Висок Пролактин и аденом на Хипофизата -9

• 2 270
  • 84
  •   1
Отговори
# 15
А,де но то и аз не се усетих по-рано да го махна това горнище ...
То като цяло за първи път пускам хормони за изследване, до сега не ми се е налагало.

# 16
Момичета, здравейте има нужда от вашият опит и мнение.
Имам назначен ЯМР на хипофиза за съмнения за аденом. По ред причини искам да е отворен, но прочетох и това, някоя от вас правила ли е изследването с отворен ЯМР

"Отворен ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) не е най-точният за детайлно гледане на хипофизата, в сравнение със стандартен (тесен) високополеви ЯМР. За мозъчни структури като хипофизата, където трябва да се видят много малки детайли (като микроаденоми, съдови структури и др.), обикновено се препоръчва:С отворен ЯМР можеш да видиш големи изменения в хипофизата (напр. голям тумор/макроаденом). Малки образувания или микроаденоми обаче може да се пропуснат или да не се видят ясно"

Благодаря предварително!

# 17
Моят не е бил с отворен, но според моята ендокриноложка повечето аденоми са микроаденоми и затова се налага и използването на контраст и по-прецизно изследване, за да могат всъщност да се засекат такива малки образувания и да се предприеме лечение. Моят аденом е 2мм и ми казаха, че без контраста или с отворен ЯМР е нямало да се хване. А тези 2мм ми бяха спрели овулацията за повече от половин година, цикълът ми беше по няколко часа само, а пролактинът ми държеше нива три пъти над нормата.

# 18
Момичета, в каква стойност трябва да се поддържа пролактина при аденом. Изписан ми е достинекс  по половин хапче на седмица, последните месеци обаче не го пия много редовно, реших да изследвам и стойността беше около 368 при горна граница 496.

# 19
Аз посещавах ендокринолог и гинеколог, защото исках да вкарам всичко в норма за забременяване. При ½ Достинекс седмично и пролактин спаднал от 1500 до около 190 гинеколожката беше решила, че е много нисък и каза отново да говоря с ендокриноложката, за да ми намали дозата. Абсолютно противно на това изказване ендокриноложката каза, че при аденом се целим да е на долна и под долна граница на реф.стойности (че ниското ниво няма да попречи на нормално забременяване и го гледа от гледна точка на аденома само) и не само няма да ми намали дозата, но би я увеличила, ако не забременея преди това или не спадне още сам. В случая забременях и ми е спрян Достинекса за момента.
Референтните стойности бяха на Лина 102-496 и ендокриноложката се целеше да е около 100 и малко под 100, и да направим ново ЯМР, за да видим дали е започнал да се свива.

# 20
Моят не е бил с отворен, но според моята ендокриноложка повечето аденоми са микроаденоми и затова се налага и използването на контраст и по-прецизно изследване, за да могат всъщност да се засекат такива малки образувания и да се предприеме лечение. Моят аденом е 2мм и ми казаха, че без контраста или с отворен ЯМР е нямало да се хване. А тези 2мм ми бяха спрели овулацията за повече от половин година, цикълът ми беше по няколко часа само, а пролактинът ми държеше нива три пъти над нормата.

Благодаря Ви @genome. При мен е до някъде сходна ситуацията на 44 години съм с пролактин 3пъти над нормата, в годините е бил висок, после влизал в норми без лекарства. Цикълът ми е супер точен като време, но и при мен наистина много се скъси, последният беше буквално 2 дни. Ще правя ЯМР с контрасно вещество, но ми се щеше като първи такъв да е отворен тип, че имам разни други проблеми да не спамя темата. Сега се подготвям писхически, че трябва да се стегна и да го направя в стандартен ЯМР.

Благодаря още веднъж за насоките!

# 21
Ако проблемът е на психическа основа и страха от затворено - да, не е приятно ЯМР на глава. Ако има избор от различни клиники, в които може да се направи, то може да се провери в каква зала е машината. Имам в предвид - моят е правен във Варна - залата беше с прозорци и доста светло, машината беше пред прозорците и самата тръба беше добре осветенаа - малко или много притъпяваше усещането от това да си затворен. На някои места знам, че пускат музика, но за главата конкретно не знам дали ще дадат слушалки, в случая тапи със сигурност дават. Ако не се чувстваш добре винаги можеш да извикаш да го спрат (на много места дават един бутон, при мен нямаше, но ми казаха при проблем да вдигна ръка) и просто да приключи, въпреки че така се губи смисъл от изследването - но ако си го имаш в нагласата, че нещата са в твои ръце, то ти дава чувство на спокойствие.
Да, "каската", в която ти е главата е неприятна, но виждаш през нея, не вкарват цялото ти тяло в тръбата - мен ме вкараха до около гърдите, та действително като поглеждах към краката си виждах свободно светлата стая и се успокоявах, че остава още малко. А самата машина не ми я пуснаха докато аз не се почувствах напълно спокойна и не се съгласих. Казвам го като човек, който няма страх или дори дискомфорт от затворени пространства, но имам ужасни световъртежи и получих такъв, когато легнах и изпитах ужас, че изпадам в безтегловност и от машината ще се влоши. 15-20минути са, в които не трябва да си движиш главата, но с нагласата, че ако се наложи - излизаш, ако е в светла стая - не си затворен. Ако предупредиш също е добре, защото най-вероятно са се сблъсквали често с подобен казус и могат да дадат насоки. За някого може да не е голяма драма, но знам, че за хората с клаустрофобични проблеми може да бъде доста неприятно, леля ми така вече доста дълго време отказва да направи ЯМР. Както казах - нямам такива проблеми, но казусът при мен беше друг и тези неща определено ме успокояват много за следващ ЯМР.

