Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

• 83 301
  • 1 973
  •   1
Отговори
# 1 830

На присъственото как ги проверяват домашните? А да, не ги проверяват изобщо. Поне при нас. И айде стига с това не можели да проверяват на всички. Трудоемко било. Ами нали това всъщност им е работата. Работят до обяд. Останалите часове не са ли за проверки на контролни и домашни?
        При присъственото обучение методическото изискване е да се обсъди домашната в час. Вземат се тетрадки с работата на отделни ученици, като се следи , разбира се, да не остава дълго време непроверен ученик. Учителят може да мине и  по редиците, да погледне няколко работи , да коригира и да се разпише.
        Учителите не работят до обяд. Поне до 14-15  часа повечето са заети. Освен да проверяват домашни и контролни, имат куп други задължения. Най- важното е да подготвят интересен урок, което не означава да си изпеят, каквото знаят. Не е толкова лесно, колкото изглежа.
        Ако  няма проверени никакви домашни или пък са много малко проверените , обърнете се към директора. Учудвам се, че е възможно. При нас заместник- директорът редовно събира тетрадките на учениците за проверка.

# 1 831
  • Майничка
Irene, ако имаш принтер под ръка, принтиране-поправка-снимане за връщане е доста по-бързо от рисуване в paint. ...
Направо супер екологично! 😁
Особено за колегите по български и език в 12 клас ...

# 1 832
  • София
Домашното може да се дава под формата на тест. Платформите имат възможности в това отношение. Задават се готовите отговори и учителят може да получи бързо информация кои точно въпроси са сбъркани. За да няма налучкване се дават само въпроси с отворен отговор. Платформите, ако учителите знаят как да работят с тях, дават много възможности за обратна връзка.

# 1 833
  • Бургас
Irene, ако имаш принтер под ръка, принтиране-поправка-снимане за връщане е доста по-бързо от рисуване в paint.

Напротив. Чисто технологично е три пъти по-бавно. То само да нареждаш листи един по един за скенер и запазване на файл си е живо мъчение ако са повече, но вие си знаете. Да не говорим, че веднъж принтирана снимка и после сканирана, става на едни тъмни сенки.

# 1 834
  • София
Аман от тестове!

# 1 835
Аааа тестове- последните три, които правиха не бяха признати от учителите, че имало твърде много 6-ци. 🤣

# 1 836
Поправка в пейнт е китайско мъчение, пробвах.  За да подчертаеш дума, да задраскаш една буква и над нея да напишеш друга се сменят инструменти, трябва да се нагласят място, цвят и дебелина за всяко... Освен това обикновено няма място на самата снимка (а ако се увеличи много се размазва и става нечетимо), та се извеждат със стрелки отстрани поправките. Аз поправям в power point, по-лесно ми е от paint, но пак е много неприятен процес. 

При малките го правя, при големите (10 кл и нагоре) често пращат дълги писмени работи на word. Не е идеално, но иначе няма как да проверя 25 , а за мен е важно да прочета всяко съчинение, за да мога да обърна внимание на конкретните грешки на ученика.

# 1 837
  • София
Не се изразих правилно с думата тест. По математика например може да се дадат 5 задачи за домашно през платформата. Не, тест с възможни отговори, а с отворени въпроси. Учителят задава верния отговор в платформата и с предаването, платформата проверява отговорите. Така учителят ще има информация за всички, които не се предали домашно от една страна, а от друга ще знае кой коя задача не е решил правилно. Платформите имат възможности за такива статистики. Учителката по география на малкия ми син въведе подобни домашни сега втория срок на 5 клас. Не се прилагат снимани домашни, проверя само подадените отговори в системата.

# 1 838
  • Бургас
При нас домашната по математика е онлайн, но не заради ДО. Така е мисля от няколко години при тази госпожа. Учебната тетрадка (книжната) е някакси качена на платформа и децата попълват директно онлайн. Когато се предаде, верните отговори светват в зелено и така е по-лесно за проверка. Но тя госпожата по принцип си е фен на иновациите. В клас им преподава като пише в Пейнт и им прожектира на дъската, а когато са онлайн просто споделя екрана.

