Захранване - въпроси и отговори - тема 10

• 43 688
  • 761
  •   1
Отговори
# 690
Благодаря ви, но незнам след зелечуците с кое да продължа, плод или каша, глутенова или не, кога да включа месо и жълтък, навсякъде информацията е различна, не искам да задълбавам, а накратко да разбера как се прави най-често.

Последна редакция: пн, 12 юли 2021, 19:45 от Не се сърди, човече

# 691
  • Пловдив / София
Благодаря ви, но незнам след зелечуците с кое да продължа, плод или каша, глутенова или не, кога да включа месо и жълтък, навсякъде информацията е различна, не искам да задълбавам, а накратко да разбера как се прави най-често.

Аз действах горе-долу така, доколкото си спомням. С условието, че не е меродавно, разбира се.
Първо няколко зеленчука, после няколко плода. После безглутенови каши. После глутен и 1 седмица след глутена, започнах с месото. Някъде пише, че 1 месец не се въвежда ново, като се започне с глутен, но мисля, че е излишно за дете без фамилна обремененост.
То просто глутенът се дава месец, за да може, ако има непоносимост, да се прояви.
След месото, започнах жълтъка. И започнах да редувам зеленяукови с жълтък и месни пюрета.
В деветия захраних с млечни. После риба дадох.
И вече, след 10-ия, като го записах на кухня, от там му дадох меса, по-тежки като агнешко и свинско. Но с последните две може и след годинка да изчакате.
Сега, на 17м. дадох мед. Малко след годинка дадох прясно мляко.

# 692
И на мене педиатър ми каза същият ред на въвеждане на продукти както ги е изброила Lorsy. Така ги видях и в една книга. Плодовете са след.въвеждане на кашите. Ако започнете с тях след зеленчуците има вероятност после бебето да откаже кашите. Кашите се дават на СЗ, а плод в тях се добавя за вкус.
Аз нарочно започнах с броколи, карфиол, пъщърнак - точно защото не са популярни и за да ги хареса Stuck Out Tongue Winking Eye то на мене са ми и любими, но това не е важно в случая.

# 693
Много ви благодаря момичета за всички съвети и препоръки, ще си направя изводи и ще действам, без да слушам лекарките че още повече се обърквам. Ян браво ти много си напреднала.

# 694
Ами аз откакто видях едно бебе, което преди 3 часа му бяха дали ягоди и се обрина, реших, че няма смисъл от 4,5 дни въвеждане.
Иначе каши не е задължително да яде бебето. Аз давам елда, защото си я обича.  Повечето дават за СЗ, аз за закуска за да го засища. То всеки си решава, аз така го усещам и правя...

# 695
  • Пловдив
Аз дадох първо зеленчуци за обяд, след това въведох плод с кашите ( безглутенови) за СЗ. На 5+ започнах да въвеждам жълтък, на 6+ дадох месо ( пилешко).
На 8 месеца дадох млечни и въведох глутен.
На 8+++ дадох и риба.
От 9- месечна е на кухня и спрях да следя толкова. Само мед, ягоди и ядки не съм дала по моя преценка ( на 10++ е).

# 696
Здравейте, момичета. Някой знае ли кога мога да направя 4 храненията на сина ми, вместо 5? На 8++ месеца е.

# 697
Здравейте, момичета. Някой знае ли кога мога да направя 4 храненията на сина ми, вместо 5? На 8++ месеца е.
То за можене можете, ама защо?

# 698
То за можене можете, ама защо?
Защото днес например 4тото му хранене беше в 23:00ч., т.е. сега за 5тото трябва да го събудя в 02:00 през нощта. И друг път така се получава. Той много често заспива половин час преди обедното пюре, което му е в 13:00 и спи до 15:00. Така му се изместват яденетата и последното остава за 01:00 или 02:00 през нощта, а аз не го будя. Оставям го да си спи, колкото му е нужно. Затова питам.

# 699
То зависи и какви са храненията. Без да споменавате подробности, оставам с впечатление, че вървите към 1 или нула млечни хранения за денонощие. Това въобще не е добра идея за възрастта.

# 700
  • Седмото небе
Аз също мисля, че е рано за намаляване на храненията. Сутрин след събуждане и вечер към 23 сигурно са млечни... Дали не може някак по-скоро през деня да сгъстите/разместите храненията? Колко от тях са заместени, дохранвате ли? То хубаво да не го будите детенцето през нощта, но помислете някак денем да се реорганизирате. Мисля е по-удачно отколкото да го лишите от едно хранене в толкова ранни месеци.

# 701
Благодаря, че се включоте.
Сутрин храненето е млечно. После за обяд зеленчуково пюре с месо или жълтък, следобед безглутенова каша+плодово пюре+прясно изцеден сок от ябълка или круша. И последните 2 хранения са мляко. Т.е. имам заместени две хранения, след които не дохранвам с мляко.
Ами значи ще си го събудя сега в 02:00. Няма да бързам. То не става въпрос толкова за организация, ами затова, че той примерно става в 09:00 сутрин и в 09:30 яде, после като ттябва да яде в 12:30 или 13:00, той вземе, че заспи половин часа преди това и спи по 2,3 часа. И така ми се изместват храненията. Затова се получава последното хранене да е в 1 или 2 през нощта.

# 702
Сок от плод  за малко бебе не се препоръчна. Може малко и разреден с вода. Дори през 2017г. някаква световна организация се е произнесла в този дух. Това е някаква "нова мода" за тези сокове, защото до преди няколко години масово захранването е започвало с тях. Не искам да давав съвети, просто споделям.

# 703
той примерно става в 09:00 сутрин и в 09:30 яде, после като ттябва да яде в 12:30 или 13:00, той вземе, че заспи половин часа преди това и спи по 2,3 часа.
Ами нахрани го по-рано, преди да заспи (в 12 например), така няма да се налага да се будите в 2 посред нощ.

INA-73, съвсем не е "нова мода", със сок съм захранвана аз преди 45 години, иначе поне преди 40 е отхвърлено от науката като ненужно и дори вредно, просто ние в България се движим с малко закъснение, особено педиатрите в пенсионна възраст. То на 8-9 месеца не е фатално, де, не е като да го дадеш на двумесечно, просто не носи кой знае каква хранителна стойност.

# 704
Пресен сок започнах да му изцеждам преди 2-3 седмици. Не съм го захранвала със сок. Веднъж пробвах и му хареса. Държеше си сам шишето и понеже сокът беше 120мл., исках да му го взема да не го изпива наведнъж, така се разпищя, че му го дадох пак. Ами…изпи го всичкия. Това след 200гр. Следобедното ядене каша с плодово пюре. И от тогава почти всеки ден му цедя с малки изключения. Видях, че и по магазините се продават сокове на Хип и разни други, затова реших, че мога да му давам. А и питах педиатърката, каза, че нямало проблем.

Общи условия

Активация на акаунт