Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 389
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Позвъняване в дирекция Образование или Дигитализация. Директорите на ДГ в началото също имаха въпроси и затруднения, но беше уточнено към кого да се обръщат при проблеми и неясни моменти. Мислех че и в самата система имате място и начин за комуникация.
Има форма за комуникация, но аз се водя само "сътрудник", ако така можем да го наречем. Не знам дали са пускали някакви запитвания, но последно си спомням, че и аз и ръководството бяхме с много неизвестности.

Информацията, която давам тук относно някои въпроси тук, идват точно от училището и въпросите, които се задават и там.

# 511
  • СОФИЯ
Не мисля че тук от форума може да помогнем с нещо, освен да отбележим поредния проблем. Членове на РГ са и директори на училища, на 31.05 е моментът да се активизират.

# 512
  • София
Не мисля че тук от форума може да помогнем с нещо, освен да отбележим поредния проблем. Членове на РГ са и директори на училища, на 31.05 е моментът да се активизират.

саня, на тези среща ще ви "дават ли по телевизора"? дано има някъде линк след това, понеже ще съм на едно обучение и преди 20 ч се съмнявам да се докопам до софоия, тоест, ще изпусна всичко....
тъй като не съм сигурна, че ще имам време да вляза пак преди срещата, успех, надявам се да се получат адекватни и ясни отговори на въпросите, вкл. относно това колко време хората ще имат за "актуализация" на кандидатурите- епика беше писал по-напред, че реално може да не е един час.. аз обаче имам съмнения- ако краят на записването за децата е до 17 ч. няма как преди това да има яснота има ли места, че да нареждаш кандидатурите, затова според мен ще си е точно 1 час- но бих искала да греша.
другият вариант е да можеш да си ги актуализираш "на сляпо"- когато се отвори системата, да наредиш отново желанията, без да знаеш колко деца са записани и след това, в рамките на този 1 час, само да правиш разместване, ако е нужно, но пак, тпва е малко безсмислено.
успех!

# 513
  • СОФИЯ
Ели, заседанията на РГ не ги излъчват, няколко дни след това обаче качват протоколите на ИСОДЗ в раздел Работна група. Там е и заповедта с членове,  но при мен и през тел и през компютър се отваря на маймуни. Имам я на хартия. Ще поставя всички въпроси, пък да видим. На теб благодаря за изпратеното обобщение!

# 514
Аз нали съм Тома Неверни, проверих в системата - списъците по училища са достъпни, съответно си направих копие.
Направи ми впечатление, просто попаднах случайно на 2 места на едни и същи инициали на дете с 2 поредни идентификационни номера. Може да е чиста случайност, защото системата не би трябвало да позволява дублиране на профилите на едно и също дете. Искрено се надявам, ако е някакъв бъг, при проверката да се изчисти. Защото няма как едно дете да бъде класирано 2 пъти в едно и също училище.

# 515
  • СОФИЯ
При първото класиране ДГ имаше такъв случай с близнаци с еднакви инициали.

# 516
Мама Сання, сигурно е така - в "моя" списък са 2 чифта с еднакви точки и поредност на желанията. Laughing

# 517
Моите близнаци са с поредни номера и еднакви инициали. Не са те, защото ще кандидатстват следващата година.
Интересно ми е дали за второ класиране ще има допълнителни места за училища, в които има много некласирани деца от първа, втора и трета група. Минали години директорите намираха начин да увеличат местата, но сега вече нищо не зависи от тях. Преди 2-3 години мой познат отиде в близкото училище и показа на директорката нотариалния акт за скоро закупеното от него жилище и тя го добави в списъка на приетите. Сега това няма как са стане. Също така миналата година направиха паралелките в 55-то по 28 деца за да могат да приемат децата от първа група. Да видим как ще решат проблема тази година. Не ми се вижда нормално да им пуснат списък със свободните места из далечните училища.
За протокола децата ми ще бъдат първа група с 5 точки в кварталното училище, в което интереса е умерен и успява да побере децата от района. Въпросите ми са принципни, защото смятам, че общината трябва да даде възможност на всяко дете да учи в училището му по район, а на този етап изглежда няма да може да се справи.

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 23:04 от Monza

# 518
  • София
само от интерес, чудно ми е как се постига следното: дете да е хем в първа група, хем да има 14 точки? ако някой има представа, ще се радвам да ме осветли. и не че е от значение, но е от списъка за 112 училище.

# 519
само от интерес, чудно ми е как се постига следното: дете да е хем в първа група, хем да има 14 точки? ако някой има представа, ще се радвам да ме осветли. и не че е от значение, но е от списъка за 112 училище.
Децата са две, сходни инициали с поредни номера. Значи са близнаци 5т. Може да са от многодетно семейство - 5т. Училището има и подготвителни групи - 4т. Ето първа група 14т.

# 520
Например дете с ТЕЛК или срак\полусирак, на което баткото\каката учи в същото училище и е било там в подготвителна група. Децата с много точки не са за завиждане. В случая с близнаците ние родителите не сме за завиждане.

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 23:08 от Monza

# 521
Здравейте, ако позволите един въпрос във връзка с тази работна група, която се очаква днес (може и да е минала вече). Има ли вероятност, след като се обсъдят неразбориите, които тази измишльотина "Алгоритъм" създаде през последните дни - как постави в неравноправно положение децата заради единственото случайно число, как промени изцяло условията за последващи кандидатствания - точно обратното на това, което беше регламентирано до момента, а и както си беше и досегашната практика през миналите години - та, питам, има ли някакъв шанс всичко това да се оправи сега? Все пак до 4.06 има време, а и Алгоритъмът може да се променя лесно и многократно (все пак нарочно не ги регламентираха тези въпроси в Системата, която е приета с решение на СОС, а удобничко прокарват някакви неща в "НОвини" под формата на "разяснения"). Има ли смисъл да се надявам на някакво Чудо и все пак да възтържествува справедлисвостта и законността или всичко е изгубена кауза?

# 522
  • СОФИЯ
Разширена РГ днес, 31.05.2021 г.
Реално получих отговор само на един въпрос за 1 клас. При първо класиране, ако дете от първа група е класирано по първото си желание в училище, в което напр. е четвърта група, то ОЩЕ в процеса на първо класиране освобождава мястото във въпросната негова първа група.
Няма да ви пиша подробно, уморена съм. Заседанието продължи до 19.30 ч. Знаете, че от създаването на СНБМ до настоящия момент, всички там правим нещо единствено и само доброволно, за разлика от други НПО държим на тази независимост и никога не сме търсили каквото и да е финансиране. Предстоящото класиране за 1 клас не беше основна тема. Радвам се, че възприеха важността и утре в 17 ч. ще има заседание само за 1 клас. Днес не можаха да отговорят на въпроса как работи алгоритъмът при по-голям брой деца, отколкото са обявените места за първа група. До генерирането на случайните числа и другите въпроси изобщо не стигнахме.

# 523
  • София
Благодаря за положените усилия и изхабени нерви, мама САННЯ.

# 524
До колкото разбрах темата на днешната Работна група е била как по ефективно да перхвърлим топката на МОН относно не приетите деца в ДГ.
Обсъждали как да променят процедурата за отпускане на ваучери.

Общи условия

Активация на акаунт