Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 779
  • 956
  •   1
Отговори
# 555
Sylviana, не знам защо си решила, че целта на неделните училища в чужбина е българчетата да усвоят езика на нивото на връстниците си в България. Това няма как да стане по много причини или пък ще стане трудно. Но и не мисля, че това е целта на родителите, които си пращат децата там.

Синът ми посещава българското училище е Брюксел. В училището има около 300 деца, като повечето са в ситуацията на сина ми: родени са в Белгия, живеят за постоянно в Белгия и вероятността да живеят в България някой ден е много малка. Почти всички говорят със силен акцент и разбират цялостния смисъл на казаното, но не и всяка дума. Всеки родител си има своите причини да кара детето си да стои по три часа в събота на българско училище + домашните и упражненията у дома, но ще споделя моите. Реално детето ми няма нужда от българския, за да общува. То говори на ниво роден език английски и френски и достатъчно добре немски, за да общува с най-близките ни роднини, които са в Германия.

И все пак синът ми е българин, с българско име и български паспорт. За мен неделното училище е възможност да се запознае с България и нейната култура и да не чувства съвсем изолиран, когато сме в България. А ние се прибираме всяка година за месец и детето се опитва да завърже разговор със съседите, децата пред блока или когато сме на почивка. И все повече проявява интерес към историята и към неща, свързани с България. Колкото усвои българския, толкова. Но ако има желание или нужда да надгражда в бъдеще, все пак ще има на какво да стъпи. В интерес на истината синът ми с удоволствие ходи, или поне не мрънка. Има много приятели и учители, които харесва. Никой нищо не иска от родителите освен да плащаме годишната такса, а празниците са повод да се видим с други родители, а децата да се позабавляват. Моят, понеже обича да е център на вниманието, е първа писта да разказва, рецитира, пее и подобни дейности. Аз лично съм много доволна от училището, но съм наясно какво ще даде то на моето дете и доколко то ще овладее българския там. И то не заради самите учители - нашите определено са много добри, а заради целия контекст.

# 556
На мен ми е интересно как така децата говорят със силен акцент и не разбират отделни думи ако вкъщи им се говори на български? Питането ми е съвсем сериозно., не се заяждам. Моето дете е в английска детска градина от 2 годишно и говори свободно английски. Вкъщи почти не говорим на английски. Представям си, че за дете, което е в чужбина българският ще е като английският на дете в България, което ходи в английска градина. Имам предвид време на ден, което го слуша и говори. Единственото ми обяснение е, че не му се говори достатъчно на български вкъщи, но ако е така то има ли смисъл да ходи на неделно училище?

# 557
Семейството не е изцяло българско вероятно,

# 558
Всякакви случаи има и всеки си има своите аргументи да говори или да не говори с детето на български, но по принцип говоренето само у дома не е достатъчно, при положение че детето прекарва по осем или десет часа в училищна среда с друг език.

А и на много деца единият родител не е българин.

# 559
Връщам малко лентата назад. Третокласничката ми се счупи да пише съчинения тази година. Поне половината бяха по желание на класа, а другата половина от работната тетрадка, която ползваха. Така че си го има по програма.

Иначе по темата за българския в чужбина. Няма как да се сравняват нива като децата в повечето случаи имат само един астрономически час седмично. Трябва родителите да работят с децата допълнително вкъщи. Което изяжда много време за почивка и други приятни занимания.

# 560
Предполагам, че са прекрасни условията в пансионатните училища, но винаги са ме изненадвали познати, които обмислят подобно решение за децата си. Макар и днес тийнът да ми вдигна нервите, не мога да си представя доброволно да ускоря момента, в който няма да живее у дома. Какви са плюсовете на едно такова решение?
1. Замества казармата
2. Пести родителските нерви в периода на тийнстването.
3. Позволява отглеждането в контролирана социално-културна среда
4. Запазва (теоретически) целомъдрието на расовите девойки преди сватбата за някой принц
5. Спомага за отстраняване на разсейващи външни дразнители като телевизия, социални мрежи и мобилни телефони
6. Насърчава независимостта, предпазва от обсесивни родители и подпомага отделянето от родното семейство
7. Безценно е при разделени или разведени (богати) родители, които спорят кой да (не) отглежда общите деца, както и при самотни майки търсещи следващата духовно обогатяваща връзка.
8. Възпитава необходимите за членовете на бъдещия елит качества като рационалност, вяра в собствените сили и възможности, усещане за глобална принадлежност и т.н.

Последна редакция: нд, 06 юни 2021, 08:58 от Ezhko

# 561
  • София
Някои от тези точки не са за изпускане. Ако имах толкова пари, щях да се замисля. Laughing

# 562
  • София
Осма точка звучи като "да се научиш да прецакаш другарчето".

# 563
  • София
Всички точки са катастрофално ужасни и за мен само показват защо НЕ трябва да си пращаме децата в казарма.

# 564
  • София
Последното изречение от т.7 е толкова мизогинистно, че чак не е смешно. Проблемът при сарказъма е, че поставя в унижена позиция осмивания.

# 565
  • Отвъд алеята зад шкафа
Някакво съвпадение е, но единственото дете, което познавам и учи в пансион във Франция, е дете на родители, които се разведоха, когато то беше 7 клас. Самото дете не искаше да остане тук. Аз лично не виждам никаква причина децата ми да учат в пансион - доброто образование е достъпно навсякъде, не живеем в 18 век.

Ако говорим за "Льо Розе", там е ясно, че родителите изпращат децата си не заради невероятното образование, а заради средата и формирането на връзки и контакти с богати семейства.

# 566
  • София
Всички тези точки са по-скоро вторичен self deception след решение тип "да покажем, че стоим много над останалите досадно обикновени хора, пък и без това тийнът малко ни лази по нервите напоследък".

# 567
  • София
За мен пансионите като цяло са почти същите като всяка институция за дългосрочно отглеждане на деца. На практика децата имат родители, които виждат много рядко, общуват с тях много рядко, а са институционализирани за по-голямата част от годината в ограничена среда с ограничено количество чужди деца (които не са им братя, сестри). За тях се грижат или отговарят възрастни, които са чужди за тях хора. Разликата е в парите, които се заплащат за издръжката на тези деца.

# 568
  • софия
Ежко, добре се посмях.
Дай сега серизоно, какви са плюсовете?

# 569
Аз, като самотна майка, определено се почувствах засегната от т. 7 на Ежко.

Ежко, самотните родители също сме хора и имаме нужда от неща, които не са свързани единствено с децата. И не е необходимо за тази цел да си пращаме децата някъде си.

Освен това около мен напоследък се навъдиха доста разведени родители и при някои наистина борбата за децата е ожесточена с всичките минуси за всички страни.

Та изобщо седмата точка на Ежко ми прозвуча толкова язвителна и не на място, че нямам думи. Ежко, дано никога не ти се налага да се окажеш в някоя от тези ситуации. Не е весело, да знаеш!

Общи условия

Активация на акаунт