Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

• 83 300
  • 1 973
  •   1
Отговори
# 1 815
  • София
Защо да го изключва и да му е по-трудно като може да го включи и да му е по-лесно? А особено на английски коректорът автоматично коригира, дори не се усещаш, че нещо си написал грешно и минава за вярно. Подравняването, интервалите и запетаите са технически параметри. За мен е важна граматиката, синтаксисът, съдържанието, словоредът и всичко. Техническите подробности нямат общо с владеенето на езика. После отива на изпита в седми клас или на матурата в 12-ти и на съставянето на текст му отнемат една камара точки.

# 1 816
Светкавица, какво ненормално има писмена  работа от 3-4, че и повече страници понякога,  да е в Word? И учителите са хора, много по-лесно е да проверяват, а не да са принудени да се взират в недобре направени снимки, които имат често нужда и от rotate, resize, flip...Да не говорим, че за да нанасяш поправките с червена химикалка като в стандартното ПО дори върху идеално сканиран файл, трябва и да разпечаташ работата, а после обратно да я сканираш. Компромисният вариант е да проверяваш върху снимката/сканирания файл на графичен таблет с химикалката му. Но това е опция, ако имаш такъв само.. Най-лесно си остава редакатирането направо на Уърд и не виждам никакъв повод  да критикуваме този метод  на работа.. То ако в горните класове на гимназията тепърва гимназистът ще се учи  на грамотност, тежко му, закъснял е..
Защо ти е нужен графичен таблет?
Ако снимката е картинка jpeg, bmap, gif ползвай paint.
Ако е ПДФ , направо върху офф формата се пише

# 1 817
........

Какво разпечатване и сканиране, какви графични таблети. Отваря се снимката в най-обикновен Пейнт и се пише директно върху нея с клавиатура (за текст) или с мишка (за драскане, подчертаване, ограждане и др). Сейф и готово.
Ако има да провери само две-три работи, е лесно и удобно така, но е лудост за 5 паралелки по 26, два пъти в седмицата, 6-ти месец.

Нямам какво повече да добавя, Солничка е казала всичко. Проверявайте  Вие  писмени работи на 11-12 клас на чужд език или БЕЛ така, да видим кога ще се откажете...Скоро ще е, гарантирано.
Да, но това не означава да прехвърлите топката в учениците.

# 1 818

Ако има да провери само две-три работи, е лесно и удобно така, но е лудост за 5 паралелки по 26, два пъти в седмицата, 6-ти месец.

Нямам какво повече да добавя, Солничка е казала всичко. Проверявайте  Вие  писмени работи на 11-12 клас на чужд език или БЕЛ така, да видим кога ще се откажете...Скоро ще е, гарантирано.
[/quote]
     Че е много и е тегава работата по редактиране на писмените работи, така е. Трябва да изтеглиш снимката, да я отвориш с пейнт, после пак да я качиш..... Обаче съм останала с впечатление, че се очаква от учителите да проверяват всяка домашна на всеки ученик всеки ден. Няма такова методическо изискване. При присъственото обучение се взимат две- три тетрадки за проверка, а домашната се обсъжда в час. При ДО би трябвало да е по същия начин. Това 5 парлелки по 26 два пъти в седмицата е героизъм в мирно време , ако става въпрос за домашните работи. Laughing За контролните вече е друго, но пък контролни не се правят всяка седмица по 2 пъти.

# 1 819
  • София
При нас не съм забелязала някой нещо да редактира от работите по този начин. Има обяснение тип резюме и оценка. Големи ученици са, но ако има правописни грешки просто пише, че има, или че са много, изобщо не идва редакция къде са. Иначе това с пейнт и корекция там ми звучи като къртовски труд, като цяло не много смислен спрямо вложените усилия.

# 1 820
  • София
Зависи по какво, Catley..  В 11 клас в училищата с немски например през втория срок (знам от личен опит как как беше при ПО) се пишат страшно много писмени работи (обемни при това според формата), тъй като сертификатният изпит е в първите месеци на 12 клас. Дъщерите ми ( и съучениците им) от този период имат десетки проверени от-до работи. Ами ако беше сега, не виждам как би станало.. Освен именно в Word. Wink

# 1 821
  • Майничка
Всъщност, при големите е дори по-смислено да са на електронен документ съчиненията, за да се проверява за плагиатство и съответствие на източниците. Това е проблем, с който много младежи се сблъскват едва в университета, при някои сблъсъкът може да има сериозни последици. Колкото по-подготвени са от гимназиален етап, толкова по-добре.

