Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 647
  • 956
  •   1
Отговори
# 840
  • София
А къде не са заявили? Всички са като рекламите по телевизията - ние сме най добрите. Не е нужно да го казват изрично, но така структурират посланията, че да звучи. Кое училище ще каже, че не дава топ-подготовка, нали няма да си запиша детето в него!

# 841
Ако изсипвам една торба пари за ЧУ, което има заявка, че е от най-добрите и по-по-най ниво на обучение, ще очаквам да подготвят детето за топ гимназиите. А ако пряко или косвено ще саботират успехаму само и само да остане в гимназиалния курс, то тогава пет пари не струва това училище.

Въпросът е има ли наистина "пряк и косвен саботаж" или е само в главите на неуспелите родители, които така се самоуспокояват, че не са си свършили работата.

Би ли ми разяснила каква точно би била несвършената от родителите работа точно в този случай?
Или намекваш, че детето не става. Високото ниво на обучение е изцяло и единствено задължение на училището за което са плащали.

Да, принудени бяха да останат в Увекинд. Балът му стигаше за добри държавни гимназии от порядъка на 32-ро и Бастилията. Но не и за желаните. Все пак на този етап избираш гимназия и заради неща, които смяташ за полезни при избор на университет и професия. В техния случай това бяха конкретни езици. И наистина бяха като попарени, защото от училището съвсем успешно са ги убеждавали на какво високо ниво е обучението. Усещат се, че не е точно така на пробни изпити в началото на 7 клас.

Гадамер, нищо не е задължително. Всеки е свободен да взема предвид и да вярва на каквото иска. Wink

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 15:18 от Fancy

# 842
  • София
Цялата история ми напомня на една майка, не помня ник, чието дете НЕ беше прието в СС. Години наред (буквално) четяхме в темата ода на разочарованието - как само СС са загубили от НЕприемането на детето, как СС са най-долното училище на света и т.н. Детето беше прието в ПБ и се наложи да четем ода на радостта- как ПБ е училището и как СС са боклуци в сравнение с ПБ. В ПБ всичко беше най-, най-, най-, супер, дупер и т.н. Мина се известно време и хооооооооп детето беше изместено от ПБ. И естествено се започна едно изливане на помия върху ПБ и то отново с години.

Та не вярвам аз вече нито на възхвали, нито на оплювания.

Тогава се бях отписала от темата, за да не чета с години словоизлияния на един разочарован родител.

Скрит текст:
нямам дете нито в СС, нито в ПБ

# 843
  • София
Не знам защо се учудвате, нормално е да има къде по-явно, къде по-скрито послание към учениците в посока да останат в гимназията. Особено ако е новосъздадена и все още няма по 5 деца да се борят за място - тогава никой не би се занимавал да "облъчва".

Аз мога да споделя куриозен личен опит частично по темата от детската градина - иначе чудесна и съм благодарна за много неща, които направиха през годините. Но накрая ми остана особен послевкус от решението им да изолират в тържествата и да ограничат участието на деца, които завършват трета група и напускат, за да карат предучилищната директно в избраното училище. Желанието им видимо беше да задържат децата до 1 клас. Сега ако някой ме попита, не бих навлязла в детайли, но посланията бяха налице, натиск под форма на изнудване - разбира се не, но горчиво усещане на финала - определено.

А къде не са заявили? Всички са като рекламите по телевизията - ние сме най добрите. Не е нужно да го казват изрично, но така структурират посланията, че да звучи. Кое училище ще каже, че не дава топ-подготовка, нали няма да си запиша детето в него!
Дай пример къде Увекинд обещават високи резултати на НВО. Защото всъщност те демонстративно не се интересуват от точно тези резултати и с това привличат немалко от родителите към училището.

# 844
Ако изсипвам една торба пари за ЧУ, което има заявка, че е от най-добрите и по-по-най ниво на обучение, ще очаквам да подготвят детето за топ гимназиите. А ако пряко или косвено ще саботират успехаму само и само да остане в гимназиалния курс, то тогава пет пари не струва това училище.

Когато съм "изсипвал една торба пари" не съм гледал дали даденото училище ще подготви сина ми да влезе в топ гимназия или университет, а какво образование (знания, умения и култура) ще му предложи, без да убие детските любознателност, физическа активност и добронамереност.

# 845
  • София
Въпросът е има ли наистина "пряк и косвен саботаж" или е само в главите на неуспелите родители, които така се самоуспокояват, че не са си свършили работата.
По-вероятно е второто.

# 846
  • София
Ако отида във въпросното училище с двете си деца така, както навремето отидох в едно държавно училище да ги местя и кажа "така и така, децата са пълни отличници, занимават се с това, това и онова, имаме амбиции за топ-гимназиите в София, какво ще ми кажете, ще получат ли подготовка като за такъв бал за кандидатстване?". Според теб какво ще ми кажат " о, сори, обаче ние  не предлагаме такава подготовка, затова си потърсете някое друго" ли? Напротив, веднага ще гледат да ги вземат, защото това вече им дава двама готови отличници, които учат достатъчно сериозно.

