Мили съседи

• 4 587
  • 93
  •   1
Отговори
# 30
Добре де, възрастни хора, бащата трудно подвижен. Едва ли играе хоро посред нощ. С памперс ли да ляга за да не става до тоалетната с проходилката или с бастуна. Как да кажеш на възрастен човек, ще ходиш до тоалетна  в гащите, защото  съседите  чуват, че отиваш до  физическата такава ?  Ако на вас ви се случи, временно да сте с бастун, ще ползвате памперс заради съседите ли ?
 За мен е редно съседите да поговорят с възрастните съседи и да обяснят какво им пречи и да предложат решение, а не да пишат бележки. Ако вие трябва да кажете на трудноподвижен родител, ще правиш всичко в гащите,  без да има физическа причина, като да е на легло и да няма друг начин, как ще се почувствате ? 
Аз на мястото на авторката също щях да се ядосам, още повече, че тя живее в същия вход и съседите са можели да говорят с нея и да обяснят в какво се състои проблема,  а не да пишат бележки.
За разните подложки и килими са казали преди мен, това е начин, ако проблема е ползване на помощни средства и бутане на столове.

С какетър и торбичка е, ходи до 00 само по голяма.

Относно на кой от кога живее и кой е собственик- споменах го, защото за 24 години никой никога не си е позволил да прави забележка на родителите ми. Знам как живеят, знам как се движат- през ден съм при тях.

Утре ще звънна, за да се изясня и ако никой не ми отвори Ран Босилек ще напише писмо на Елин Пелин.

milenaka, възрастните са си съвсем наред със слуха, повечето време са си на вилата както споменах, т.е или не са били вкъщи, или онези мишки не са искали разговор лице в лице. Изненадата ще е, че тези възрастни хора имат сериозна подкрепа на има няма 20 стъпала надолу.
Добре де, аз пак не разбирам кое е толкова страшното на написаната бележка? Освен “ще си развалим съседските отношения” има ли нещо вътре, което те насочва, че авторите са агресивни и заплашват? От къде това чувство, че едва ли не са направили нещо лошо на родителите ти и ти сега ще ги спасиш и ще им … таковаш мамата на дръзналите … Кое?
Да напишеш бележка е най-нормалното нещо. Написваш я, знае се от кого е, хората ще преценят и ще те потърсят за разговор. Ти какво би предпочела? Да звъннат на вратата и да потърсят разговор очи в очи с възрастните ти родители? Да ги държат на вратата прави и да им обясняват, че има шум?? Не осъзнаваш ли, че през времето от бележката до разговора може да обмислиш столовете ли тракат, врати ли, или пък действително се чува нещо, но не е от родителите ти, а от съседно жилище?
Искаш мишките да направят разговор лице в лице? Що? Да може да си викате ли? Да ти е идвало на ума, че досега никой не е посмял може би защото не е чувал, може би защото е търпял … Хората ги нямало, били на вилата, да, но са се върнали и явно има нещо, което дразни.
Разказвала съм и друг път, че съседката над нас ставаше сутрин около 5-5:30 и се чуваше едно силно хлопане от обувките ѝ и тракане на ноктите на кученцето ѝ. Беше дразнещо да се събуждаш всеки ден така. Или пък когато я нямаше (тя често отсъстваше) буквално се чуваше шума от етажа над нея - буйно дете, което игра, топа топка, търкаля неща …. След като през един етаж аз го чувах не ми се мисли тя какво е чувала. Да напиша бележка нямаше да е нито мишкарско, нито  заплаха, нито щях да търся конфликт. Просто нормален начин да се сигнализира за проблем и да се потърси разговор. Не ти разбирам. Звучиш като да искаш да се хванете за гушите и да почнете да си крещите понеже … много си се ядосала.

# 31
"ще си развалим добросъседските отношения" на мен ми звучи като завоалирана заплаха. Не знаем хората, които са го написали какви са.

# 32
Ако са чули от други съседи авторката каква е агресивна, сигурно се презастраховат първи. Сега като се замисля явно не е случайно, че 24 години никой не е смеел да им каже нищо.

# 33
Ако са чули от други съседи, че авторката е агресивна, то значи знаят, че над тях има възрастни хора, които само зимуват в апартамента, т.е не са целогодишно там. Естествено, че на всеки би му било комфортно над главата му да няма дори стъпки, да не говорим за влачене на мебели, говор, изтърване на предмети, тропане на коте, вой/ лай на куче, плач на малки деца или шум от караници. Но, когато живееш в блок, а не в къща, както ти вдигаш известен шум, така и съседите ти. Не говорим за тряскане на врати (вари ги, печи ги, моите не малки деца като се ядосат и се скарат,  и врати блъскат и от дума не разбират), не говорим и за купони, нито за младежи, които усилват музиката до дупка, та чак чиниите в шкафовете дрънчат. Обаче това живеене в новопостроена сграда от 24 години ме навява на мисълта, че проблем с шумоизолацията има и от строителството, особено ако са правени стени и с Итонг.
Вярно е, че авторката е подпалила, притеснена за родителите си. Преди да говори със съседите е добре първо да се успокои. Ако са нормални хора ще се разберат по човешки.

