Захранване - въпроси и отговори - тема 10

• 43 660
  • 761
  •   1
Отговори
# 120
  • София
А ако не го правите толкова течно, че да е в шише?
Малкият така отказва гладки и по-течни пюрета. Предпочита леко затоплени и намачкани с вилица (не стават гладки така). Оставям го и да бърка в пюрето и така да яде.
Друг вариант е на парчета и така да хапва. Точно тези finger foods.

# 121
Нищо, различно от мляко, не се слага в шише. Ако не иска лъжица и я избутва с език, значи не е готово за захранване. Чакаш. Захранването на тази възраст служи за развитие на дъвкателно-гълтателните рефлекси и запознаване с вкусове и текстури, десет грама морков нямат кой знае каква хранителна стойност. За да не реве някой после, че на 3 години яде само фино пасирано и се дави.

# 122
Здравейте отново мами,
Малко различен въпрос, но давам на малкия вече седмица каши с оризово и царевично брашно, които сама приготвям вкъщи, но са с купено готово брашно. Исках да попитам дали се пече брашното преди да направя кашичката? Защото бабите постоянно казват, че едно време са го запичали и се зачудих дали не изтървам нещо в приготвянето.

# 123
  • София
Не ги запичам брашната. Директно сварявам и после смесвам със зеленчук/плод. И аз съм взела готови брашна.

# 124
До кога важи правилото да се редуват ден месо с ден зеленчуково пюре с жълтък?

# 125
Здравейте, записвам се в темата, защото от понеделник ще захранвам детето си. Тогава ще е в края на 4 месец. На 6.04 прави 5 месеца. За съжаление повечето написано на всякъде се отнася до кърмени бебета. Така например пише, че месото се въвежда в 7 ми месец, но то е ако загряването е почнало в 6 месец, а ние почваме по рано от 6

# 126
Дух, аз захраних няколко дена преди да станв на 5 месеца. Малкият е на АМ почити от началото. В началото карах доста бавно.
Жълтък дадох на 6 месеца.
Месо дадох на 6++ месеца.
Глутен на 7++.
Утре на 9+++ ще пробвам рибка.

# 127
  • Несебър
Дали е на АМ или на кърма детето, няма значение. Процедира се по идентичен начин.

# 128
  • София
Дух, няма много значение дали е на АМ или кърма. Доста схеми има и все са различни. Аз захраних на 4++, но по схема зеленчуци - каша - месо - плодове. Глутен ще го почна като навърши 7м, после и жълтък. Общо взето смесвам информация от различни източници.

# 129
Аз разбрах, че има заради дефицита на желязо при кърмените бебета, а АМ нали е обогатено със желязо и за това се чудех с месото как се процедира

# 130
При кърмене, бебето "изсмуква" всичко необходимо от майката, така че ако има някакъв дефицит, то обикновено той е за майката. Но пък има витамини за кърмачки.
Месо се въвежда около 7м.

# 131
Целта ми не е да влизам в диалог за кърменето.
Благодаря за отговорите Simple Smile

# 132
  • Несебър
Желязото от майчиното мляко е много по-лесно усвоимо от това, което се съдържа в АМ и добавките.
В момента съветите са да се изчака до 6 месец, за да се започне със захранването. И СЗО и педиатрични асоциации по цял свят това съветват.

# 133
Да, разбирам, благодаря. Аз също се информирам по тези въпроси. Синът ми ще бъде захранен в понеделник.

Може да е хиляди пъти по усвоимо, но за жена която не може да кърми по медицински причини, това няма никакво значение. Както казах, не желая да влизам в диалози за кърменето и желязото, защото нямат никакво отношение към поставения от мен въпрос. Дали е усвоимо или не ми е все тая, защото детето ми не е кърмено. Споменах го единствено като пример за разлика в захранването и нуждите на децата

Това със СЗО и педиатричните асоциации по цял свят не е точно така. Направила съм своя информиран избор.

# 134
  • Несебър
Разбрах те. Споменавам го, за да не остане някой, който чете темата с грешно впечатление от коментара ти.

Общи условия

Активация на акаунт