Клуб на храбрата шивачка - 23 тема

• 53 700
  • 840
  •   1
Отговори
# 780
AnaLena, дамите ще ти кажат за платовете. Вземи твое бельо и виж с какви машини са зашити! За ластик, обикновено се ползва тристъпков зиг заг. Това са три стъпки наляво и три стъпки надясно. Разбира се, става с покривна машина, с тесен покривен шев, с две съседни игли. Страничните шевове, се шият с тесен триконечен трикотажен шев. Това значи, със съвременен четири и петконечен оверлог, с три конеца, но само с дясната игла и сравнително гъст шев. Набелязваш някакви бикини, които по една или друга причина, вече няма да носиш. Не срязваш, а разшиваш с разпорач и клъцка всички шевове! Правиш си кройки с 4 мм. по-големи! Не каза какъв е оверлогът - стар железен триконечен китайски, или съвременен четириконечен? Ако е стар железен триконечен, можеш да поставиш текстуриран конец на грайферите и да постигнеш сравнително сносен трикотажен шев. Трикотажният шев хем зачиства, хем съединява. С обикновени конци, тези оверлози стават само за зачистване. Ще пробваш, ще се получи, или няма да се получи. Ако се получи, ще добиеш кураж и ще се опиташ с други проекти. Ако не се получи, ще си кажеш, че повече няма да се опитваш и ще ползваш машините само за ремонти на дрехи.

# 781
За плата - 90% памук и до 10% еластан.

# 782
  • София
Бикини шия от няколко години за мен и дъщеря ми, има безплатни модели.
След няколко експеримента съм се спряла на този, за мен е много сполучлив,
безплатен е след абониране за рекламната им бюлетина (newsletter).

https://megannielsen.com/products/acacia-underwear-sewing-pattern

Бикините са страхотен начин за оползотворяване на остатъци от трико за
тениски и блузки - към почти всяка блузка на девойката ми й спретвам и по чифт бикини Simple Smile
Освен фестонния ластик (в Какаду имат добра колекция на горния етаж,
интересни ластици за бельо имат и в едно магазинче на Пиротска, срещу От игла до конец),
има и двоен ластик, който се прегъва около ръба на отвора и се зашива с троен зигзаг.

В youtube има и много клипчета как се шият бикини:

https://www.youtube.com/watch?v=i8gPh3egWC8

# 783
  • FRANCE
Шиех на девойките от бебешките им тениски. Май пак ще почна като гледам цените на бельото Cold Sweat (това във френско) . Даже мисля да се пробвам за сутиенчета, че те носят памучни без банели, но още не съм открила симпатична кройка.
Ластика го зашивам със оверлог и после го обръщам и със зиг-заг.

# 784
  • София
Даже мисля да се пробвам за сутиенчета, че те носят памучни без банели, но още не съм открила симпатична кройка.
Миналата година ми попадна това бюстие, има и постъпково видео към модела:
https://www.ohhhlululingerie.com/product/the-hyacinth-free-brale … f-sewing-pattern/

# 785
Здравейте!
Приемате ли нови, съвсем начинаещи попълнения?
Купих си вчера лидълската шевна машина, имаше останала бройка в нашия магазин и реших, че е крайно време да се науча да шия.
Майка ми шиеше прекрасно на един стар, крачен Науман. Шиеше ми раници за училище, поли от стари дънки. Уши ми и страхотен кожен панталон. Спомням си, че подлагаше хартия, за да върви машината, докато шиеше кожата. Само трико казваше, че не може да шие тази машина. Освен това имаше само прав бод. Опитваше ме да ме научи и мен да шия, но ми беше трудно дори само с въртенето на колелото. Често при опит да задвижа педала тръгваше напред и рязко назад. След няколко счупени от мен игли, се отказах да пробвам.
След време, вече като по-голяма, си купих Лучник в шкаф, който също беше крачен, но имаше и електрически педал. С него уших малко кукленски дрехи и го прибрах, защото все не му намирах подходящото място, а е тежък за постоянно местене. И забравих за шиенето.
Иска ми се обаче да мога да си ушия някои неща. Първо калъф на новия диван, за да не го цапат детето и котката. Диванът няма сложни извивки, просто два матрака:
Скрит текст:
В момента е покрит с две шалтета, които се надявам да успея да превърна в калъфи. Също и калъфки за възглавниците.
Като свикна с "простите" неща, се надявам един ден да стигна до момента, в който да мога да ушия народна носия на сина ми.
Само да преборя правите тегели, а после и кривите. Simple Smile

