БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 12

• 35 522
  • 818
  •   1
Отговори
# 180
Мериленда, изчакай и нищо не пипай. Долу-горе това каза и доцента с йода вчера😉 Няма да спрат да те лекуват....обаче, ако се наложи операцията е за предпочитане пред йода вече си мисля (след разговора вчера).
А как при вас се движи ТРАК-а във времето. Имам предвид намалява ли при вас, при лечение с тирозол или никога не влиза в норма, ако веднъж е повишен?

# 181
  • София
Моят Трак влезе в норми бавно в процеса на лечението ми, което бе година и половина. Аз бях на комбинирано лечение метизол голяма доза + еутирокс за баланс. От спиране на лечението мина година и три месеца, трак е ок, тсх около 2.

# 182
  • Бургас
Мереленда, наистина не е висока дозата...
Защо да си объркваш организма с йод или операция?
Е,ти си знаеш все пак,помисли...

# 183
  • София
Мери, а какво казва доктора, колко време можеш да караш на тирозол?

# 184
Мереленда, а защо от 2014 не си правила опит за спиране на Тирозола от страх или заради висок ТРАК?
Проблема ни с операция със сигурност няма да се реши, точно това си говорихме с доктора последния път, но както той се изрази трябва да се избере по-малкото зло. Много го харесвам, вече си намерих доктора, който ще ме лекува със сигурност.
Относно ТРАК доктора ми обясни, че веднъж научила се да произвежда антитела имунната система няма да го забрави.

# 185
  • Бургас
Лошото е,че имунната система като се научи да атакува органи...
Като няма жлеза,може да се насочи на друго място.
В групата за улцерозен колит си говорихме колко случаи има,премахват дебелото черво...Ама организмът е свикнал да напада червата...И се възпаляват тънките черва...
Какво да ви кажа...

# 186
Значи, Трак влиза в норми при мен с всяко лечение.
Края на миналата година го "усетих" като се активира след толкова години на 1 тирозол. Изобщо не бях добре, Тсх, Т4 и Т3 бяха в норма, затова пуснах трак и излезе мисля че 3.
Много стрес и проблеми имах. Не че са отминали напълно, но очаквах, че Базедът ще се активира. Такива стресове не съм изживявала никога.
На фона на нормални хормони и 1 тирозол, докторът не предприе нищо, а проследяване. Пита ме какви проблеми имам. Не споделих, но и за него ТЕ бяха причината. След 2-3 месеца (началото на тази година) пуснах само Тсх и беше ок. Кръвната картина също имаше подобрения.
Не аз настоявам за операция или йод. При двама доктора съм се лекувала. Те настояват. Въпреки, че съм на 1 тирозол. Без него не мога и трябвало да взема решение.
Не съм правила повече опити да го спирам, защото знам какво следва. При рецидив, както споменахте по-назад, голямото лутане и наместване на хормони и дози влияят в пъти по-зле, отколкото с 1 таблетка да се поддържа в еутиреоидно състояния.
Според проф. Пандев на втория рецидив вече трябва да се оперирам. Нямам ремисии. Просто спра ли тирозола и в рамките на 3 месеца базедът се връща.
Според мен няма смисъл от проби.
Искам или не операция, затова казвам, че няма да ме проследяват така. Просто ще откажат.
Ей на, проф Христозов преди години още с първия рецидив отсече- операция. Той още на диагнозата ме караше да си правя и да не пия хапчета. Ако го бях послушала, можеше да вляза в ремисия дори без лекарства, но никой не знае. Предположения.
Та, отсече - операция. Пий два тирозола и ела на есен за ОП. Това си е отказ от лечение.
След консулт с проф. Пандев и другия ми доктор направих второ лечение и при спиране-рецидив.
Питала съм доктора има ли пациенти дълго пили тирозол. Има, но пак насочва за ОП или радиойод. Не може на хапчета. Не препоръчват. Съдя и по моята дружка 7 години на 1 метизол. Накрая и тя взе решение с йода. При мен са 10 г вече.
Базеда товарел сърце, дроб и т. н. Трябва нещо да се направи. Хипофункцията и тироксин според тях са по-малкото зло и тироксин, за разлика от тирозол, можело да си пия до живот, дори в големи дози без токсичност.
Та докторът ми се "накара" последно, докога ще го влача тоя Базед. После смекчи тона и вика- не си спешна, но стига си го мислила. Не можел да препоръча оп или йод, и двете си имат плюс и минус, но да не си нося повече базеда и да решавам.
Не смея да спирам хапчета повече и да се връщам в началото. Ужас си е всеки рецидив и всичко пак наново, че и по-зле. Идеални са хормоните сега. За евентуална ОП и радиойод тъкмо.

