Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 14

• 42 517
  • 773
  •   1
Отговори
# 90
Момичета, може ли да ми препоръчате добър хематолог или имунолог в Стара Загора или Пловдив? Виждам , че доц. Конова преглежда и в Пловдив, но четох , че часове при нея има за след месеци.

# 91
Това спиране е било заради показатели или? Моята лекарка иска да го пия до 35 г.с.
На мен доц.Конова ми спря аспирина в 3 триместър и остана само фраксито до края.

# 92
Показателите бяха в норма, но по нейна преценка каза да го спра. Не си спомням точно до коя седмица го пих обаче.

# 93
Привет,
Не се притеснявайте. Аз също го пих до 35 гс, както и много други жени. Обикновено там някъде го спират, понякога и по-рано. Може да премине през плацентата, а и при раждане ще кървите доста повече, ако го пиете до края. След спиране на приема се изчиства от организма за около 7дни.

Има ли момичета, които е трябвало да спрат в 37гс клексан и да го подновят след раждането. Подновяването ми е ясно, но спиране в 37гс ми се струва раничко и ме притеснява. Ще попитам следващия АГ отново при следващия преглед, който е точно в 37гс, но ми се иска да разбера при другите как е.
Готвим се за вагинално раждане и имам хетерозигот на Фактор 5 и Протромбин.

# 94
colorful_life

Аз съм със същите мутации и загуба в края на 36 г. с без терапия, не знаех за тях.
Лично аз съм взела решение за себе си, че при нова бременност ще поставям НМХ до края, всъщност такава ми е и терапията от доц. Конова.
Успех и здраво силно ревящо бебенце накрая 🍀

# 95
colorful_life категорично не бих спряла НМХ в тази седмица с тези мутации. Ако ще и 10 лекаря да ми кажат.

Аз съм на доза 0.8 с далеч по-безобидни мутации. Първият вариант за раждането, който избрах беше без епидурална. Защото ако са минали по-малко от 12 часа от инжекцията и се сложи епидурална, може да стане тромб на мястото на убождането. Ако са минали повече от 12 часа, няма никакъв проблем. Затова се препоръчва НМХ да се слага сутрин, понеже по-голяма част от ражданията започват през нощта и ще са минали достатъчно часове.

При мен варианта за раждане се промени, защото бебето е много голямо и докторът иска да направи всичко възможно да няма секцио. Поради тази причина ще ме предизвикат в 37-ма седмица и ще знам точно кога да не слагам инжекцията. Та другият вариант ти е предизвикване.

Но 3 седмици без НМХ и то в периода, в който кръвта започва да се сгъстява съвсем целенасочено, за да предпази от кръвоизлив е по време на раждането, и то с твоите мутации - за мен е лудост.

# 96
*PrimaVera* от началото ли си на 0,8 и как прецениха?
Аз при втората неуспешна бременност бях на 0,4, но фибриногена беше скочил двойно за две седмици преди да установят мисед аборта. Също така нямаше кръвоток към бебето, но пък не можах да разбера дали може да е, защото вече е било спряло сърчицето Confused
АГ иска при следваща Б да започна с 0,6 и се чудя пък да ме е много, защото две седмици преди миседа при Паскалева стойностите бяха мн добри с 0,4 Rolling Eyes

Стана объркано, но и в главата ми е така Grinning

# 97
Благодаря ви за отговорите! Simple Smile
Аз също си мислех да преговарям за планирано раждане, дори като ще е вагинално, но мислех, че ще ме сметне АГ за съвсем полудяла в края на бременността. Grinning Simple Smile
Ще настоявам да не спираме Клексан толкова рано, особено, че както повечето в темата, съм разбрала за тромбофилията след вече неуспешна бременност.

Успех и бъдете здрави!

# 98
*PrimaVera* от началото ли си на 0,8 и как прецениха?

Ами почти от самото начало. Започнах 0.6 в 3+1, веднага след първият кръвен тест. В 3+3 имах час за хематолога и веднага ме прехвърли на 0.8. Всичко беше планирано предварително. И ранният тест, и прегледа и дозите.
Прецениха, защото предходната бременност не успях с 0.6 и така решиха, че варианта за мен е много ранен тест и висока доза. Засега (в 35-та седмица съм) са прави.

colorful_life нали знаеш, че никой нищо не може да те принуди да правиш. Ти носиш отговорност - ти решаваш. Лекарят работата му е да даде информация, за да можеш да вземеш информирано решение. Това в България някак си се потъпква от лекарите, но си е самата истина и така работят всички на запад. Аз от 3 седмици си играя да пиша план за раждане. След като го напиша, ще имам консултация с акушерките, докторът ми и анестезиолог. Ще говорим за всяка точка по отделно, дали е ОК за моята ситуация и т.н. и евентуално ще нанеса промени. Но долу където полагам подписа си, има едно каре в което пише, че медицинският персонал е задължен по закон да се съобрази с всичко, което съм написала. Ако има ситуация, която налага промени и застрашава мен или бебето, трябва да получат потвърждение от мен или съпругът ми преди да действат.