# 786
Много благодаря за отговорите, за съветите, за линковете! Аз се поразрових из нета и намерих и няколко книги за кроене и шиене на бельо в Амазон, но не съм поръчала още нищо.
Освен това от Sribd  успях да сваля един подробен и нагледен гайд за шене на сутиени бра. Ако някой иска, мога да му го споделя по мейл. За съжаление не намерих нещо по-простичко, но ще продължа да търся. Тази тема с бельото нещо много ме вдъхнови Simple Smile Аз не уточних, че имам скромен опит с шиенето на дрехи за гимнастика, т.е. с разтегливи материи. Но бельото е друга работа.
Carmela Biscuit, абонирах се за новини в този сайт, но безплатните кройки, които отиват в количката, пак си имат цена. Нящо явно бъркам в цялата работа. До Какаду ще отида още днес.
Електричар, оверлогчето ми е домашно - Елна 664 . Дали мога да го ползвам за фини шевове? Като гледам моето бельо, май доста се ползват някакви по-специални конци - текстурирани ли, други ли, не знам, но изглеждат по-различно. Ти тях ли имаш предвид? И аз ги виждам на всички шевове, но може и да греша.
Stillness, добре дошла! Успех с новите ти идеи!

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 09:19 от AnaLena

# 787
  • София
Carmela Biscuit, абонирах се за новини в този сайт, но безплатните кройки, които отиват в количката, пак си имат цена. Нящо явно бъркам в цялата работа. До Какаду ще отида още днес.
Току-що го проверих, работи. В пощенската си кутия, с която си се регистрирала, ще получиш писмо с код за намаление и линк. Ако влезеш в сайта през линка, автоматично ти прилага код за намаление, след когато стигнеш до check-out  и цената става 0 долара.

# 788
  • София
Скрит текст:
Здравейте!
Приемате ли нови, съвсем начинаещи попълнения?
Купих си вчера лидълската шевна машина, имаше останала бройка в нашия магазин и реших, че е крайно време да се науча да шия.
Майка ми шиеше прекрасно на един стар, крачен Науман. Шиеше ми раници за училище, поли от стари дънки. Уши ми и страхотен кожен панталон. Спомням си, че подлагаше хартия, за да върви машината, докато шиеше кожата. Само трико казваше, че не може да шие тази машина. Освен това имаше само прав бод. Опитваше ме да ме научи и мен да шия, но ми беше трудно дори само с въртенето на колелото. Често при опит да задвижа педала тръгваше напред и рязко назад. След няколко счупени от мен игли, се отказах да пробвам.
След време, вече като по-голяма, си купих Лучник в шкаф, който също беше крачен, но имаше и електрически педал. С него уших малко кукленски дрехи и го прибрах, защото все не му намирах подходящото място, а е тежък за постоянно местене. И забравих за шиенето.
Иска ми се обаче да мога да си ушия някои неща. Първо калъф на новия диван, за да не го цапат детето и котката. Диванът няма сложни извивки, просто два матрака:
Скрит текст:

В момента е покрит с две шалтета, които се надявам да успея да превърна в калъфи. Също и калъфки за възглавниците.
Като свикна с "простите" неща, се надявам един ден да стигна до момента, в който да мога да ушия народна носия на сина ми.
Само да преборя правите тегели, а после и кривите. Simple Smile

МЛМ За ушиването на калъф за дивана, по-подходящ би бил Лучника, ако още не е изхвърлен Simple Smile))  По-тежка и здрава машина е от лидълската, освен това има и регулиране натиска на крачето, което  е желателно при дебелите платове. Признавам си, че леееко съм пристрастен по отношение на Лучника, понеже изрових и пуснах в употреба един такъв с шкаф. И аз стоях преди дни пред три бройки от лидълската машина и умувах дали наистина трябва да я купя. После реших, че по-добрият вариант ще е да изчакам пускането отново на домашния оверлог, за да има по-голяма полза от похарчените пари. Единственото, което ми бърка в здравето при Лучника е, че не мога да си накупя всичките крачета, които (си мисля, че) ми трябват. И все пак, все още не съм готов да дам 200 лева комисионна за тази възможност Simple Smile))

# 789
Току-що го проверих, работи. В пощенската си кутия, с която си се регистрирала, ще получиш писмо с код за намаление и линк. Ако влезеш в сайта през линка, автоматично ти прилага код за намаление, след когато стигнеш до check-out  и цената става 0 долара.

