Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

• 83 324
  • 1 973
  •   1
Отговори
# 1 785
Сещам се за дамата, която говореше, че това било тест за приспособимост за децата ни.

Питам аз, не са ли се супер приспособили към ситуацията сладурите, които са си изчиствали домашните с бутона за предаване, без да ги пишат, след като са оценили добре ситуацията и човека отсреща? Rolling Eyes

# 1 786
  • София
Абсолютно са приспособими. Писаха в началото. Наистина синът се оплакваше, че домашните били големи и тя не връщала отговор дали са верни... И така след пет домашни, останалите ги няма,но няма и рестрикция през срока и така си вървя... Накрая госпожата ми се обади да ми вмени задължение да знам дали е написал,прикачил и изпратил домашна... Били сме отбор... (Ама явно като нашия национал по футбол, не по художествена гимнастика)

# 1 787
  • София
Аз снимам и пращам за малкия. Една от най-омразните ми дейности! Всеки път като свърши ДО, ритуално късам листи и подскачам!

# 1 788
Светкавица, какво ненормално има писмена  работа от 3-4, че и повече страници понякога,  да е в Word? И учителите са хора, много по-лесно е да проверяват
 Няма да е ненормално, ако вместо писане на ръка в училище се преподава машинопис . Не може да изискваш нещо написано по начин, който не влиза в учебната програма. Щом не се чете, някой не си е свършил работата в училище. За съжеление не винаги се отделя достатъчно време за краснопис в началното училище.

# 1 789
  • Майничка
Машинопис не се преподава, но се учи ИТ, при това от ранен етап. Там се включва работа в документ, текстообработка, форматиране и изпращане. Т.е., след начален етап, заданието е напълно в рамките на учебното съдържание.

# 1 790
Машинопис не се преподава, но се учи ИТ, при това от ранен етап. Там се включва работа в документ, текстообработка, форматиране и изпращане. Т.е., след начален етап, заданието е напълно в рамките на учебното съдържание.
В учебното съдържание по ИТ може би, но не и по литература. Сигурна съм че по ИТ не се изисква писане на такъв обем. Освен ако няма отделен предмет машинопис. Аз лично получавам заплащане за такъв обем и ми струва доста време в неудобна стойка на компютъра и не съм склонна това да става част от предмета по литература. И вече пиша доста грозно ръкописно. Мисля че е рано училището да стимулира изместване на фокуса от ръкописа към клавиатурата. Не че не е по-гъвкав формата. Но не учителят по български език и литература е човекът, който да изисква това. Иначе няма смисъл въобще децата да се учат да пишат. От първи клас директно машинопис и готово. Всички ще са щастливи, и учители и дигитализирани младежи.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 14:06 от Sparkles

# 1 791
  • София
Проблем е, че не е само ДО, а се редува ДО и ПО. При франсетата се пишат оценки и на тетрадки, дори при големите, и няма как всички да отменят писането в тетрадка на ДО. В същото време е идиотско да стоиш пред екран и да пишеш в тетрадка. Не всички имат еднакви изисквания и става мазало накрая. Просто системата и българската, и чуждите, изобщо не е създадена и адаптирана към ДО. А отделно си имат кусури и без това.

# 1 792
  • Бургас
Светкавица, какво ненормално има писмена  работа от 3-4, че и повече страници понякога,  да е в Word? И учителите са хора, много по-лесно е да проверяват, а не да са принудени да се взират в недобре направени снимки, които имат често нужда и от rotate, resize, flip...Да не говорим, че за да нанасяш поправките с червена химикалка като в стандартното ПО дори върху идеално сканиран файл, трябва и да разпечаташ работата, а после обратно да я сканираш. Компромисният вариант е да проверяваш върху снимката/сканирания файл на графичен таблет с химикалката му. Но това е опция, ако имаш такъв само.. Най-лесно си остава редакатирането направо на Уърд и не виждам никакъв повод  да критикуваме този метод  на работа.. То ако в горните класове на гимназията тепърва гимназистът ще се учи  на грамотност, тежко му, закъснял е..

