Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 592
  • 956
  •   1
Отговори
# 870
  • София
Фенси, от съвсем от първа ръка съм наясно с подготовката за НВО при кофти база от училище -  синът ми и неговото НВО - подготовка дори не с уроци, а с курсове плюс семпли ДУ преди това (Люлин от 1 до 4 клас....).
Не искам да задълбавам в казуса на детето, но не си права в упрека към училището за натиск за оставане, само на база на това.

# 871
Фенси, от съвсем от първа ръка съм наясно с подготовката за НВО при кофти база от училище -  синът ми и неговото НВО - подготовка дори не с уроци, а с курсове плюс семпли ДУ преди това (Люлин от 1 до 4 клас....).
Не искам да задълбавам в казуса на детето, но не си права в упрека към училището за натиск за оставане, само на база на това.

Права съм. Защото познавам ситуацията. Повярвай, нито детето е зле(показва го реално), нито родителите са нехайни. Той натискът не е грубиянски и никъде не е такъв всъщност. Има начини да ти се даде да разбереш лежерно защо някои неща се случват. Аз съм била свидетел на разкази на детето за случки от деня му в училище. Има подхвърляния, намеци, подмятания. Родителите избраха по-малкото зло в техния частен случай. Детето остана в позната среда, но никак не са щастливи от факта, че навреме не са се усетили за реалната ситуация и не са преприели мерки, за да имат по-голям избор в края на 7 клас.
Отделен е и въпросът, че нито един от двата езика не Ок като ниво според критериите на родителите. И двамата родители са с перфектни немски и английски. По техни думи, а аз нямам никакви основания да не им вярвам, тяхното мнение се споделя от мнозинството от родителите с които те комуникират.

# 872
Само опонирах на израза "градски легенди", който беше употребен за ПЧМГ.
Опс.
Подозирам, че не съм разбрала поста на Соник за което се извинявам, дори се редактирах.
Прочетох пак и ми стана ясно, че тя говори за миналогодишен прием на дете в ПЧМГ, прието с малко точки.
Аз нямам подобна информация. Нито, че има деца с малко точки, приети по незнамсикакъвначин, нито, че няма.

П.П.Onna не е била на линия от една седмица. Нека я изчакаме, няма проблем, че минаваме 50-та стр.

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 18:31 от Фран

# 873
  • В офиса
Защо изобщо са имали очакване училището да подготви детето за топ гимназия? Което по принцип е лична задача на родителя, а не на училището.
Tук се почувствах като анимационно човече, от чиито уши излиза пара. Как така задължение на родителите? НВО е лесно. То покрива базови знания. Никой не говори тук за 2 по 100 т., а само за ОК бал за продължаване в езикова гимназия, който изобщо не е така космически. Ако масово децата от добро ЧУ не могат да го изкарат, то това ЧУ всъщност май не е добро. Разбира се винаги има изключения, но за масата не виждам как може да е такова предизвикателство. В съседната 7-окласна тема има дете от музикалното, което без уроци има бал предостатъчен за която и да е такава. От музикалното.

Ежко май не го разгадах категорично дали има ирония между редовете с този цитат.

Dandelion, отгърмя ме с това за тържеството в детската градина. Аз понеже така и така нямах блестящи спомени от нея и не съм си помисляла да ходя на никакво тържество, даже май го бяхме спрели още от зимата, та не го знаех.

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 19:10 от Тинкърбел

# 874
  • София
Dandelion, отгърмя ме с това за тържеството в детската градина. Аз понеже така и така нямах блестящи спомени от нея и не съм си помисляла да ходя на никакво тържество, даже май го бяхме спрели още от зимата, та не го знаех.
Тинки, малкото беше в друга градина.