Много благодаря! Аз не съм прочела всичко, което пише в писмото за потвърждаване на абонамента. Казват, че скоро ще получа нов мейл, през който ще мога да достъпя до безплатните кройки. Сигурно в него ще бъде написан този код.
Току-що се връщам от обиколка по магазините с една торба съкровища - платове и ластици. Пера и ги мятам Simple Smile
Междувременно ще пробвам да настроя оверлогчето.
Благодаря още веднъж на всички за съпорта!

# 790
AnaLena, не е оверлогче, а много добра машина твоята Елна. Просто махни лявата игла и стегни болтчето ѝ! Ако имаш някаква счупена, или крива игла, счупи я и я остави на мястото си, за да не се пълни отворът с мъх и да не се губи болтчето! Направи стъпка около 2,5 мм.! Конецът на иглата трябва да е стегнат така, че като разпънеш два ката зашит плат, да не се озъбва грозно. Текстурираните конци са напълно изкуствени, неусукани, разтегливи и тънки. Такива конци с № 160, са по-здрави от полиестерни конци №120, които са по-дебели. Поставят се само на двата грайфера, но не и на иглата. Шевът става красив, разтеглив, здрав - просто мечта. Разбира се, че става и с обикновени конци и шевът пак е разтеглив.

Мунчо, има лек и за твоята болка. Просто трябва да питаш моя милост, да ти отвори очите. За Лучник, се продава присъединителен механизъм. Махаш цялото краче и поставяш този механизъм! С него можеш да си купуваш всякакви крачета, с които да шиеш на Лучника. Но и тук има уловка. Различните модели Лучник, имат различна по височина крачета. Присъединителните механизми са два вида: високи и ниски. Трябва да знаеш точният модел на твоята машина. Това е високият механизъм за стар модел Лучник: https://www.axioma-hobby-shop.com/prisaedinitelen-mahanizam?sear … B7%D1%8A%D0%BC%20
Другият присъединителен механизъм е този: https://www.axioma-hobby-shop.com/prisaedinitelen-mahanizam.?sea … B7%D1%8A%D0%BC%20
Снимката е една и съща, но двата механизма се разичават по височината до отвора на болтчето. Обади се и кажи моделът на машината си! Ще ти изпратят това, което ти трябва. Ако не знаят какъв механизъм точно ти трябва, трябва да измериш разстоянието от плочката, до средата на болчето на крачето, когато крачето е смъкнато. Тогава всички крачета, които искаш са твои. Има евтини комплекти в Али, започвайки от 5, до 62 броя в комплекта.

# 791
  • София
Електричар, предъвквали сме го това отдавна - независимо от начина на поръчка (вече направих 3 поръчки от Аксиома) винаги получавам адаптер за ниското окачване. Не ми се поръчва от Али и такава джаджа, защото пак не е ясно какво ще пристигне. Тукашните поне може да ги върнеш Simple Smile.

# 792
Е, това вече е некоректно! Точно в Али, съм виждал двата напълно различни по височина механизма. Този механизъм който са ти пратили, е същият като на нашите съвременни машини и е ниския, а на теб ти трябва високия. Надявах се, че поне в този магазин работят професионалисти. Само не ми е ясно, защо имат две еднакви снимки, а на едната пише, че е за старите Лучници? Ето че намерих тези механизми: https://www.aliexpress.com/item/4000808486268.html?spm=a2g0o.pro … gUid=obDoiUprapnu
Сам виждаш разликата между най-долният и горния вдясно нали?
https://www.aliexpress.com/item/32844311143.html?spm=a2g0o.produ … gUid=SkwwHFhdfjVL
https://www.aliexpress.com/item/32799115245.html?spm=a2g0o.detai … 64020941060%21rec
Няма как нещо да се обърка, защото в комплекта са и двата механизма. Както виждаш, комплектът струва по-евтино от един присъединителен механизъм. Поръчваш го и след някое време е при теб. Вдигнаха митата, но пак няма да е много скъпо.

# 793
Здравейте. Търся съвет какво да сложа за дъно на няколко  чанти, които искам да ушия. Какво слагат на чантите, които се продават по магазините?

# 794
  • Sofia
Разфасовала съм няколко чанти и на дъното е имало картон облепен с изкуствена кожа.
Бих сложила нещо пластмасово 🤔

Общи условия

Активация на акаунт