Висок Пролактин

• 461
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, имам проблем от няколко месеца имам косопад цикъла ми закъснява.
Минах еднокринолог каза ми че всичко е наред и тъй като не живея в България си се прибрах тук и изследвах всичко на ново тъй като исках да ми направят ехограф за да видят яйчниците за кисти, тъй като не успях в България.
TSH ми е - 2.47 при граници 0.47 - 420
TSH 4 - 16.6 от граници 11.3 - 21.6
И за моя изненада голяма
ПРОЛАКТИН - 910 . С граници 102 - 496
Много съм притеснена тъй като съм на 25 . Не съм раждала , кърмила и т.н
Чакам да излязат всички изследвания да видя какво ще ми каже GP но чета, чета и ще се побъркам . Някоя от вас била ли е в подобна ситуация.
Да добавя само че изследването е взето седмица преди менструация ако това има значение.

# 1
Имах приятелка със същите симптоми и висок пролактин. Оказа се аденом (доброкачествен тумор) на хипофизата. Казаха й да се следи периодично, образуванието не беше голямо. Направи промени в начина си на живот и в един момент изследванията й започнаха да се нормализират.
Направете отново консултация с ендокринолог/зи.

# 2
Спазени ли са всички условия за вземане на кръв за пролактина?! Без секс поне 2 дни, да не са стимулирани гърдите, задължителен покой преди вземането поне 20-30мин?
Когато се засече висок пролактин дори и да е всичко спазено, се прави контролно още веднъж на следващия месец и чак тогава се предприемат някакви по нататъшни изследвания в посока - хипофиза.
Успокой се, нищо фатално не е станало. Иначе да, аз съм имала висок пролактин и то не веднъж в годините, аз имам проблем с щитовидна жлеза и често по тази линия се повлиява и той.

# 3
Повтаряне изследването за пролактин. Сутрин на гладно след 30 мин пълен покой. Ако пак е висок, се прави ЯМР на хипофиза задължително с контрастно вещество.
И се започва терапия .
Не се притеснявайте, няма страшно, с лекарство ще си влезе в норма и ще се чувствате по-добре.
За пореден път се уверявам, че медицината в Западните държави не е на по-високо ниво.

# 4
И аз бях с пролактин между 800-900 преди около 3 години. И тестостеронът ми беше леко в повече, но това при мен си е норма. Имах аменорея, галакторея (за която даже не осъзнавах тогава какво се случва). Гинеколожката ме прати на ендокринолог заради пролактина. И се оказа, че имам няколко възелчета на щитовидната жлеза. Не са ме пращали на ЯМР за изследване на хипофизата. Хормоните на щитовидната ми бяха по границите но в норма. Изписаха ми Бромокриптин за 3 месеца. После пролактинът се беше нормализирал. В този период ми потвърдиха и СПКЯ. Та не съм сигурна този висок пролактин от кое точно дойде. Аз и досега съм с менструация на 4-5 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт