Вярно ли е, че самотните майки плащат по-малка такса за ясла на децата?

• 21 811
  • 285
  •   1
Отговори
# 90
  • някъде ... тук ...
Преди няколко години от градината поискаха от една колежка Декларация, че не живее на семейни начала с мъж в момента. Тя беше разведена. Не знам на какво основание, но го направиха Peace

# 91
И какво излиза - че женените са дискриминирани. Е как да не се възхитиш на такива смели млади хора, които пренебрегват келепирчетата, и слагат подписа си!

# 92
Mamica, Лени ти го е таписала, то си няма тълкувания, то си е казано поради несключен брак отглежда сам детето си..Ти не го отглеждаш сама. Аз също съм от тези, които са се възползвали от това за яслата, самата директорка ми каза какви документи да занеса, а е виждала бащата на Яна, идвал е и на празниците - тоест никого не лъжа, че съм самотен родител, но щом в яслата така тълкуват норматива - възползвам се... сега се местя в Сф и едва ли ще плащам полвин такса, не знам ккави са разпорежданията за това в Община Подуяне - ако кажат цяла такса - цяла ще плащам. Не спорете. Просто си извади от ЕСГРАОН по местоживеене документ за семейно положение - носиш го в яслата и това е...

# 93
Цитирам разговор:
- Добро утро. Да попитам кога се заплаща половин такса за детската яла?
- Рзведена ли сте или нямате брак? Ако е едно от двете.
- Еми нямам брак.
- Тогава донесете удостоверение за семейно положение.
- Благодаря приятен ден

Никой не ме е питал с кой и как живея. Ако ме бяха попитали, щях да кажа истината.
Разговора е от преди 5 мин.

# 94
  • София
оправданието е като задника...всеки го има.

а пък аз никъде не съм изразила не/одобрение. не знам защо търсиш такова...

# 95
не виждам смисъл постингите ми да продължават да стоят в тази тема.
след 5 страници, Мамица все още мисли, че е самотен родител.
съжалявам, че загубих време да чета закон и правилник вчера, да копирам, да пействам и тн.
 каквото и да говорииш, колкото и цитати
от закони , правилници и тн да приложиш, когато човек
си е решил, че ще постъпи като другите, за да не се мине,
нищо не може да го спре!

мамица, много народ преминава на червено и само някои ги хващат.
което не прави преминаването на червено законно! всеки решава дали да стои на светофара или да се юрне с простаците с пълна газ, защото наблизо няма полицай.

дещовиди, ще ти пиша на лични това което мислих за движението и казуса с роднините, живеещи около самотна майка.  Peace

успех мамица, и да се похвалиш после  Peace

# 96
Момичета, става дума за това, че две институции тълкуват различно правилата, а не това възползваме ли се ние от тях или не и има ли морал в цялата работа. Значи социалните или там тези, които са дали тази дефиниция са едната страна, а въпросните детски заведения, които са под опеката на мин на Здравеопазването и образованието са другата страна - последните нарушават или там са в разрез с тази дефиниция щом така тълкуват нещата. въпроса е че е дефиниция на едно министерство, а не е записано където трябва /не знам в конституцията ли трябва или в някакъв закон или правило, в което се дефинират клетките на обществото и подобни - правистите да кажат кой определя ккаво е семейство - нуклеарно, разширено и т.н. ../
Тоест получава се ккато с личните карти и шофьорските книжки - разрешено е да се легитимираш с шофьорска книжка и уж официално е заменяем документ с личната карта... Но на мен редовно ми се е случвало когато се опитам да дам шоф книжка, защото не си нося картата да не ми я приемат - в банките да речем може с книжката, а в бюрото за градски транспорт не може, в еди коя си друга институциа, в която искам да извадя докумен - пак според зависи или според компетенцията на служителките. Някъде трябва да е регламентирано взаимнозаменяеми ли са при легитимация тези документи и вс институции да се съобразят с това. на същия принцип - закон или нещо си да формулира какво е самотен родител и съответно всички институции, различните министерства и звената им да третират този статус по един и същ начин... Дано ме разбрахте...

# 97
Mamica , този с когото си водила разговора, можеби не е чел закона...но ти го прочете със сигурност!!! /или поне се надявам/...
Плащай си 50% такса, но пък не дай Боже да те хванат, ще се върнеш всички "спестени" пари с лихвите, и това предполагам ти е станало ясно. Тъй като ти НЕ си самотен родител!!!

ооооо, забравих да кажа, че аз съм омъжена имам едно дете, детските са ми 18лв, незнам ти защо мислиш, че това е сумата , която получават соц.слабите?!?

# 98
Хора, оставете Мамица на мира, самото детско заведение нарушава цитираното правило след като приема тези документи за семейно положение - разбирате ли! Мин на труда и социалното политика и мин на здравеопазването /към него са яслите/ имат различни дефиниции явно. Общините и те са третата страна! За какво говорим тогава? Луда работа...

Лени, то е регламентирано, но в правилник на едно министерство или наредба там, която е обслужващ и тълкуващ закона документ... Но няма закон за това кой какъв е когато живее с брак или без брак, закон, който да е над тези нормативни различия...
Нека някой да каже от юристите в личното ли в гражданското право ли - къде трябва да се формулират тези неща и от там - всички министерства и институции да се съобразят!

Последна редакция: вт, 03 окт 2006, 10:51 от deshtovidi

# 99
  • София
Просто нямам думи ! Някой ми говори за съзнание  Joy Ще умра от смях  Joy Виждам много често колко ви е съзнанието, но няма да споменавам нищо. Гледката е пред очите на всички ни !  Спирам да пиша, защото определено ме сърбят ръцете и няма да е много лицеприятнио за доста от вас !

# 100
Момичета, става дума за това, че две институции тълкуват различно правилата 

НЯМА ТАКОВА НЕЩО, НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ ХОРАТА.
НЕ Е НЕОБХОДИМО ВСЯКА НАРЕДБА ДА ДАВА ДЕФИНИЦИЯ. ТОВА Е АБСУРДНО
И НЯМА ДРУГА ДЕФИНИЦИЯ , ОСВЕН ТАЗИ, ОБЯСНЕНА В Т.3 ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ РАЗПОРЕДБИ НА ПРАВИЛНИКА НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ.
НЯМА И ЗАКОНИ, КОИТО ДАВАТ РАЗЛИЧА ДЕФИНИЦИЯ НА'САМОТЕН РОДИТЕЛ'
НЯМА НУЖДА ОТ ЗАКОН, КОЙТО ДА РЕГЛАМЕНТИРА, ХОРАТА , ЖИВЕЕЩИ БЕЗ БРАК, КАК ЩЕ СЕ КАЗВА ТОЗИ ЗАКОН!? " ЗАКОН ЗА СЪВМЕСТНОТО СЪЖИТЕЛСТВО?

# 101
Виждам,че се е заформил сериозен спор. Rolling EyesИ аз тази сутрин за сетен път питах касиерката в градината и тя ми извади решение на Общината,относно това кои могат да ползват намаление в градината-деца с баща неизвестен,както и тези чийто родител е починал.Само  в тези случаи майката се води самотна.Аз като разведена не съм самотна....Ядосах се,въпреки че жената не ми е виновна..Но това е положението,на общината не и се плаща и си е намерила начин с това решение CloseАз какво мога да направя?!?

# 102
Виждам,че се е заформил сериозен спор. Rolling EyesИ аз тази сутрин за сетен път питах касиерката в градината и тя ми извади решение на Общината,относно това кои могат да ползват намаление в градината-деца с баща неизвестен,както и тези чийто родител е починал.Само  в тези случаи майката се води самотна.Аз като разведена не съм самотна....Ядосах се,въпреки че жената не ми е виновна..Но това е положението,на общината не и се плаща и си е намерила начин с това решение CloseАз какво мога да направя?!?

БРАВО НА ОБЩИНАТА, СПАЗВА ЗАКОНА, забравила е разведените родители.

# 103
Ок Лени, извинявам се, ако съм заблудила някой, но недоумявам все още.. Ако си права - остава варианта, че в детските заведения, които допускат това се нарушава този правилник... Не знам. Все пак няма да е лошо юрист да се изкаже... Защото става така, че мин на здравиопазването и мин на образованието не спазват правилото на МТСП, отделно Общината си идва като самостоятелен играч Е - хората тогава какво са виновни в случая???

# 104

Плащай си таксата и си трай. Предполагам, че издръжката ти стига да си я платиш, че даже и за близалка остава. Пък такива като Мамица си скатават 20 лв. у джобчето. И ние си траем.

Общи условия

Активация на акаунт