Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 592
  • 956
  •   1
Отговори
# 885
  • София
Тинки, зависи от годината и по-точно - от степента на трудност на изпитите. Бал 450 през 2018, отговаря на бал 470 през 2019 и 476 през 2021.

Последна редакция: пт, 02 юли 2021, 00:06 от sanaka

# 886
  • София
Това са балове за момчета. За момичета са доста по-високи.

# 887
  • Отвъд алеята зад шкафа
Точно това щях да кажа.

За Увекинд ли става дума през цялото време, че не е подготвило едно дете? Какви са резултатите на випуска от въпросната година?

# 888
  • София
Точно това щях да кажа.

За Увекинд ли става дума през цялото време, че не е подготвило едно дете? Какви са резултатите на випуска от въпросната година?
Естествено. Винаги става дума за частен случай. Изнамират се деца от всички частни училища в България, които имат някакви сходни драми- детето не е подготвено, родителите са направили грешен избор на училище, не са доволни и се чудят какво да правят, деца са принуждавани с ниски оценки да остават в гимназиален етап на училище, първокласници са линчувани, седмокласници са изтезавани.......

Остана ли читаво частно училище в БГ изобщо?

# 889
Не, разбира се. Само държавни, щото поне са безплатни,  а и на държавните
изпити се справят по-добре... Simple Smile

# 890
  • София
Не, разбира се. Само държавни, щото поне са безплатни Simple Smile
Благодаря много за ценната информация, че нямам възможност и желание да изчета цялата тема. Satisfied Знаех си аз, че още с първото дете направих грешен избор. Сега и с второто така. Дано за третото да ми дойде акъл. Smile

# 891
  • София
Конкретно за държавните - поне не плащаш. Не че предлагат нещо изключително, но поне знаеш, че базовото е без пари или поне не повече, отколкото така или иначе ще платиш, за да купиш сборниците и допълнителните комплекти. Ако ще плащам за частно, искам да получа повече от базовото, което ще ми предложи по подразбиране и държавното. Първото, което ще искам е спазване на дисциплината и безопасност за децата, решаване на всякакви дисциплинарни проблеми своевременно. Второ, ще искам стабилна и отлична подготовка по  общообразователните предмети - учителите да са подбрани и да знаят как да си водят предмета. На езици и подобни не държа. Но държа на отлична подготовка и дисциплина. От моя страна поемам ангажимент детето ми да спазва правилата и да си учи уроците и да слуша в клас.
Ако единственото, което могат да ми предложат ще е по-малки класове (което започва да става мираж) и подготовка на  средно ниво, а за дисциплинарните проблеми да трябва да ходя да се моля, то мерси, няма как да платя за такава услуга.

# 892
Не, разбира се. Само държавни, щото поне са безплатни Simple Smile
Благодаря много за ценната информация, че нямам възможност и желание да изчета цялата тема. Satisfied Знаех си аз, че още с първото дете направих грешен избор. Сега и с второто така. Дано за третото да ми дойде акъл. Smile
Де да имах трето, че да се надявам като тебе да ми дойде акъла Simple Smile

# 893
  • София
Това за натиска и възпрепятстването (със занижени годишни оценки) за кандидатстване в друго училище го има от наше време. Сигурно и от преди това. Има го и сега в ДУ. Да, не навсякъде, но го има. Специално за 125-то съм го чувала дори от учители. И този натиск не е върху всички, а върху определени деца, в които се вижда потенциал и им се иска да си ги задържат. За ЧУ естествено го има този риск също. Затова и всеки родител би трябвало да вземе предвид този риск, когато записва детето си в училище с гимназия. Защото към момента на записване може и да не се случват такива неща за конкретното училище, но с годините може и да започнат.  Е, ако родителите имат намерение детето им да бъде в едно училище, вкл. в гимназията - проблем няма. Ама е добре да се вземе предвид, че приоритетите и възгледите с порастването на детето също могат да се променят. Ситуацията в училището също може да се промени. Та едно на ум никога не е излишно.