Ежко, ти може да не си гледал, но на сегашния си акъл и опит със сигурност ще гледаш, ако искаш държавна топ-гимназия. Аз също бих гледала, ако сега имам дете в училищна възраст или за познато дете. Останалото, което го пишеш като клишетата за любознателност, ала-бала, нещо не го купувам. Хубаво звучи, но няма как да се вържа. Развиването на тези неща се подразбира, не е нещо уникално, което да ми предложат. Все едно да ми кажат, че киселото мляко е кисело мляко.

# 847
  • Отвъд алеята зад шкафа
Моя близка приятелка точно премести детето си от ЧУ в ДУ- причината е, че детето започнало да страда от главоболие, според майката - от много учене. Тя не иска детето й да учи цял ден и изобщо не се интересува от НВО. Не е избирала ЧУ по резултати от НВО. В ДУ й харесала учебната програма - 6-7 учебни часа само . Та ...има и такива родители.

# 848
В реалния свят ли?

# 849
Цялата история ми напомня на една майка, не помня ник, чието дете НЕ беше прието в СС. Години наред (буквално) четяхме в темата ода на разочарованието - как само СС са загубили от НЕприемането на детето, как СС са най-долното училище на света и т.н. Детето беше прието в ПБ и се наложи да четем ода на радостта- как ПБ е училището и как СС са боклуци в сравнение с ПБ. В ПБ всичко беше най-, най-, най-, супер, дупер и т.н. Мина се известно време и хооооооооп детето беше изместено от ПБ. И естествено се започна едно изливане на помия върху ПБ и то отново с години.

Та не вярвам аз вече нито на възхвали, нито на оплювания.

Тогава се бях отписала от темата, за да не чета с години словоизлияния на един разочарован родител.

Скрит текст:
нямам дете нито в СС, нито в ПБ

Детето се яви на три изпита в СС и не беше изместено, а прието в СС по каналния ред. След като му се наложи да се занимава месеци наред допълнително, за да наваксва материал. Нещо като ситуацията с въпросния седмокласник от Увекинд, но малко по-навреме усетена от родителите в средата на 1 клас. Wink
За ПБ се пишеше положително само когато детето беше в ПУК, защото обективно нещата тогава бяха идеални. И започна да се пише и отрицателно три месеца след старта на първи клас, когато реално дойде челния сблъсък с негативите. И до момента за ПБ се пише, че имат няколко превъзходни учители, но всичко останало е под всякаква критика. Всичко това го има в архива на форума. Wink

Но е чудесно да се види как някои хора помнят само това, което им е удобно. И да се види как личните нападки и ударите под кръста винаги са в арсенала на недостойни хора, които не могат да спорят с друго освен с тях.

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 15:32 от Fancy

# 850
Мъдрост от извора за почитателите на НВО:

"Светът преминава към цифрови портфолиота. Днес никой не се нуждае от диплома, тя е вторична или третична. Нужни са знания, компетентности и постоянно надграждане на знанията. Това ще бъде отразявано в електронното портфолио. Водещите работодатели искат да се предостави портфолио и списък с постижения, като смятат, че матурите не изпълняват задачата си. Водещите университети отдавна разчитат на собствени критерии за подбор. Бъдещето е в отмяната на държавните изпити и преминаване към анализ на електронното портфолио, където ще се записват постиженията на човек, започвайки от детската градина."

# 851
  • София
Нямам идея, Ежко, откъде си копирал тази мъдрост... Ама ако някой ще говори  в какво е бъдещето, да вземе да си формулира тезата грамотно, а не с неправилна употреба  на деепричастие. Не съм  кой знае  какъв фен на НВО,  особено на  вариантите му през последните 2-3 години, но отличниците на него поне знаят, че с деепричастие се означава действие, което се извършва паралелно с основното действие. И  това, че съответно извършителят на двете действия трябва да е едно и също лице.. Wink А носителят на мъдростта от този цитат не знае това простичко нещо..

# 852
  • София
Извън неверните общи приказки в този цитат, същият звучи ужасяващо. Бобра за постижения от детската градина?! Flushed "Първи във випуска си започнах да ходя на гърне."  Това да не е копирано от китайската точкова система? Joy

# 853
  • в страната на чудесата
Фенси, няма нито едно училище, което да има 100% не субективен прием, включително Света София. Всички, да, и Сета София, и АК имат приети деца извън регламента.
Не разбирам защо е толкова зор.
Случаят Ирина Тенчева е доста стар впрочем. Има и по-нови. И по-политически значими в СС. И какво от това.

# 854
Изобщо не съм уверен, че на тези, които се гласят да ни управляват бъдещето, им дреме за правилно формулиране на тезата, хеле пък за някакви си деепричастия...

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 16:12 от Ezhko

Общи условия

Активация на акаунт