# 1 839
  • София
Не се изразих правилно с думата тест. По математика например може да се дадат 5 задачи за домашно през платформата. Не, тест с възможни отговори, а с отворени въпроси. Учителят задава верния отговор в платформата и с предаването, платформата проверява отговорите. Така учителят ще има информация за всички, които не се предали домашно от една страна, а от друга ще знае кой коя задача не е решил правилно. Платформите имат възможности за такива статистики. Учителката по география на малкия ми син въведе подобни домашни сега втория срок на 5 клас. Не се прилагат снимани домашни, проверя само подадените отговори в системата.

Нима някой е казал обратното? Но не за всичко става... Дори и за мат, една по-тежка задача, изискваща  разписване, няма как да бъде преценена само по съвпадение на отговора като вярна или грешна. Уви, няма как в платформите да  зададеш и предварително като вярно каквото и да е за  самостоятелни  написаани текстове - есета,  интерпретативни съчинения, резюмета, преразкази и т.н..Трябва  си цялостна проверка, отметки по критерии и точки по всеки от тях. Гаргамела е упоменала и  друг много важен момент при предаването на работи в електронен формат (а не само облекчаването на учителя, което толкова не се нрави на някои) - опцията за контрол над плагиатството, за което в университетите, особено извън БГ,  се налагат много сериозни санкции. Да, единици са  все още учителите  у нас, следящи за това, но ги има и това е супер. В  9-10 клас едната ми девойка участва с  конкретна разработка (20-ина страници) на чужд език по определена тема в един конкурс на съответното посолство. Нейтив преподавателят прегледа работата преди пускането й, върна я понашарена с удивителни там, където беше плагиатствано, с  детайлни обяснения как се отбелязват източници и сие.. Доста добър урок се оказа за девойката намесата му тогава Wink

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 21:51 от пенсионирана русалка

# 1 840
  • Ямбол
Хайде стига с тези проверки на домашни. И аз не винаги проверявам, но изисквам. Санкционирам само, ако някой има претенции за повече, отколкото е показал, тогава го питам - къде са му домашните да ги погледна и спира да иска повече. На 9 паралелки преподавам плюс едно дете СОп на индивидуална форма. Ако всеки път им проверявам домашните, а те не са малко, трябва да не лягам изобщо. Работното ми време е 8 часа, като 6 от тях съм в часове, в останалите 2 правя подготовка и проверка на тестове, проекти и контролни.

# 1 841
Хайде стига с тези проверки на домашни. И аз не винаги проверявам, но изисквам. ...Ако всеки път им проверявам домашните, а те не са малко, трябва да не лягам изобщо.

Защо им давате домашна тогава изобщо 😳  Вие не си вършите работата, как ги мотивирате те да си свършат качествено тяхната?!

Така им провeряват домашните, че нашата госпожа по математика разбра, че целият клас не пише домашни,а само натиска "предай", за да не виси неизпълнена, едва когато потърсила домашните на тези между две оценки...
Уви и при нас е така. По математика синът забеляза, че госпожата не преглежда домашните и й изпраща стари работи Sad Докато по музика този номер не минава и волю- неволю си прави нещата момчето Simple Smile))

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 06:29 от Mia Rulana

# 1 842
  • София
Тогава защо са домашните, щом не се проверяват? За да има да си изпишат един тон хартия и да изгубят два часа? Домашното е за упражнение, а упражнението после се проверява, за да се установи какво е научил човекът. Иначе домашното е безсмислено, защо да го пише? Не давайте домашни като няма да ги проверявате, те не са средство за изнудване на ученика да си трайка. Така предлагаш една порочна сделка - аз ти давам домашно, ти не го пишеш, защото знаеш, че няма да го проверя, но после не искай от мен нищо, защото ще ти напомня, че не си писал домашни.

# 1 843
  • вкъщи
Аз давам всеки път домашни, проверявам дали и какво са изпратили и избирателно десетина на клас проверявам прецизно и пиша рецензии. Няма как физически да прегледам дума по дума 78 домашни на ден, защото имам с по три класа всеки ден. Никога не съм имала проблеми с очите, е вече всеки ден са ми подути, червени и болят. Екстра от ДО. Определено работя доста над 8 часа на ден.

# 1 844
  • София
А, всъщност, домашната работа не е ли, за да упражни и затвърди взетия материал ученика? Т.е. за него си е. Не за учителя,  не за родителя. Ако има затруднения, пита в следващия час или на консултация.
Както често използвам един израз- насила можеш да вземеш,  насила не можеш да дадеш.
Учителят би следвало да проверява 1-2 работи на ден или при колебание за оценка.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 10:44 от Fair Lady

Общи условия

Активация на акаунт