Отвъртане на бушон на съсед

• 1 641
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте,

Тази нощ имахме интересна ситуация в етажната собственост. В един от апартаментите беще оставена мелодия на рипийт, като музиката се чуваше, по думите на друг съсед, още от 3 часа следобед. Не става въпрос за песен, а мелодия, като едноминутен откъс от саундтрак на филм, който постоянно започваше отначало. Чуваше се на 2 етажа под и над въпросния апартамент.
Полицията беше извикана и дойде някъде към 2:30 през нощта. Звъняха, чукаха, никой не отвори. Полицаите казаха, че могат единствено да напишат докладна, и да предадат случая на кварталния, той да се занимае на другия ден или там когато е на работа.
Сега обаче то хубаво докладна и квартален, ама във входа не може да се спи.
Та един от съседите отвъртя бушона на въпросния апартамент и музиката спря. Настъпи тишина.

До колко обаче са законни действията на нашия съсед и може ли да има последствия за него? Всички, които станахме свидетели на случилото се, обещахме да не казваме кой е отвъртял бушона...

Edit: електромерът е завъртян обратно и музика няма. Явно е пуснато нещо от лаптоп или компютър, и след като беше прекъснато захранването, електронното устройство се е изключило.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 03:07 от CaliforniaDreaming

# 1
И? Спрял е тока, после е дошъл... Аз бих дръпнала и главния шалтера, ако не знам от къде идва 😁
Какви са тия бушони с отвъртане все още, вече всичко е с прекъсвачи по таблата ..

# 2
  • София
Хората вероятно са заминали и са забравили някое устройство с автоматично включване.
Проблем няма в този случай да реагирате. Не ми е ясно защо смятате да мълчите и да мишкувате, вместо да потърсите от домоуправителя контактите на собственика и да му кажете за случая. Може пък да е нещо важно за него. Може да е някое онлайн позвъняване, което го касае. Кой знае какво е.
В ЕС с вътрешна охрана и рецепция даже задължително се оставя ключ на охраната точно за такива ситуации и после се докладва на управата на ЕС за случилото се, а собственикът задължително се уведомява.

# 3
Има и друго обяснение - че човекът може да е вътре в безпомощно състояние или дори мъртъв и да натиска например някой бутон, който да задейства тази мелодия да се повтаря многократно.

# 4
Aз също си помислих първо за човек вътре. Дори да не е собственика, а някой, на който му е даден ключ.

В подобни случаи домоуправителя звъни на собственика, изяснява се. Дори да не живее там някой постоянно, освен домоуправителя, още най-малко 1-2 души от входа имат телефона на собственика.  И нямаше да се налага главоблъсканицата дали е редно или не отвъртането на бушона.

Иначе за какво сме толкова дигитални и технологично модерни, когато за основни  неща забравяме как може да се реагира.

# 5
  • София
Оххх, Мама Ру, дано не е това, но преди около 2 години в блока на свекърва ми така беше починал човек. Откриха го, когато замириса. Млад човек. Беше умрял тихомълком. Дано не е това, но е още една причина да се потърсят активно собствениците.

# 6
Добре е че сте му пуснали пак тока, защото има вариант ако не се прибере навреме да му се развали храната в хладилника, месото във фризера и щеше да има пълното право да ви съди като етажна собственост за понесени щети, независимо че и той има вина като е забравил някакво устройство включено. Редно е да му кажете всичко и да се разберете повече да няма такива изпълнения от негова страна.

# 7
Странно, че полицията не е разбила врата, за да провери дали вътре няма човек, който има нужда от помощ. Възможно е, а вие сте спрели тока. Аз лично бих се зачудила първо, дали не е станало нещо и човекът , ако е паднал и не може друго да е успял да включи нещо, което издава звук, за да привлече внимание и да получи помощ.

# 8
Странно, че полицията не е разбила врата, за да провери дали вътре няма човек, който има нужда от помощ. Възможно е, а вие сте спрели тока. Аз лично бих се зачудила първо, дали не е станало нещо и човекът , ако е паднал и не може друго да е успял да включи нещо, което издава звук, за да привлече внимание и да получи помощ.

Може все още да не е късно да се изясни има ли някой вътре и дали не е в безпомощно състояние..
Вместо да се умува. Дори да няма никой, поне да се изясни това.

