Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 617
  • 956
  •   1
Отговори
# 855
  • Отвъд алеята зад шкафа

Абсолютно. И никак не са малко.

# 856
Фенси, няма нито едно училище, което да има 100% не субективен прием, включително Света София. Всички, да, и Сета София, и АКимат приети деца извън регламента.

Пример?

# 857
Извън неверните общи приказки в този цитат, същият звучи ужасяващо. Бобра за постижения от детската градина?! Flushed "Първи във випуска си започнах да ходя на гърне."  Това да не е копирано от китайската точкова система? Joy
Това го правят отдавна в САЩ. Портфолио с постиженията започва да се изгражда още от детската градина. После всички постижения в училище ....

# 858
  • София
Кое правят - електронно портфолио с постиженията, което се гледа вместо дипломата? Тя няма значение? Да се чудиш как не е фалирал Харвард. Joy Кой ще плаща толкова пари за диплома, която няма значение?

# 859
Точно за Харвард четох, че оценката има най-малка тежест. Там освен оценката, има и есе от кандидата, есе от родителите(това есе се изисква и в държавните училища при кандидатстване в гофрети класовете), и портфолиото. Като решаващо е портфолиото.
След тази статия ми се изясни защо американките си записват по години, постиженията на децата си.

# 860
  • София
Много категорично изказването за това дали ще се намаляват оценките и ще се агитират децата. Аз няма да се изказвам за момента, като наближи ще споделя. Кой какви комуникации е имал с Доротея не е моя работа, аз си се придържам към моите с нея. Много колеги ще се изкажат, че съм ужасно зла, както и много ще кажат, че съм най-милият човек, който им върши всякаква работа (все съм същата, зависи от много неща).
Малко е досадно да искате разбивка на всяка нещо, което се плаща по начинът, по който сте свикнали- аз съм свикнала на месец, ама не ви го искам, а си го смятам. На мен заплата ми плащат месец за месец, съответно разходите ми се месец за месец, нямам идея каква ми е годишната заплата (е мога да си я сметна), но пък си знам месечната Wink
Към края на темите явно идва и спама Simple Smile

# 861
Още веселба за почитателите на МОН:

МОН: Ще ни трябват 30 г. да оценим училищата

Дали ще доживеем официалното разрешаване на спора ни, кое е най-доброто училище?
Joy Joy Joy

# 862
  • София
В общи линии това си важи, аз също имах едно на ум за постиженията и  "събирах СV-то" в случай, че някой ден решат да си пробват късмета в някой чужбински университет или някаква целева стипендия. Никога не се знае, те са още млади, може да им потрябват. И за АК си мислех по едно време, ако кандидатстват и им искат някакви постижения като допълнително точки, че може да свърши работа.

В моя идеалистичен вариант едно училище, което изкарва на изхода седмокласници, които са подготвени за НВО е много добър атестат дори училището да има гимназиален курс.

# 863
  • София
Титина, ама ти май не четеш какво написа Ежко и какво обсъждаме или не схващаш същността - работодателите вече няма да търсят диплома, а умения и постижения, дипломата няма значение, а постиженията в портфолиото. Какво значение има тогава какво иска Харвард, като самият Харвард и неговите дипломи няма да имат значение?

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 17:07 от sanaka

# 864
  • София
Там освен оценката, има и есе от кандидата, есе от родителите...
Как така есе от родителите? Rolling Eyes
Това вече започва да клони към лудост.

# 865
За 15 години на онзи континент никой не ми поиска диплома, та няма да се учудя ако стане стандарт.
Ако погледнеш обявите за работа и сега се казва- диплома или Х години стаж. Та няма да се учудя ако в бъдеще дипломите отпаднат.

Дамска , прочете ли първо изречение. Там не казват, че отпада дипломата, а че е вторична или третина. Много е лесно да попиташ някой дали е прочел, да прочетох го много добре.

# 866
Там освен оценката, има и есе от кандидата, есе от родителите...
Как така есе от родителите? Rolling Eyes
Това вече започва да клони към лудост.

Вече?

# 867
  • София
Извинявам се, че се намесвам от нищото, но Фенси, на дете, което с едногодишни уроци докарва бал като за 32ро, не му е проблемът, че училището го принуждава да остане там. Това не е принуда, ами детето си има сили за толкова. Нищо лошо, разбира се, но проблемът не е в някаква принуда от някакво училище.

Анди, ние си плащаме за училище с посредствени резултати на НВО. Уверявам те, че не  е аксиома, че всички търсим това.

# 868
  • София
някой ден в далечното бъдеще може и да отпаднат, но към момента няма такава опасност. Ножицата между образованите и необразованите се разтваря все повече, образованите кадри не са в излишък, колкото и да си мислим, че има твърде много висшисти. Един млад човек излиза с диплома и това е визитната му картичка, а опит по дадена специалност няма как да натрупа повече от 4 години, дори да е започнал още от първи курс в университета да работи определена работа и по определена специлност. Но това може би освен за спортисти и музиканти няма как да стане по-рано, защото те са професионалисти преди да стъпят в  университета.

Бърди, не казвам какво търсят хората, а как се позиционират гласно или безмълвно училищата. Никое училище няма да напише на сайта си "елате при нас, учи се спокойно, не държим на високите резултати". Ще напишат "елате при нас, ние сме супер". Нататък всеки родител си има някакви очаквания и хвърля зара. Затова дадох примера, че ако отида и кажа какви очаквания имам, дори най-непретенциозното училище няма да ме върне, защото не им е приоритет подготовката за високи резултати на НВО.

# 869
Извинявам се, че се намесвам от нищото, но Фенси, на дете, което с едногодишни уроци докарва бал като за 32ро, не му е проблемът, че училището го принуждава да остане там. Това не е принуда, ами детето си има сили за толкова. Нищо лошо, разбира се, но проблемът не е в някаква принуда от някакво училище.

Не е точно така, особено ако имаш много да наваксваш пропуснат или некачествено преподаден/усвоен материал и то не само от 7 клас. Щеше да е така както казваш, ако всички, които ходят по една година на уроци влизат в топ гимназиите. Не е все едно да решаваш 5 задачи от раздел и 20, когато е трябвало да усвояваш нов материал, нали? Това е просто пример. На всички ни е ясно за какво говоря. Не може с два часа допълнително седмично за една година да компенсираш кофти работа на училището от 3 клас нагоре.

Лейка, аз не съм и твърдяла, че има идеални изключения, които не практикуват вход по втория начин. Напротив, многократно съм писала тук, че в това отношение всички ЧУ са еднакви. Само опонирах на израза "градски легенди", който беше употребен за ПЧМГ. Не е нужно да го възприемаш като нападка от моя страна. Дадох този пример, защото е публично документиран, при това от устата на самата родителка. Иначе има и други, не чак толкова публични и по-актуални.

За да съм пределно ясна. Аз не фаворизирам НВО, напротив. Но докато това е входа и условието за желана държавна гимназия, сме длъжни да се съобразяваме и да се готвим за него. Страшното за мен е, че има деца от ЧУ, които не успяват на НВО, не защото са били под стрес или нещо подобно, а защото просто не са имали необходимата подготовка и знания. И то въпреки ниското ниво и на двата изпита. И говоря за деца, на които НВО им е било важно за бъдещия избор на гимназия.

Общи условия

Активация на акаунт