам дете Танчо, а един политик се казваше Настимир, но това едва ли са ви опции.

# 3
За момче става дума. При момичетата е лесно

# 4
Само Антон се сещам, близко по букви.

# 5
Момичета, вие четете ли какво ви питат?

Антон е близко по букви и съседно по имен ден, но е съвсем различно име.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 10:51 от Monza

# 6
За момче става дума. При момичетата е лесно
Опа, моя грешка, извинявам се.
Антон? Андрей?

# 7
Антон, може и Антим, много красиво име е.

# 8
  • Банско
Анастаси, Анатоли, Антон

# 9
Анастасия не е производно на Атанас, а на Анастас, което означава "възкръснал". Български еквивалент на Атанас е Живко. Атанас означава "безсмъртен" и няма производно на български

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 10:52 от Tuttsi

# 10
Трудна работа! Ако не ви харесва името Атанас, по-добре изберете или име с А или съвсем неутрално име. Познавам дете Танчо, а един политик се казваше Настимир, но това едва ли са ви опции.

Като цяло не, че не ни харесва, но не искаме да носи цялото име на роднина.

# 11
Атанас на много места в Бг им казват Танас  или Наско 🙂

По тази логика, не може ли да склоните тоя дядо името да започва с "Т" или "Н" ? 😄
Тогава и изборът е по-голям.

# 12
Атанас на много места в Бг им казват Танас  или Наско 🙂

По тази логика, не може ли да склоните тоя дядо името да започва с "Т" или "Н" ? 😄

Той даже дядото няма желания Grinning иска ми се да е на него/ с неговата буква ама на.....

# 13
Поинтересувах се от името, няма производни на български. Нали на гръцки Танатос е бог на смъртта, с едно А отпред става обратното на смъртта - думата "безсмъртен".
В други езици има производни Танасис, Танос, Сакис, Насос, Атанасио, Атанаси, Атанасис.
Особено тези, които започват с буквата "Т", са ми съвсем безумни, имайки предвид значението на Танатос.

На мен не ми харесва да се кръщават хора с галено име, като Наско.
Така че изглежда остава или да си е Атанас 1:1, или да е друго име с А, каквито има много. Просто няма други български имена, които да започват с "АТ"! А Атанасио ми звучи малко като от сапунен сериал.

# 14
Атанас на много места в Бг им казват Танас  или Наско 🙂

Той даже дядото няма желания Grinning иска ми се да е на него/ с неговата буква ама на.....

Значи е чудесен човек - щом няма желания, означава, че ви остава свободни да решавате. Браво!

Върнете му жеста - разговаряйте с него, спокойно и леко. Колкото по-рано изберете името (каквото и да е, стига да сте доволни от избора), е по-добре и за майката, и за бебето, за таткото, и за всички.

По-спокойно минава и бременността, да не говорим, че идентификацията с името започва още в тези дни..
Много преди раждането и официалното записване на име.

Общи условия

Активация на акаунт