# 875
  • София
Подозирам, че не съм разбрала поста на Соник за което се извинявам, дори се редактирах.
Прочетох пак и ми стана ясно, че тя говори за миналогодишен прием на дете в ПЧМГ, прието с малко точки.
Аз нямам подобна информация. Нито, че има деца с малко точки, приети по незнамсикакъвначин, нито, че няма.
Фран съвсем добре си ме разбрала - информацията за приетото деца с ниски точки е от тази година, затова попитах дали е приключил вече приемът /явно не е/. Но пък така убедено и категорично ми беше заявено, че детето е прието, затова даже не се усъмних.

Миналогодишната случка беше със седмокласник, който по думите на майката всячески бил саботиран да влезе в АК и в класа им били писани ниски оценки, за да останат децата в ПЧМГ след 7-ми клас. Пак казвам, това са разкази на близки хора, не става дума за моето дете, така че не мога да бъда категорична какъв е случаят.

# 876
  • София
Това ми е странно, предвид че ПЧМГ организира специална подготовка за АК за своите ученици /не знам дали още го правят, но допреди две години - със сигурност/. Симеонов водеше курса.

# 877
  • Отвъд алеята зад шкафа
Как се саботира дете да не влезе в АК? Единственото, което ми хрумва е да има успех под 5.00. Малко ми е странно.

# 878
В АК може, но не и в СМГ Joy

# 879
  • София
Тогава трябва да саботират всички седмокласници, защото повечето кандидатстват за държавните и за АК.

# 880
Соник, не са те подвели, класирането за Питагор е на сайта им и наистина приемат с нисък брой точки. За ПЧМГ предстои още един изпит.

# 881
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да не би по-ниските точки да са заради по-големият брой деца, който приемат тази година? Миналата година май последните приети се въртяха около 65 т.

Излязло е вече първо класиране и тече записване на приетите.

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 20:37 от gadamer

# 882
Защо изобщо са имали очакване училището да подготви детето за топ гимназия? Което по принцип е лична задача на родителя, а не на училището.
Tук се почувствах като анимационно човече, от чиито уши излиза пара. Как така задължение на родителите? НВО е лесно. То покрива базови знания. Никой не говори тук за 2 по 100 т., а само за ОК бал за продължаване в езикова гимназия, който изобщо не е така космически. Ако масово децата от добро ЧУ не могат да го изкарат, то това ЧУ всъщност май не е добро. Разбира се винаги има изключения, но за масата не виждам как може да е такова предизвикателство. В съседната 7-окласна тема има дете от музикалното, което без уроци има бал предостатъчен за която и да е такава. От музикалното.

Боже, добре, че беше ти да обърна внимание точно на тази реплика. Много добре си изразила всичко, което искам и исках да кажа.
И аз не мога да си представя да ми се вменява вина, че аз, а не училището(на което отгоре на всичко плащам) не съм подготвила детето за добра гимназия. Ми давайте да се преквалифицираме и да ставаме учители, директори на училища и т.н. Щом това е наше задължение. И всичко това заради смешното като ниво НВО, за което всичко, което трябва да направи училището е да се преподава качествено материала и след това да се упражнява с всяко дете достатъчно за доброто му усвояване. Изобщо не е нужно нито да си гений, нито да полагаш къртовски труд. Просто трябва последователност, желание и качествени учители. Ако имаш стимул децата да се справят на този изпит де. Ако нямаш е друго.

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 22:29 от Fancy

# 883
Сигурно се изразих неясно или пък вие не прочетохте.

В описания от Фенси случай се говореше за прием в немска/испанска гимназия, което за мен означава, че амбицията е била за топ училище, а не просто за добра гимназия. Оксиморон е да се говори за масов прием в няколкото най-търсени училища. Така че този аргумент отпада.

Естествено, че е отговорност на родителя, когато става въпрос за прием в най-търсените училища, където няколко стотни могат да се окажат решаващи.

# 884
  • В офиса
Jillian, хващаш ме силно подготвена по въпроса. 402 висок бал ли е? Или даже 450? Ей ти списък с баловете в някои от гимназиите за миналата година.

Общи условия

Активация на акаунт