# 1 822
Sparcles, по тази логика е оправдано да пишем неграмотно по история, примерно, защото правописът е материал от БЕЛ?
Машинопис и набиране на текст на клавиатура не е едно и също, поне за тези, които сме упражнявали и двете. На клавиатура не се налага прилагане на сила, да не говорим за коригирането на грешки.
А колко машинописни страници се очаква да е едно стандартно ученическо съчинение?
Моят син, 4 клас, пише изключително грозно, понякога с големи букви, понякога ситно, сменя наклони, въобще .... И другите деца, макар и да пишат по-четливо, имат още неоформени почерци, пишат или с много големи кръгли букви, или с остри букви, а не равномерно. Ако някой сега заради "по-лесното" ги стимулира да пишат на клавиатура ще става все по-зле. Аз искам той да има повод да пише ръкописно. При ръкописният текст се хващат истинските правописни грешки, иначе програмата сама коригира. Според мен може би след 10 клас за някоя проектна работа може да се изисква по-обемно писане на компютър, като подготовка после за проекти в университета. В същия този университет, ако са студенти ще трябва да водят записки на ръка по време на лекции и е добре да не са загубили навика да пишат четливо.

Нищо не водят вече, след лекцията им пращат материалите и толкоз. Никой не пише, ни конспектира, ако им трябват страници от книга, или статия си снимат с телефона и си пращат.

Моето дете аз съм го научила да конспектира уроците още в четвърти-пети клас, не можа да запомни думата, ами им викаше "чертичките". И после по тия чертички си учеше урока, защото в учебниците текста е оле мале.

Писането на ръка  все повече губи практическо приложение. Не съм във възторг, но никой не иска ни да пише, ни да проверява ръкописен тескт.

# 1 823
  • София
Зависи по какво, Catley..  В 11 клас в училищата с немски например през втория срок (знам от личен опит как как беше при ПО) се пишат страшно много писмени работи (обемни при това според формата), тъй като сертификатният изпит е в първите месеци на 12 клас. Дъщерите ми ( и съучениците им) от този период имат десетки проверени от-до работи. Ами ако беше сега, не виждам как би станало.. Освен именно в Word. Wink
Ами как, никак... Броят на проверените клони към нула, въпреки че са в електронин формат. Едно проверено с рецензия... А, че са много - така е, поне по две на седмица, но без обратна връзка.

# 1 824
Моят син от миналата година до сега няма нито една проверена дом.работа по нито един предмет. Те учителите не ги и искат. Каза , че ги проверявали в час - при 30 мин уч.час колко ли остава за нов урок....

# 1 825
  • Бургас
........

Какво разпечатване и сканиране, какви графични таблети. Отваря се снимката в най-обикновен Пейнт и се пише директно върху нея с клавиатура (за текст) или с мишка (за драскане, подчертаване, ограждане и др). Сейф и готово.

Описала съм начин, по-бърз и лесен в сравнение с принтиране и сканиране.

На присъственото как ги проверяват домашните? А да, не ги проверяват изобщо. Поне при нас. И айде стига с това не можели да проверяват на всички. Трудоемко било. Ами нали това всъщност им е работата. Работят до обяд. Останалите часове не са ли за проверки на контролни и домашни?

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 17:11 от Irene Adler

# 1 826
На присъственото не ги проверяват. Някои учители в края на срока  се е случвало да вземат цялата тетрадка и на нея да поставят оценка.

# 1 827
  • София
Нашата госпожа ги проверяваше в сряда или четвъртък.
И сега е много стриктна. Май ще започна да я оценявам! 😉

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 17:28 от Rockstar

# 1 828
И при нас и присъствено не ги проверяваха, но поне следяха да се пишат-сега и това не правят. Естествено поне половината деца не си правят труда да ги пишат.

# 1 829
Irene, ако имаш принтер под ръка, принтиране-поправка-снимане за връщане е доста по-бързо от рисуване в paint.

Никой тук не твърди, че не трябва да се проверяват домашни. Като минимум дали се пишат изобщо, защото средностатистическото дете, ако знае, че никой няма да му я потърси, просто няма да си напише домашната.
Има начини за това и то без да бродират учителите в пейнта до премала.

Общи условия

Активация на акаунт