Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

• 83 436
  • 1 973
  •   1
Отговори
# 1 680
И в Германия ли не се спазват? Франция?
Нали не мислите, че хората извън България са някакви перфекти и съвършенни? Хора са... Навсякъде по света.

# 1 681
  • София
Изобщо не си го мисля. Хората са еднакви, контролът и санкциите са различни обаче.

# 1 682
Съвършени хора има само в сериалите.
Но идеята беше друга.

# 1 683
Лиляна, то данните на Бояна от Франция, подкрепени от 300 000 теста на седмица не приемат, ти 40 учители развяваш. Поне да беше почнала с "един професор каза..." Grinning

# 1 684
Изобщо не си го мисля. Хората са еднакви, контролът и санкциите са различни обаче.
Така е. Както и персоналното отношение към проблема. Имам наблюдения към малко чуждестранни държава, основно в една, където са концентрирани повечето ми близки и приятели. И там има контрол, но е трудно да обхване толкова много хора, навсякъде. Пък те както установихме не са особено съвършени...

Пък у нас те насърчават да не спазваш правилата, като ти обясняват, че и да ти напишат акт той ще падне в съда като го обжалваш.

# 1 685
Никак не е трудно да се прогнозира. Трета вълна има навсякъде - със или без мерки и независимо от вида и строгостта на мерките. Що ли така?

Има. Но първо място по смъртност прави разлика или това са подробности?

# 1 686
  • София
Нивото на смъртност как зависи от вида и строгостта на мерките? И откъде са изводите за първо място по смъртност?

# 1 687
Защо да не зависи, по- малко и по- леки ограничения, оттам повече инфектирани и съответно повече починали като резултат.
Изводите са достъпни за всеки факти, оповестени на много места и езици.

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 14:46 от loska

# 1 688
  • Ямбол
Нивото на смъртност говори за нивото на здравната ни система. Не сме на първо място по заразени, че да е съпоставимо.
Не знам кой е интелигентен човек, но човек, който не умее да работи с числа и статистики и логическото му мислене е нула, няма как да ме впечатли.

# 1 689
  • София
Защо да не зависи, по- малко и по- леки ограничения, оттам повече инфектирани и съответно повече починали като резултат.
Фактите са достъпни за всеки, но изводите - очевидно не. Ако това беше така, държавите щяха да се подреждат по ниво на смъртност право пропорционално на степента на мерките си. При държавите с много строги мерки заболеваемостта и съртността трябваше да се различават драстично от тези при държавите с почти никакви мерки. Гледайки данните обаче /например в worldometers/ това не е така. Италия беше в тотален локдаун миналата пролет, когато хората там мряха като пилци.
Та, не мога Шмърц, помогни ми.

# 1 690
Когато се ползва показателя починали/инфектирани е нормално да са ни доста лоши цифрите, при малкото тестване у  нас и респективно по-малко регистрираните заболели от действителните такива.

# 1 691

Все повече се налага изводът, че броят на починалите не зависи от строгостта на мерките. Със/без строг локдаун, накрая броят ще е приблизително един и същ, като даже може да се окаже, че държавите без строги заключвания, маски и страхуване на хората, са постигнали по-добри резултати и са с по-малко излишна смъртност. Справка: Швеция, която никога не е затваряла нищо и където маските са само препоръчителни. Тя е и с едни от най-ниските показатели в Европа за ковид смъртност на милион, както и излишна смъртност. В момента смъртността им стремглаво върви надолу, болниците са с около 1300 пациенти с Ковид, а интензивните са около 200.  А там даже по време на карантина може да се излиза, стига да не е на места със струпване на хора. И не, не е само заради шведския манталитет, защото там е пълно с големи общности от ориента. Очевидно, когато мерките са адекватни, спокойни и позитивно комуникирани с хората, резултатите са съвсем други.
Практиката го доказва и при държавите с локдаун: Германия и Франция, по чиито модел се движим се справят не много по-добре от нас. Германия е в почти непрекъснат, съсипващ локдаун от 15 ноември и случаите им растат.
Толкова за смъртността и мерките. Да не говорим, че строгите мерки генерират много косвена смъртност от други заболявания, които не се обгрижват и проследяват.
Вероятно бързо ще бъда изтрита, но почувствах нужда да го напиша, много хора ще го разберат.
И за да направя връзката с ДО: накрая да не се окаже, че напразно сме го причинили на децата. Защото както се вижда, с почти изцяло ПО страни като Швеция имат по-малко починали от нас и Германия.

# 1 692
  • София
И като затворихме при 6 случая тогава, елиминирахме ли пандемията? Оказа ли това някакво влияние върху по-нататъшното разпространение? Или сега сме в същата ситуация, в която е Италия? Ако наложим същото затваряне сега, ще достигнем ли до толкова малко и контролируеми случаи? Не, разбира се. Ситуацията се променя и от позицията на времето се вижда кое е имало смисъл /за протокола, тогава аз бях за затварянето, намирах го за правилното решение/. Това, което тогава знаехме за вируса е различно от това, което знаем сега. А това, което стана ясно от тогава до сега е, че затварянията и мерките не спират пандемията, категорично не са в състояние да я елеминират и вълните се случват, независимо от мерките. Вероятно /но не е сигурно/ можем да достигнем ниски и котнтролируеми нива, ако наложим тотален локдаун за една година, но след това трябва да закрием държавата. Едногодишният световен опит ясно показва, че новите вълни и новите мутации се случват и в страните с мерки, и в страните без мерки без съществени разлики. Значи не е това начинът. Единственият шанс за овладяване на ситуацията в момента е във ваксинирането. Дано не се окаже, че и то няма да помогне.

# 1 693
  • София
Много ми е любимо говоренето за "третата вълна".

Скрит текст:

А що се отнася до броя оценки - пример от ротацията - 8 часа английски, 3 теста; след тях
за 20 часа ДО - 1 тест...
Вече ми е все тая как ще приключи тази година, но ако за следващата ще го играем отново "най-добрите в света по ДО" със зъби и нокти ще се боря то да започнe с ясни правила, % допустими асинхронни занятия, брой оценки не на срок, а на месец или на учебни часове, което ще спаси децата от безобразно изпитване при ротациите... И още и още...

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 18:51 от magi_sveta

# 1 694
  • Майничка
Magi_sveta, в наредбите е залегнал принцип за ритмичност на оценките. Пропорционалното разпределение на оценките за срок е регламентирано само за програмите по някои предмети (пр.езиците), при други принципът, залегнал в наредбата е горе-долу минимум = бр.часове седмично +1. Примерно, обикновено предмет с 2 часа седмично има 3 оценки, евентуално + такава от входно ниво. Обаче при интензивно изучаване на език, по първи ЧЕ с 2 часа ЗП в 10 клас трябва да има мин.7 оценки, а в 11 и 12 - по мин.6 оценки.

Общи условия

Активация на акаунт