Какво разпечатване и сканиране, какви графични таблети. Отваря се снимката в най-обикновен Пейнт и се пише директно върху нея с клавиатура (за текст) или с мишка (за драскане, подчертаване, ограждане и др). Сейф и готово.

# 1 793
  • Майничка
Sparkles, по тази логика е оправдано да пишем неграмотно по история, примерно, защото правописът е материал от БЕЛ?
Машинопис и набиране на текст на клавиатура не е едно и също, поне за тези, които сме упражнявали и двете. На клавиатура не се налага прилагане на сила, да не говорим за коригирането на грешки.
А колко машинописни страници се очаква да е едно стандартно ученическо съчинение?

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 14:28 от gargamela

# 1 794
  • София

А колко машинописни страници се очаква да е едно стандартно ученическо съчинение?
Обикновено заданията са за брой думи. Дори по работа. Броят думи и ръкописно, и машинописно си остава непроменен.

# 1 795
Светкавица, ако не беше Word голяма част от домашните на моя син нямаше да бъдат проверени, защото щяха да изискват много време. За мен част от грамотността вече минава през писането на текст, оформянето му и спазването на граматичните правила и при писането на компютър.
Нагледала съм се на младежи, които не могат да си напишат една молба, подравняването им е чуждо, спейса слагат пред запетаята.. Миналата година се заех да го ограмотя моя хубосник, пише достатъчно бързо на фонетика
По езика постоянно получават допълнителни файлове и попълват в word. Ако трябва да пишат, снимат и качват щеше да му отнема повече време
По математика чертае в Paint,  прави си screenshot на листа със задачите и после в Paint изрязва примерния чертеж и "драска" върху него

# 1 796
........

Какво разпечатване и сканиране, какви графични таблети. Отваря се снимката в най-обикновен Пейнт и се пише директно върху нея с клавиатура (за текст) или с мишка (за драскане, подчертаване, ограждане и др). Сейф и готово.
Ако има да провери само две-три работи, е лесно и удобно така, но е лудост за 5 паралелки по 26, два пъти в седмицата, 6-ти месец.

# 1 797
  • Майничка
Бояна, именно. Ученически текст рядко достига една стандартна машинописна страница, т.е., 2 500 символа, тъй като обикновено има докъм 400 думи.

# 1 798
Sparcles, по тази логика е оправдано да пишем неграмотно по история, примерно, защото правописът е материал от БЕЛ?
Машинопис и набиране на текст на клавиатура не е едно и също, поне за тези, които сме упражнявали и двете. На клавиатура не се налага прилагане на сила, да не говорим за коригирането на грешки.
Моят син, 4 клас, пише изключително грозно, понякога с големи букви, понякога ситно, сменя наклони, въобще .... И другите деца, макар и да пишат по-четливо, имат още неоформени почерци, пишат или с много големи кръгли букви, или с остри букви, а не равномерно. Ако някой сега заради "по-лесното" ги стимулира да пишат на клавиатура ще става все по-зле. Аз искам той да има повод да пише ръкописно. При ръкописният текст се хващат истинските правописни грешки, иначе програмата сама коригира. Според мен може би след 10 клас за някоя проектна работа може да се изисква по-обемно писане на компютър, като подготовка после за проекти в университета. В същия този университет, ако са студенти ще трябва да водят записки на ръка по време на лекции и е добре да не са загубили навика да пишат четливо.

# 1 799
  • София
Аз имам против писмени работи директно в текстов редактор, особено ако са нужни повече от две изречения за описание. За 3-4 страници дори не искам да говоря. Децата не са машинописки. На всичко отгоре в клас и на изпити пишат ръкописно, няма спелчек. Като ще пишат, да пишат на нормална тетрадка и да снимат или да сканират. Иначе не го зачитам, защото не се виждат правописните и други грешки.

Общи условия

Активация на акаунт