Име за момче производно на Атанас

• 1 067
  • 49
  •   2
Отговори
# 15
Производно и аз мисля че няма. Но с първата буква може да измислите много варианти - Антон, Александър, Ангел, Андрей, Адриан.

# 16
Атанас на много места в Бг им казват Танас  или Наско 🙂

По тази логика, не може ли да склоните тоя дядо името да започва с "Т" или "Н" ? 😄
Тогава и изборът е по-голям.

Той даже дядото няма желания Grinning иска ми се да е на него/ с неговата буква ама на.....

Значи е чудесен човек - щом няма желания, означава, че ви остава свободни да решавате. Браво!

Върнете му жеста - разговаряйте с него, спокойно и леко. Колкото по-рано изберете името (каквото и да е, стига да сте доволни от избора), е по-добре и за майката, и за бебето, за таткото, и за всички.

По-спокойно минава и бременността, да не говорим, че идентификацията с името започва още в тези дни..
Много преди раждането и официалното записване на име.

Точно защото исках да има обръщение към бебето искам да има име.. Със сигурност ще се зарадва, но не би се разсърдил. Така да го кажем.

# 17
Атанас, защо не го кръстите Наско.
На всеки с името Атанас му казват Наско.
Други близки до звучене имена са Анастас, Антон, а защо не и Атанасио, по нетипично звучение за име.

# 18
Наскоро чух името Атис - допадна ми и детето и името.

# 19
Най-близко до Атанас е Антон,  според религията св. Атанас се смята за брат-близнак на св. Антон.
Сещам се и за Антоан, много красиво име.

# 20
  • Melmak
Няма производни.

Ако мислите, че Антон, Ангел или Андрей са производни, не са. Антон празнува на съседния ден на Атанас. Андрей е тотално друго име.

# 21
Атанасовден е на 18.01., а на 17.01. е Антоновден. Кръстете детето на св. Антоний. Там поне има варианти – Антон, Андон, Антоний и т.н.
Хем пак е с А, хем и са съседни дати и дядо и внук могат да празнуват заедно.

# 22
Няма производни.
Щом дядото не държи да е на неговото име то изберете име с буквата А , избор огромен.

# 23
Няма производни.

Ако мислите, че Антон, Ангел или Андрей са производни, не са. Антон празнува на съседния ден на Атанас. Андрей е тотално друго име.
Точно за това предлагаме тези имена като вариант, само с първата буква, а не като производни. Понеже производно няма, а дядото не държи да е кръстено на него.

# 24
  • Melmak
Понеже темата е “производно” на Атанас. Ако искат име просто да започва с А, може да е всяко.

# 25
Ако дядото не държи да е на него, защо не го попитате дали има любими имена и да почерпите вдъхновение от тях? Според мен ще му стане драго, че го питате и го правите част от процеса. Ние сега активно търсим име и сме впрегнали всички роднини, понеже прерових света и не може да изберем.
Тъй като Атанас значи безсмъртен, от вариантите горе много ми хареса Ангел - чисто, красиво, силно и безсмъртно същество. От ангелските имена много красиво ми звучи Рафаел. Габриел също! Хрумна ми и Лазар - не знам дали е със статус безсмъртен, но най-малкото е бил възкресен.😀
Леко раждане и здраво момченце! 💙

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 14:48 от Seaglass

# 26
Срещала съм име Атанасио.
Лично на мен и Атанас си ми харесва, хубаво име, смислено.
Иначе може Антонио също, някой горе предложи Антоан - много хубаво име.
Обаче няма никак да сбъркате, ако си кръстите детето направо Атанас изцяло на дядото, явно заслужава човека.

# 27
  • Melmak
Атанас само по себе си е много хубаво име. На мен ми харесва.
Дори повече от Антон.
Ангел също е прекрасно име.

# 28
Има име Атан.
Означава безсмъртен, вечен

# 29
Атанас или Наско, че да  е на дядото. В днешно време Атанас е много рядко срещано сред децата и младежите и ще се откроява. Има хубаво значение и голям имен ден.
Близко по звучене, но отделно име - Анастас.

Общи условия

Активация на акаунт