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 06:34 от Merelenda

# 187
Мериленда,  виждам, че си направила всички консултации със светилата в областта. Всички явно клонят към оп или йод.  И  в този случай, какво наистина си решила да правиш? Интересно ми е. Имаш ли възли на жлезата и как се чувстваш като цяло?

# 188
Ей, писах, рефрешнах и го затрих.
Накратко- Нищо не съм решила. Като реша ще действам 😁
За възлите- относителна работа, но съм споделяла през годините, че имам. Така са описвани. Един казва имаш- друг нямаш. С днешна дата казвам, че няма. По последно описание не пише. Чак се зачудих и пращах на Lemy да види. Жлезата е на кайма с поствъзлеста структура. Така си беше и в началото. Две сцинтиграфии правих.
Като цяло- имам си много симптоми, но с това не съм легнала да мра. Неглижирам ги. Някои вече не ги отдавам на Базед, а на ЕГН. На 43 г жени без болна жлеза имат нарушения в мц, тремор, кръвно, паник атаки, безсъние, потене, та няма как да го отдам само на жлезата. На 30 и години жлезата беше причината. Овладеех ли хипера и се пооправяха нещата. Сега съм с нормална функция уж, но всичко описано по-горе бушува. Та ЕГН-то си е.
Ако съм в хипер е друга бира. Там вече е ясно.

# 189
  • Бургас
Мери,и моята жлеза е била на кайма...знаеш...Затова е махната цялата,заедно с някои надути повече отколкото трябва паращитовидни....
Както и да е,терапевтът ми действа супер:

# 190
Mереленда и аз много съм се чудила кои симтоми са от жлезата и кои не, но май вече приемам, че всичко е от нея. Най-показателен ми е косопада, когато бях най-зле в началото нямах никакъв косопад и към третата година, когато всичко вече беше в норма, а аз бях още на 33 започна зверски косопад, за година - две косата ми стана на половина, обезцвети се и стана още по-тънка и всичко това въпреки хормоните в норма.

# 191
Мириленда, по начина на писане и изобщо по поведението спрямо жлезата - много ми приличаш на мен.😉 И аз неглижирам всички симптоми през годината - свикнах да живея с тях. Но на 48 г. - не мога да вина само жлезата за някои "странни"  състояния. Но като цяло не се оплаквам - живея активно, работя много - макар и умствена работа, пия си кафе, пулс - за съжаление, пийвам си вино, ям каквото си искам - не спазвам режим. С две думи, не съм си променяла начина на живот заради болестта. На фона на това мое поведение - съм даже супер! Така, че и при мен екстрите сега са от ЕГН-то. А ти на 43 г. имаш още много време до 48 😂Макар, че тук всички сме момичета😂

# 192
Мама Вики, то и аз приемах, че са от нея, докато бях по-млада и именно защото, когато влизах в норма, се чувствах по- човек 🙂 Сега на моята възраст жените лудват 😁 Жлезите им здрави. Аз си лудвам от отдавна де.
Косопад имах в хиперфункция- после не. Имам си руно.
Вече с пременопаузата имам оредяване и неспиращ косопад. Отпред се отдръпва на челото, но като гледам и при други жени е така. Разбира се, винаги има изключения от правилото.
Доста базедки в чужбина има с този вид оголване отпред на челото.
Като почна да пада косата ми миналия ноември, още не е спряла. Никога не е било така.
В хипер имах косопад, а в хипо страшно омазняване, но всичко е било за по месец, докато наместя хормоните.

Галя, базедките си приличаме.
Рано или не, казват че базеда ускорява навлизането в менопауза. Всичко работи на бързи обороти.
На 33-34 г си мислех, че това беше. Почти нямах МЦ. Няколко капки за 1 ден. Горещи вълни, депресия, тревоги. Отключих година след Базеда проблем със захарта и като започнах терапия нещата се подобриха значително.
Та дано избутам до по-късна възраст и без проблеми и аномалии. Друго си е да има цикъл жената до по- нормално време, а не на тая възраст да спира.

# 193
  • Бургас
Моята коса изпада необратимо...
Не мога да я прежаля...
И...не мога вече да я боядисвам...
Иначе...в хипофункция,с ТСХ 92 падаше на шепи.Още я пазя...Не вярваха,че пия хормона...Вдигаха рамене...

# 194
Минавам да ви оставя едно интересно интервю с проф. Пандев за щитовидната и Ковид, ваксините и др.
https://www.portalnapacienta.bg/2021/05/29/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1 … 1%82%D0%BA%D0%B8/

Общи условия

Активация на акаунт