# 22
  • Пловдив
Задължително с контраст!
И аз имам проблем...смуча валидол и си пея наум. Разсейва ме и не ми става лошо Blush

За дозировката се обърни пак към лекаря...аз пиех по 1/2 т на 4 дни. Трябва да е около 200ед. Това според моя лекар.

# 23
Когато се изследва пролактин има ли значение
 главоболието? Трябва да пускам полови хормони в 2-5 ден на цикъла, но главоболието ме спира.

# 24
  • Пловдив
Не съм чула за такава връзка.

# 25
Здравейте! Трябва да правя профилактичен ЯМР понеже имам диагностициран аденом и еднокриноложката ми не работи с НЗОК. Отидох при друга, за да помоля за направление, но тя ми каза че профилактичните ЯМР се правят на всеки 2 години, а не на една. Вярно ли е това?

Това е ми първа година след начало на лечението.

# 26
  • Пловдив
Освен да е нещо ново...
След моето диагностициране ходих всяка година в отделението за изследвания и ЯМР. Така 3г. После 2г почивка, ако няма движение.

# 27
На мен също ми каза, че година след диагностицирането трябва да направя ново ЯМР, за да видим действа ли терапията. В случая не го направихме, защото съм бременна и се разбрахме да е евентуално половин година след това.
Имаш ли допълнително здравно осигуряване? Колежката ми така мина ЯМР на хипофизата за съмнение за аденом - май само контраста плати около 100 и няколко лв. Това началото на тази година.

# 28
Ох! Система Grin
Значи - моят ендокринолог, който обикновено си ме лекува и следи, работи частно. Когато отидох в началото, тя ми каза, за да мина по НЗОК да отида с направление при друг ендокринолог, който да прати молбата и да бъда одобрена. Всичко беше 6 по тази схема.

Сега като мина година и малко, пак трябва ЯМР. Днес отидох при същата лекарка за нова молба да мина по НЗОК и тя започна да се възмущава как тази която ме лекува била друга, и как нямало защо да приема "нейни пациенти" само за да праща молби за ЯМР по НЗОК. А аз си плащам все едно като платен преглед и на нея, понеже съм без направление. Та, след всичко това, каза че НЗОК отказват всички нови молби, ако не са минали 2 години. Идеята била, че е ненужно, ако туморът не е огромен.

А лекарката която ми следи положението, каза всяка година. Та затова много се зачудих...

Имам частна на Уника. Там никога обаче не са ми връщали пари в случаи, когато съм платила и после съм поискала възстановяване на сумата с документация.  Не знам има ли начин предварително някак да помоля за одобрение и те да го покрият?

# 29
Не съм сигурна как е при Уника. Ние от работа сме на друг застраховател и имаме две опции. В случая застрахователят работи с клиниките, в които са ми били прегледите и досега имам покрити 5 или 6 прегледа в рамките на 1 година безкасово през супердок и 3 възстановявания на разходи при други специалисти + 1 отказан.
-Предварително запазване на час за преглед през застрахователя. Тук в частност съм запазвала само от супердок. Избирала съм специалист - метод на плащане - застраховател, ако работят с тях избирам и предварително описваш причината за прегледа и си пишеш номера на полицата. Последния работен ден преди прегледа ми се праща мейл дали е одобрен от застраховател. На прегледа просто минавам през регистратура, казвам им, проверяват и виждат, че е одобрено от застраховател, искат ми пластиката към тях да си я копират и не плащам нищо.
-За възстановяване на разходите, когато се свържа след вече извършен преглед са ми възстановявали също по документи. Донякъде е важно как се описва "щетата" по застраховката и причината за прегледа. Това ми е казвано от лекар - бях на частен преглед при нефролог, защото ми се наложи от днес за днес и нямаше как да чакам предварително одобрение от застрахователя. На лекарката казах, че ще ми трябва фактура и ми каза, че тогава ще ми опише документацията по друг начин в листа, така че да мине през застраховател, защото за основната диагноза може да откажат да възстановят разходи. Същото е правил и друг лекар, който предварително знаеше, че ще ми трябва фактура, та явно са свикнали повечето. И при двете ми възстановиха разходите. Случи ми се да ми откажат възстановяване, когато при описание на проблема бях споменала бременност, а нашата застраховка не покриваше "Майчино здравеопазване".
Не помня единствено дали колежката ми предварително звъня на клиниката, където прави ЯМРто да попита дали работят със застрахователя или звъня директно на застрахователя преди това да ги попита. Знам само, че накрая й го покриха, а тя плати само контраста. В същата клиника си направи и ехография на млечни жлези през тях миналата година.
Ако имат някакъв контактен център в Уника пробвай да им звъннеш и да попиташ. Едната ми приятелка беше при трети различен застраховател и всеки път им звънеше и директно те й запазваха час, а тя казва само при кой специалист иска и по телефона се разбирайа за дата и час за преглед + да й проверяват номера на полицата. Застрахователите работят различно, но както казах - на два от прегледите лекарите ми описаха различно проблема, за да може да мине възстановяване, защото не всяка причина се покрива по принцип.

Друг вариант е просто да си вземеш направление за ендокринолог и да отидеш при такъв, който работи с НЗОК, за да не плащаш трети преглед, и да говориш с него за ЯМР.
По принцип мисля, че специалистите си имат и ограничен брой ЯМР, които могат да издават - моята ендокриноложка преди да ми го пусне ми каза, че трябва да провери дали ще може, защото беше средата на декември месец и не помня дали беше казала, че бюджет или бройки за ЯМР може да няма - в случая каза, че ще може и веднага ми го пусна. Неин пациент съм от година преди този момент. Възможно е втората, при която си ходила да не иска да хаби нейните отпуснати средства за ЯМР за пациенти, които не са нейни.

Общи условия

Активация на акаунт