# 99
Здравейте,
Накратко моят случай, на 40 години, имам 9 годишно дете, родено със секцио 2260г, освен ниско тегло, всичко му беше наред. 2020 имам загуба в 36 г.с., след която се откри, че имам тромбофилия. В момента вдигам нивата на витамини Д, Б9, Б12, пия и Б6, както и Омега 3, желязо, селен, ще включа и цинк, тъй като са в под средните  граници.
Моите мутации са MTFHR 677, Factor 13, b-fibrinogen, TAFI - хетерозиготен носител. Някоя от вас има ли като моите последни 2 мутации, има ли нещо по-различно в терапиите, рисковете? Имам назначена "стандартна" терапия от доц. Русев при +тест. Правим вече опити, но още не съм се спряла окончателно на АГ. Записах час за Паскалева, но се чудя дали Лисичков не е по-добрият избор за консултация, и дали има смисъл преди бременност да отида или да изчакам и вече с терапия в ход, проследени показатели да се прецени по-нататък терапията..

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 09:50 от maita05

# 100
maita05 по-добре иди при хематолог. TAFI отговаря за образуването на плацентата, а от нея зависи цялата бременност. Ако не се образува както трябва в самото начало, може да създаде проблем дори в края на бременността.
А ако стандартната терапия е аспирин и инжекции през ден, за мен е крайно неподходяща. Първо защото аспирина прави бели когато не е необходим. А за инжекциите знаем.

# 101
Всъщност трябваше да уточня терапията - преди тест АСПИРИН през ден, при +тест всеки ден аспирин и НМХ. Чудя се аспирин преди +тест дали е необходим... назначават ли хематолозите? ако се проточи забременяването? Досега бързо съм забременява, но нищо не се знае. 

maita05 по-добре иди при хематолог. TAFI отговаря за образуването на плацентата, а от нея зависи цялата бременност. Ако не се образува както трябва в самото начало, може да създаде проблем дори в края на бременността.
А ако стандартната терапия е аспирин и инжекции през ден, за мен е крайно неподходяща. Първо защото аспирина прави бели когато не е необходим. А за инжекциите знаем.

# 102
Всъщност трябваше да уточня терапията - преди тест АСПИРИН през ден, при +тест всеки ден аспирин и НМХ. Чудя се аспирин преди +тест дали е необходим... назначават ли хематолозите? ако се проточи забременяването? Досега бързо съм забременява, но нищо не се знае. 

Maita05, aз бях на терапия с АП 150 преди забременяването сега след миседа. Къде го пих, къде не, защото бях на другата вълна, се е случвало да забравям 1-2 вечери.. спряха ми го 9 седмица и го продължиха от 14 гс отново, но в по-малка доза след изследване на кръвните показатели.

PrimaVera, абсолютно сте права, аз имам подготовени въпроси към АГ за протичането на раждането, по принцип са относително либерални в болницата, която съм избрала, та ще видим. Цяло чудо е, че добутах до тук със скъсена шийка, та може и за това да ми казват до 37гс, но ще го обсъдя другата седмица на прегледа. Simple Smile

# 103
Прерових всички теми и навсякъде пише за висок фибриноген, но никъде не намирам информация за ниския.
В трети триместър съм и днес на изследване излезе, че ми е 2,2 g/l, което излиза доста под долната граница за този период на бременността / 3.7 - 6.2 /, до сега винаги е бил м-у 3 и 4. Още не ми е излязъл д-димер, за да видя и там как е, но останалите са в норма:
aPTT 30.4 sec /реф 25-40/
Протромбиново време 114.5  /реф 70 -120/
Някой с идея за какво може да говори тази ниска стойнст на фибрногена?
Още чакам лекарката да ми отговори и вече почнах да се тревожа Sad
На терапия съм с Хибор /турски вариянт на клексан/ по половин инжекция на ден и аспирин през ден.

Ниският фибриноген говори за по- разредена кръв. АРТТ също показва, че не се съсирва бързо /за сравнение при мен АРТТ е около 22 sec., а фибриноген 4,09, което е в референтните стойности за 2-3 триместър./ Изчакай разбира се отговора от лекаря, защото сам той може да прецени налага ли се промяна в терапията.

# 104
maita05 аз лично не бих приемала аспирин преди 12-14-та седмица, както и по време на опити, ако е просто стандартна терапия. Ако има доказана нужда - това вече е друго. Но аз например поради това, че го взимах без нужда направих огромен вътрешен хематом и два също толкова големи външни. И то за по-малко от 10 дни прием след + тест.
На мен ми беше назначен заради АФА, които се оказа, че вече нямам. На последното изследване пролетта имаше АФА и съответно ми беше изписан аспирин при + тест. Обаче на първото при новата бременност бяха вече отрицателни и съответно хематолога ми каза изобщо да не го включвам повече. Аз в 5-та седмица получих кървене, видя се хематома и го спряха веднага аспирина. Като идеята беше да го започна най-късно около 14-та седмица.
Иначе съм с хетерозигот на 12-ти и 13-ти фактор с риск равен или по-голям от хетерозигот на Ф5.

Общи условия

Активация на акаунт