Пролет се задава, ДЕСЕТОКЛАСНИК на училище с приятели се надява

• 42 835
  • 729
  •   1
Отговори
# 165
Лулу, да е жива и здрава наборката. Пораснаха тези деца, ей! А ние хубавеем😀 Честита ви първа пролет, то сняг вали, ама ......

# 166
  • В светлината на слънцето
Благодаря ви и от името на девойката! Hug
Относно профилите - твърдо беше се спряла на математика. Не че я влече, но на принципа на отхвърлянето. Другите съвсем не ги иска. Сега обаче взе да обмисля да е предмет, по който без много усилия да изкара висока оценка. Тоест стратегически избор. Е, да, но не знае какво точно иска да учи. Та да не се окаже стратегическият избор удар под кръста и на финала да й трябват едни часове хорариум. Изобщо - все по-мътно й става.
Много иска да е нещо с рисуване. Но да е и добра професия, а не само хоби, след което да се чуди как да връзва двата края. А какво да е - не знае.
Интериорният дизайн, за който мечтаеше и си беше даже открила унита още в седми клас, остана в историята, защото не успя с френския. А те бяха с основен френски.
После си намери два много хубави варианта с рисуване и немски. Да, обаче по немски взеха за допускане до ДСД входното контролно, направено без преговор и два-три дни след старта на учебната година. Оказа се, че не й стигат 2 стотни. Много криво й стана. Този месец по-голямата част се явиха, без нея. Още по-тъпо й стана. Особено, след като се оказа, че много са ревнали и примолили да бъдат допуснати, въпреки ниските резултати. Моето обаче е гордо. Каза, че няма да се моли. А е единственото дете, което има от горе до долу 6 по немски, без онова входно, на което е 5,98. Та сега е в тежка депресия, макар да не си го признава. Немски не ще и да чуе за учене след 12 клас.
И остана единият английски, който й е на високо ниво. Но ще трябва да се яви в някакъв момент за сертификат. Лятото прави нещо като пробен изпит към БС - излезе между С1 и С2. Казаха, че сега няма смисъл да се явява, защото е с давност.
Тия дни се замисли за психология, но бързо я отхвърли.
Та ей такива смутни неща ни се случват. Голяма обърквация й е вече в мозъка. Дано  направи добър избор за профил, за да не съжалява после.

# 167
  • София
Сложно стана за неориентираните деца /които са преобладаващата част/ при новата програма. Като се сетя колко професионално неориентирана беше голямата ми дъщеря в 10-ти /че и в 11-ти клас/, ме облива студена пот.

# 168
  • София
И при моята беше така. То при децата с математически интерес е лесно. Моят взе да се чуди дали да не пише философия плюс история, а да отпадне географията.

# 169
Лулумба, много кофти. Аз бих се подтиснала не по-малко.

Моят замени история с икономика - имаше такава възможност. Не че си има хабер за тая икономика, ама с историята ще трябва всички дружно вкъщи да се гръмнем, че да не се мъчим. ICT му идва в повече, ама късно, повече не може да променя. От догодина ще има 38 учебни часа седмично и там колкото му трябва за самоподготовка. Идея си нямам как ще изкара, и то не просто да изкара, ами отличен гоним.

# 170
Наблюденията върху щерка и компания са същите. Почти никой няма изразен интерес още от сега.
При тях английски и немски са първите профили. От училище задължително български и им остава само един да изберат. Почти всички ще пишат философия.
Казала съм й, че изборът е неин. Ще го къдрим в 12 клас явно 😁

# 171
При нас също двата профила са ясни - немски и английски. Плюс задължителния бел. Та един има да мисли, ама идеята става все по-мъглява. Категорично няма да са: история, физика, химия, биология, философия, география. И то какво остана - нищо и половина. Класната им е по бел и ги е предупредила, че няма смисъл да пишат още веднъж бел. Та и това отпада.

# 172
  • София
Добре де, как задължително български? Нещо не го разбирам това. При чуждоезиков профил двата "задължителни" профила са двата чужди езика. 3/4 профил се избират от ученика от предложените от училището. На какво основание ги задължават да изберат български за 3-ти профил /дори звучи като оксиморон/?

# 173
Те си имаха посочен трети от самото начало.

# 174
  • София
Това няма значение, защото, дори и да са определили трети профилиращ предмет в план-приема, по закон, действащ и по времето на тяхното кандидатстване, първите два профила се определят на национално ниво, а останалите - от училищния учебен план, който пък се приема година за година. И във 2АЕГ определяха и четирите профила с план-приема, но въпреки това учениците в 10-ти клас си избират двата профила, независимо от разписаното за паралелката в план-приема.
Сега разгледах сайта на 31-во, няма информация за профилирането, но от учебните планове за сегашния 11-ти клас излиза, че първите 2 профила са чуждите езици, 3-ти профил може да се избере между бел/мат/ИЦ, а 4-ти - между география/биология/химия. Поне такъв извод правя от начина, по който е формулирано. Дали е разбрала правилно, че 3-ти профил задължително трябва да е бел? На нашите им казаха, че няма смисъл от профил бел, защото часовете в раздел А са достатъчни, а има и възможност за ФУЧ. Дали пък нещо такова не е имала предвид учителката, като им е казала, че няма смисъл да го избират?

# 175
Ако изборът на БЕЛ е заради ДЗИ, наистина няма никакъв смисъл. Задължителният ДЗИ по БЕЛ ще е върху ООП.
И, да. Това, че преди години е бил заложен трети ПП ( а някъде може би и четвърти) е без значение. Или поне така е според легендата....Joy

# 176
Лулу, и аз мисля, че нещо не са им обяснили правилно. Няма как БЕЛ да им е задължителен в чуждоезиков профил. Мариела също при кандидатстването в 8ми клас се записа в паралелка с химия, но сега съучениците й могат да избират между всички други предложени за профил предмети (задължителни са само профилиращите английски и немски).

# 177
  • София
При синът ми е уж паралелка история и бел по стария вариант. Сега имат да избират нови 3 и 4 профил.

# 178
Много добре ни обясниха, даже с презентация 🙂
Моето го устройва. Както и повечето й приятелки.

# 179
Аз мога да обясня много добре доста неща, което няма да ги направи непременно верни и  най-вече законни.
Но щом  вариантът с трети ПП БЕЛ  устройва децата , няма проблем.
Идеята на това, което санака и аз написахме е, че няма такова нещо като задължителен трети ПП. Както няма и измислени класирания по незнайно как подбрани критерии. Просто някои училища злоупотребяват с това, че учениците и родителите не познават в детайли наредбите и ЗПУО, а често и в самите училища не са много наясно с тях.

Общи условия

Активация на акаунт