# 9
Според мен зависи какви и дали щети са нанесени. Ако не са , то предполагам няма да има последствия. Защо пред велия вход и свидетели? Герой на входа ?

# 10
И моята първа мисъл беше за човек в безпомощно състояние. Аз в тази ситуация бих звъннала на 112, за да обясня случая. От там нататък полицията има как да издири собственика на жилището и членовете на семейството му - в крайна сметка повечето хора предоставят телефонен номер за връзка при подмяна на личните си документи. Имат вариант да проверят дали е напуснал страната, да го потърсят на други известни адреси - в роден град или ваканционен имот, село, да се свържат с други роднини... идеята е, че може бързо да се установи дали има човек в безпомощно състояние в апартамента или всички са си живи и здрави и не подозират, че пилят нервите на комшиите с някаква забравена глупост. Не съм сигурна какъв беше законният начин (т.е. кой трябва да бъде уведомен, че да присъства), за да се извика ключар и да се отвори жилището. И вече в по-екстремни ситуации пожарната има техника, за да отвори вратата силово, само дето после от това врата повече няма да стане.

Разбирам защо съседът е изключил захранването от бушона, но като си помисля колко техника у дома няма да влезе в режим или ще стартира, понеже няма да има кой да я изключи... бих откъснала главата на някого заради такова нещо. Може би не всички са така, но LED лентата на кухнята ми при възобновяване на захранването започва да се включва и изключва през секунда, ако няма кой принудително да я спре от датчика. Сещайте се какво би се случило, ако се прегрее захранването, монтирано на лакираните ми дървени шкафове. Дали съседът любител-електротехник ще ми ремонтира подпаленото жилище после? А другите дали бихте споделили как се е стигнало до там?

Най-вероятно ще се окаже, че мелодийката се изпълнява от някой забил компютър, оставен включен поради някаква причина - я да рендира някой голям проект, я нещо друго. Знам ли, може да е и аларма на поливната система на марихуаната Simple Smile

# 11
Сериозните сценарии са възможни, но не драматизирайте чак толкова. Ако спре тока поради авария и после го пуснат? Няма да се подпали шкаф от LED лента и тая лента не е изпълнена като хората щом така ще се включи и трябва някой да я спре. Ако ви няма 2 седмици на почивка?
Да, много е сериозно ако човек в безпомощно състояние натиска бутон … кой бутон? На блок с въртящи бушони?

Мисля, че е лошо, че първо сте мислили за собственото си спокойствие и тишина от “мелодия” и никой няма телефона на този съсед да звънне и да пита. Погрижете се домоуправителя да събира телефони за връзка.
Полицията може да издири хората по данни, ама на тези не им се е занимавало и та вас явно не е. При това спиране на тока може да му се е повредил някой уред или както писаха да се развали храната.
Пишете поне какво е казал човека, аларма на електронен часовник ли е било?

# 12
Някой беше писал да са му били разбили вратата за да видят дали вътре няма човек в безпомощно състояние, ама това е абсурд, защото ако най вероятно няма никой, после кой ще носи отговорност и ще поеме вината за разбита входна врата, особено ако после крадци се възползват от това и го оберат? Или звъните в полицията, или търсите връзка с човека, все някой сигурно му има телефона или профил във фейсбук или по името може да го намерите евентуално там. Също така е задължително поне домоуправителя да има телефона на всеки собственик на жилище за да се влезе в контакт с него при нужда или извънредна ситуация.

# 13
Разбира се, че няма с брадва или таран да разбиват. Викат полицията и полицаите отварят с шперц или викат ключар. После се запечатва, ако се налага. Звук, който се повтаря денонощно е влудяващи просто, а ако има човек в безпомощно състояние докато не замирише никой няма да си направи труда ли?

# 14
Да вмъкна малко пояснения. Във въпросния апартамент живее жена на средна възраст със своя син тийнейджър. Въпросните имат някакъв конфликт със съседите под тях. Многократно са подавани сигнали и съм ставал свидетел на скандали във връзка с вдигане на шум.
Най-вероятната причината за оставената мелодия на рипийт е терор. Няма починали хора в жилището.

Общи условия

Активация на акаунт