Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

• 83 306
  • 1 973
  •   1
Отговори
# 1 800
  • София
Навикът за писане се губи, да, аз не мога вече името си правилно да напиша ръкописно. Синът ми след първите 7 месеца пауза от присъствено, в която не ги караха да пишат ръкописно започна да пише като с краката си. Това е и мой пропуск, разбира се, но поне се пооправи после с малко усилия.

# 1 801
Спаркълс, на вас учител на дете в начален етап ви иска написано на Word домашно ли?
Аз говоря за доста по-големи деца, малките обикновено имат определени задачи и място за изпълнението им в самите помагала, не вярвам някой да им иска писане в Word

# 1 802
  • Майничка
...Т.е., след начален етап, заданието е напълно в рамките на учебното съдържание.
Sparkles, самоцитирам се.
Дъщеря ми е по "старата" програма, с ИТ от 5 клас, така че не съм проверявала какво учат по новата в начален етап, затова не го и включих.

# 1 803
Спаркълс, на вас учител на дете в начален етап ви иска написано на Word домашно ли?
Аз говоря за доста по-големи деца, малките обикновено имат определени задачи и място за изпълнението им в самите помагала, не вярвам някой да им иска писане в Word

Изкушават се с някои интерактивни тестове, но все още основно се пише. Радвам се на забележките към почерка на детето от друг авторитет, защото така се мотивира да подобри писането. Ако училището спре да изисква писане на ръка, значи че ръкописната писмена реч е обречена. Иначе синът ми изпитва неудържимо желание да прави всичко чрез технологиите, така че съм сигурна че печатането на клавиатура няма да го затрудни.

# 1 804
  • София
Студентите изпращат домашни на текстов редактор по време на онлайн обучението. За ученици ми се вижда много.

# 1 805
  • Майничка
Писмената реч си е писмена реч, няма ръкописна, няма печатна. Факт е, че на английски вече никой не учи да пише ръкописно, пишат полупечатно или печатно. Французите и руснаците уж държат фронта, но и там зеят пробойни. В някакъв момент ще се случи и тук, ще почне масово да се пише на ръка с печатни букви.

# 1 806
Писмената реч си е писмена реч, няма ръкописна, няма печатна. Факт е, че на английски вече никой не учи да пише ръкописно, пишат полупечатно или печатно. Французите и руснаците уж държат фронта, но и там зеят пробойни. В някакъв момент ще се случи и тук, ще почне масово да се пише на ръка с печатни букви.
Факт е че нашето образование запада по западен образец. Скоро може да очакваме училище от 4 години с таблет в ръка. Писането стимулира области в мозъка, които явно никой не иска бъдещото поколение да развива.

# 1 807
  • София
Има значение, и то се казва автоматичен коректор, плюс това, че не могат да се хванат някои грешки, които са свързани с ръкописа. Плюс това, писането с клавиатура включва друго умение, а докато напишат по-голям текст времето си тече и ако не владеят машинопис или някаква друга десетопръстна, се губи време и се изнервят заради това, че докато търсят буквите забравят какво искат да напишат.

# 1 808
  • Майничка
Свързаното ръкописно писане стимулира главно фината моторика, която може да се развие не само чрез него. С което не искам да го отрека, но да се пуска "под ножа" дете, което не го владее на приемливо ниво е равносилно да изискваме от всички да владеят на приемливо ниво техниките на живописта, след като ги учат в училище.
Правописът се научава с практика, а коректорите такъв номер могат да ти извъртят, че следващия път като отвориш документ, първо да изключиш коректора. И е по-добре хлапето да се опари с това на ранен етап, а не в зряла възраст.

# 1 809
Нека не подценяваме най-важния принос на писането на ръка за развитието на децата: https://www.intenziv.com/%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D … 5%D1%82%D0%BE-953

Синът ми учи в училище с IT насоченост. Получи занижена срочна оценка по история, тъй като е предал част от заданията си в word файл (тук даже въобще не коментираме съдържанието на заданията), след като изискването на преподавателя е те да бъдат предавани написани на ръка, та ако ще и 100 страници да са.
Това са 4 класа, по 26 ученици всеки, със задание за всяка седмица. Преподавателят се оплаква единствено от факта, че се пращат задания в word, а не написани на ръка...

# 1 810
Големият ми син пише почти красиво. Това обаче се случи някъде в четвърти клас, когато изостави ръкописното писане и премина на почти печатно. До този момент беше виден грознописец. Сега като му погледна тетрадките ми е кеф - спретнато, четливо.
Малкият обратно. Първи и втори клас беше образец за краснопис. След това започна да пише с краката си. Още се мъчи с някакво ръкописно писане.

# 1 811
  • София
Гаргамела, всичко зависи от това какво тестваме - умението на детето да се опари с текстовия редактор, бързото писане или предаването на домашно, което утре ще трябва много вероятно да пише на изпит съвсем присъствено, при това ще му оценяват всичко? Ние  като възрастни подценяваме малко тези неща, защото приемаме нашето мислене за тяхно мислене.

# 1 812
  • София
В учебното съдържание по ИТ може би, но не и по литература. Сигурна съм че по ИТ не се изисква писане на такъв обем. Освен ако няма отделен предмет машинопис. Аз лично получавам заплащане за такъв обем и ми струва доста време в неудобна стойка на компютъра и не съм склонна това да става част от предмета по литература. И вече пиша доста грозно ръкописно. Мисля че е рано училището да стимулира изместване на фокуса от ръкописа към клавиатурата.
Говорим за гимназисти, как ще е рано? И почерк са оформили вече, и правопис следва да са усвоили. Като студенти ли да се учат тепърва да работят с компютър? Пишат достатъчно на ръка в училище, а писането на компютър е задължително умение в днешно време и нищо страшно няма да пишат word документи от време на време. Аз лично си развалих почерка в университета - от бързото писане на лекции на ръка. 

Каква е разликата в стойката пред компютъра и стойката над тетрадката?

# 1 813
  • София
........

Какво разпечатване и сканиране, какви графични таблети. Отваря се снимката в най-обикновен Пейнт и се пише директно върху нея с клавиатура (за текст) или с мишка (за драскане, подчертаване, ограждане и др). Сейф и готово.
Ако има да провери само две-три работи, е лесно и удобно така, но е лудост за 5 паралелки по 26, два пъти в седмицата, 6-ти месец.

Нямам какво повече да добавя, Солничка е казала всичко. Проверявайте  Вие  писмени работи на 11-12 клас на чужд език или БЕЛ така, да видим кога ще се откажете...Скоро ще е, гарантирано.

# 1 814
Автоматичният коректор може да се изключи. Отбелязах какво е по-важно за мен - подравняване, параграфи, интервал след запетая и тн..
А и броячът на думи е голямо удобство при писане на текстовете с ограничения Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт