Мили съседи

• 4 568
  • 93
  •   1
Отговори
  • out of space
Родителите ми получили бележка от наскоро настанилите се съседи в апартамента под тях, с която накратко ги обвинявали в шумно ходене, местене на мебели и със завършек това да престане, за да си запазят добрите съседски отношения. Не ги познавам тези и не знам кои са, но съм на крачка да се запознаем.

Поздробностите- аз и моето семейство живеем на по-долен етаж, като ние и родителите ни сме собственици, нанесли се веднага след построяването на блока преди 24 години.
Родителите ми са над 80 годишни, баща ми е с ТЕЛК и трудно се движи, с майка ми прекарват по-голямата част от годината на вилата си, т.е. липсват.
Майка ми е с високо кръвно и след получаване на бележката показателите й се влошиха.

Разбирам да са някакви наркомани, които правят оргии или да се вихри нон стоп купон от тях, но за шумно ходене ония отдолу ще ме прощават- няма как да левитират и да им е тихо и единствения шум, който да чуват да е на пойни птички.

Чакам съвети как да реагирам, защото мислех да ги посетя, но хич не си вярвам на самообладанието и контрола върху себе си. Може да е просто бележка, но за мен това е тормоз и ако нещо се случи с родителите ми, заради някакви киселяци- ще стане лютеница!

# 1
  • София
Като им е шумно, да се изнасят и да си търсят последен етаж или мезонет иначе да си траят, за да не се запознаят с адвоката ви. Нещо такова, но може би с една идея по-дипломатично.

# 2
Любимото ми "Като не им харесва, да се изнасят!". И последният етаж не гарантира спокойствие. На последен съм и ме тормозят отдясно. Има си допустими шумове. За да направят забележка, със сигурност не е от скука. На бебета и деца не можеш да се обаждаш, на глухи баби и дядовци не можеш. Останалата възрастова граница са нагли бабаити в голяма част от случаите. Съседи да имаш в България!

# 3
  • Melmak
Повярвай, не само наркомани с оргии вдигат шум.

Човек като живее в блок трябва да се съобразява. Това, че са 80 годишни и с високо кръвно не е оправдание за нищо. Съседката над нас беше на толкова. Крещеше като луда до последния си ден, нищо, че беше трудно подвижна. Хора всякакви, съобразявайте се. Като гледам и ти си кибритлийка, щом една бележка те е влудила толкова, че да не можеш да си сдържаш нервите.

Правото на собственост не се определя от това дали живеете там от построяването на блока или от вчера. Абсурден довод е това.

# 4
Според мен важно в случая е дали във времето, за което са обвиненията, е вдиган шум у родителите ти. Ако не са вдигнали шум, защото не са си били вкъщи/не са мръднали от фотьойла, може да кажеш - съжалявам, но вкъщи така и така, затова съвсем доборнамерено ви съветвам да намерите кой точно вдига шум, защото не сме ние.
Ако обаче шумят, става лошо.

# 5
Ако се абстрахираш от усещането, че сте първите собственици …, и че става дума за родителите ти може да погледнеш по-трезво на нещата. Няма значение от кога живеете там, мястото пред входа не е за вашия москвич. Шумът си е шум. Ползва ли баща ти проходилка или друга помощ?
Допускам, че и възможно баща ти като трудно подвижен да тътри крака или да изтърва неща. На всички ще ни се случи да остареем. Вместо да подскачаш и да се ербапиш се качи и поговори с хората. Може да намерите причината за шума, може да им обясниш точно как е положението. Помислете и кой живее над родителите ти. При нас се чуваше шума през етаж, невероятно, но факт. Много неприятно, че майка ти се е разтревожила, но хората са постъпили нормално. Хубаво е да си поговорите човешки и да се разберете.

# 6
чурек, едно е да начукваш пържоли от 2-4, щото си си у вас, съвсем друго е в останалото време. Хубаво е да се прави разлика! И точно от какъв зор трябва да се харча за изолация, само защото някой е невъзпитан? Частното се съобразява с общото, а не обратното.

# 7
Когато над теб или под теб има бебета, малки деца или възрастни хора има и специфичен шум, който няма как да бъде избегнат.
Идва ми на ум вариант да се размените с родителите ти, но едва ли това ще удовлетвори киселите съседи. Запазете бележката и се качете до въпросните съседи да разберете от какъв точно шум се оплакват, в кой часови диапазон и ги уведомете любезно, че там живее много възрастна двойка, които са и ваши родители, т.е ако има нещо нека адресират оплакванията си към вас. Ако са основателни оплакванията, помислете как може да намалите шума, например с меко подово покритие или шумоизолация на тавана у съседите под родителите ви.
Чисто обективно, възрастните хора имат дегенеративни ставни проблеми, които ги правят трудно подвижни, използват бастун, патерици, проходилки. Възрастните хора често са нестабилни и могат дори да паднат, след което трудно стават. Падайки могат да повлекат със себе си стол или покривката от масата с това, което е отгоре. Изпускат бастун или това, което държат в ръцете си. Често пъти са с намален слух, ходят по-често до тоалетна, не спят непробудно цяла нощ... Никой не знае колко му е отредено на този свят, нито в какво състояние ще си отиде.