# 894
  • София
И още нещо си мисля по темата. Независимо какво е училището и какви са средните резултати, които виждаме в таблиците след НВО, винаги ще се намерят и родители, според които училището е провалило детето им. Гледах някъде резултатите на ПЧМГ - тук-там имаше и по-ниски, особено по литература на фона на общите високи средни и сигурно има родители, според които детето им е саботирано или не е получило необходимата подготовка. Ама ученето не е някакво наливане на есенция с фуния, все пак иска се и работа от страна на наследниците ни. Особено ако става въпрос за подготовка за желани гимназии, за които всяка точка е важна - няма как училището да гарантира, че всички ще бъдат приети на фона на общия наплив и амбиции.

# 895
Соник, не са те подвели, класирането за Питагор е на сайта им и наистина приемат с нисък брой точки. За ПЧМГ предстои още един изпит.
Да, а ето го и класирането.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Lo8pyjzSov3AqIvH2HEkF4vD … dit#gid=374284883

Това за натиска и възпрепятстването (със занижени годишни оценки) за кандидатстване в друго училище го има от наше време. Сигурно и от преди това. Има го и сега в ДУ.
Две от децата ми са сменяли училище след седми клас. Възпрепятстване чрез занижени оценки не сме имали.
Но преди години една учителка беше казала, абе направо заплашила дъщеря ми, че ще я праща при директора да дава обяснения защо ще отива в АК. Sweat Smile Бях изумена и бясна.

Що се отнася до злоупотребата с оценки в ЧУ, които имат гимназия, миналата година моя приятелка, чието дете беше 7-ми клас в ПЧМГ ми се оплакваше, че класът им бива постоянно облъчван да останат в гимназията и затова им се пишат ниски оценки по някои предмети. В техния случай детето искаше да отиде в АК.
А аз знам за подобни случаи отпреди две години.
И все пак, нормално е учители/директор да искат да си задържат децата. Но не трябва да има натиск по никакъв начин. По никакъв!

Последна редакция: пт, 02 юли 2021, 09:45 от Фран

# 896
  • София
Моята дъщеря завърши седми клас тази година в ПЧМГ и мога да твърдя, че не са били ощетявани деца с по-ниски оценки. Даже напротив деца с по-ниски оценки по математика бяха изпитвани многократно до последно, за да получат заветното 6 за годината. Също така при две различни оценки за сроковете - 6 и 5 - децата получиха по-високата оценка за годината - това се случи при щерка ми по английски и химия примерно.
Също така никой не ги е облъчвал да остават в училище. В класа на щерката кандидастваха 6-7 деца в АК  и всички бяха приети, така че училището по никакъв начин не е саботирало никого.
Относно резултатите на НВО - не забравяйте и че това е изпит и стрес за децата. При тези елементарни тестове, особено по математика, една технически грешка или разсейване и си 5 точки надолу. Не мисля, че НВО е мерител за знания, поне според мен. Изпитът за ПЧМГ беше далеч по-инетересен и показва повече от знанията на децата.
Пък и децата не са еднакви - примерно в класа на дъщеря ми, в който няма топ състезатели по математика има деца с по-изявени математически способности, но има и такива, които за по-добри по литература, езици, история/география/природни науки. Просто не знам защо се очаква всички деца да се универсални отличници по всичко.

# 897
  • София
Фран, благодаря за линка с класирането. Наистина са поканени за записване деца с много ниски резултати. Или изпитите са били много трудни или кандидатите са малко и приемат наред. В таблицата обаче са посочени само 65 кандидатстващи, не ми се струва реална тази бройка - на мен ми бяха казали, че са около 150 кандидатите.

# 898
  • София
Те тези кандидати са за новото училище Питагор. Според мен наплива ще е за ПЧМГ 5 клас, където са обявени 4 паралелки тази година. Пък и НПМГ има прием от тази година за 5 клас, та май е нормално кандидатите да се по-малко.

# 899
Фран, благодаря за линка с класирането. Наистина са поканени за записване деца с много ниски резултати. Или изпитите са били много трудни или кандидатите са малко и приемат наред.
Изпитът го има в групата във фейсбук. При желание ще го пусна и тук.
Като трудност ми се видя една идея по-лесен от първия приемен в пчмг за тази година.

Последна редакция: пт, 02 юли 2021, 10:10 от Фран

Общи условия

Активация на акаунт