# 34
  • София
Нищо притеснително няма в написана бележка.
Надявам се, че хората са добре ментално, защото ако не са, могат наистина да са шумни.
Обикновен шум от ползване на жилище не би трябвало да е проблем.
Всички се дразним от него, но и всички го причиняваме, волно или неволно.
И на мен авторката ми се струва агресивна, а не виждам основание.

# 35
Щом живеят сами на вилата 2/3 от годината, то вероятно са достатъчно добре и ментално, и физически.
Ако съседите отдолу са на шумна и изнервяща/ напрегната работа, е напълно възможно и тяхната нервна система да е разклатена и дори обикновените шумове от нормално ползване да ги дразнят.

# 36
Едно е да кажеш, че би искал да поддържаш добросъседски отношения, друго да проявиш пасивна агресия, че онези ако не искат проблеми, трябва да слушкат. Съвсем различно послание носят двете, така че ако наистина бележката е с такива условни наклонения, си е баш заплашителна.

# 37
Скептична съм, че ни е предадено точно какво пише в бележката. Човек като е ядосан, има склонност да преувеличава и да вижда нещата по друг начин. Разбира се, не изключвам и бележката да е заплашителна.

# 38
  • София
Да си разменят месинджърите 🤣. Не разбирам, защо хората спряха да общуват вербално, лице в лице. Ако възрастните не са с деменция, не вярвам да вдигат шум. Друго е, ако тропат по тръбите, хвърлят неща, викат.
Т.е. при нормален начин на живот, обикновен разговор би бил достатъчен. Никой не очаква пълна тишина в жилищен блок, освен ако не е луд.

# 39
  • София
И без деменция могат да вдигат шум, ако не чуват добре и не се усещат.

# 40
  • София
И това е така, но е лесно разрешим проблем. Слушалки и готово. Въпросът е, че не се знае какъв е шумът.

# 41
Най-елементарното - чехли или пантофи с твърда подметка (срещу плъзгане или при малки деца) и при ходене по паркет, ламинат, теракота звучи като токчета, когато си отдолу.

# 42
Най обикновен лист хартия с написано желание за по-голяма тишина.  ЦЯЛА една тема от госпожа, която смята, че на построен блок на местото, където е живяла се ползва с някакви привилегии. С този агресивен тон си представям що за отношение има към съседите си, че да им пишат бележки.  Ами говори с тях, не си малолетна и се изяснете. Всеки да влезе в поносими граници на търпение. Хората може да са свестни, но след нощна смяна да речем нещо им е кипнало, писали. Голяма драма.

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 13:01 от kriakla

# 43
Авторке, на мен ако ми се качиш толкова агресивна може да се окаже, че не само бележки ще слагам, а и полиция ще викам.
Как пък не, аз да подходя нормално и да ми дойде някаква да ми говори така... Нали знаеш, че не само ти познаваш хора, които трошат? Това ли трябва да е начина? Вашите по спокойни ли ще са, ако съседите отвърнат със същата агресия или ако дойде патрулка заради шум? Хрумна ли ти да потърсиш проблема при вас?

Лична история:
Скрит текст:
Един такъв преди няколко години ми блокира колата и започна да крещи, че паркомястото е негово и дядо му там си е връзвал магарето. (паркинг пред блок, без скоби и платени места). Е, явно беше решил, че като съм 20 и няколко годишна ще ме стресне. Любезно му казах, че моята кола няма да мръдне, а той да ме отпуши веднага или ще извикам полиция и че ако ме беше помолил нормално, че иска да спре там, щях да се преместя. (имаше поне десет свободни места) Е, заплаши че ще ме потроши и мен и колата, аз отбелязах, че неговата е по-скъпа от моята и той се прибра, зарязвайки си неговата пред моята. Беше много изненадан, че дойде полиция, той ги видя от терасата и много бързо слезе, написаха му фиш и му напомниха, че разговора ми със 112, в който казвам, че ме е заплашвал е записан.

Като те гледам как реагираш, нищо чудно и вашите да се мислят за богопомазани, защото живеят 20 години там и могат да правят каквото си искат. Разбери се нормално с хората и отстранете проблема, защото скандалите няма да се отразят добре на никого.

Око за око и целия свят ще бъде сляп.

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 13:01 от MrsPenguinButt

# 44
Аз пък бих помислила и над факта, че понеже прекарват по-голямата си част от времето на вилата, са започнали да забравят какво е да живееш с други хора. Тоест неща, които на вилата не биха пречили на никого, в близко съжителство пречат. Какво е точно трябва да си изясните със съседите, но спазвайки добрият тон.

Общи условия

Активация на акаунт