# 8
Ери писа, че баща й е трудно подвижен. Ако има нужда от проходилка, или бастун, за да се придвижва? Да стои цял ден на едно място, за да не пречи на съседите си отдолу ли? До тоалетна да отиде може ли?

Ери, според мен отиди да говориш със съседите, и да видиш какъв е проблемът. Овладей си емоциите, то е ясно, че ще подпалиш джапанките, ама емоциите са лош съветник. А и като отидеш наострена, шанса да се разберете като възпитани хора силно намалява.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 14:27 от Без цел

# 9
Ако се ползват помощни средства за придвижване, може да се омекоти ударният шум от тях със силиконови накрайници. Тънки обаче, за да не се загуби стабилност. И непременно да са силиконови, силиконът е с по-голямо сцепление. Има и други накрайници от филц и подобни,  но те спомагат за лесно плъзгане и не съм сигурна доколко е удачно да се сложат на бастун или проходилка.

# 10
Замислете дали все пак не се чува шум от вас и се опитайте с добро да се разберете със съседите, защото може да стане страшно, ако ескалира. Бабата в съседния апартамент е глуха и надува телевизор и направо крещи по телефона. Мен не ме дразни, но разбирам как някой би се подразнил. Има и баби, които се събуждат в 4 сутринта и почват да тракат, да местят мебели,
 и да мият терасата, което дори да са нормални битови шумове, в тихите части на денонощието ехтят и бумтят... Може и съседите да чуват шумове от друг апартамент и да мислят, че са родителите ви. Недейте да тръгвате с рогата напред.

# 11
За местенето на мебели - ако става дума за столове, продават едни омекотяващи лепенки за крачетата.
Пробвай да се разбереш с добро, и наистина да се обръщат при проблеми към теб, а не към родителите ти.

# 12
  • out of space
Повярвай, не само наркомани с оргии вдигат шум.

Човек като живее в блок трябва да се съобразява. Това, че са 80 годишни и с високо кръвно не е оправдание за нищо. Съседката над нас беше на толкова. Крещеше като луда до последния си ден, нищо, че беше трудно подвижна. Хора всякакви, съобразявайте се. Като гледам и ти си кибритлийка, щом една бележка те е влудила толкова, че да не можеш да си сдържаш нервите.

Правото на собственост не се определя от това дали живеете там от построяването на блока или от вчера. Абсурден довод е това.

Виж, благодарна ще съм ако се коментира съответния казус, тъй като крещящи луди съседки в случая липсват.
Обясних подробно, че хората липсват през по-голямата част на годината.
През останалите няколко месеца не могат да левитират, просто ходят. Гарантирам, че шумът е в съвсем нормални граници и то не само, защото са ми родители.
И мисля, че си сдържам нервите щом първо пиша тук за СЪВЕТИ, а не съм подбрала още хора, които не бият, а трошат.
Здравето на родителите ми е от особена важност.

# 13
  • София
Може да сложите подложки на мебелите, ако нямате. Ние сме с паркет, имаме такива подложки и съседите под нас не чуват, когато местя мебелите. Иначе един стол да преместиш и се чува много. За ходенето нищо не мога да предложа. Хем не може да е пълна тишина, хем има хора, които стъпват по-тежко и ако е нощем, е неприятно. Не знам каква е ситуацията.

# 14
Сложете на родителите си килими и говорете с тях да не шумят на хората преди 7-8 сутринта и след 10 вечерта. Много възрастни хора стават в 5 сутринта и шумят на околните, чистят, усилват телевизор защото не чуват добре и т.н. без да се съобразяват, че не са сами в блока.
Това, че живеете в блока от построяването му не означава, че всички трябва да се съобразяват с вас. Както и това, че родителите ви ги няма през една част от годината не означава, че хората от долния апартамент трябва да не спят през останалата част.

Имахме подобен проблем с дядото над над, който слушаше много силно радио сутрин и вечер. Говорихме с него и с дъщеря му, тя обеща, че ще се погрижи да не ни притеснява повече и проблемът се реши. Добре, че дъщеря му е разбран и съобразителен човек, а не беше като авторката, че и ние нямаше да сме в добри съседски отношения!

Общи условия

Активация на акаунт