БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 12

• 34 883
  • 818
  •   1
Отговори
# 555
  • Бургас
Колкото и да плюя по Лозанови,старият спаси майка ми.
Младият според мен ме доосакати,но това е моя преценка.
Може да ми е спестил по-големи мъки(колкото и да не ми се вярва).
За добър ендокринолог в София обаче и аз не знам,знам,че тези,които са за операция,се избиваха за Пандев...
Други не знам,не познавам.От ИСУЛ не ми препоръчаха,не искаха да кажат никакво име,те самите нямали ендокринолог...
За Варна Христозов,вече съм съгласна с него,че когато червата не усвояват...ендокринологът какво да прави...Хората си карат с една доза години наред.Аз за 4 години имах ТСХ от 0,27 до 92 и играе яко...То 58,то 30...
Не знам,онзи ден си играхме и се смяхме със сина.Майка каза,че не било на хубаво.А една японска поговорка гласи,че щастието идва в дом,откъдето се чува смях...
Не знам,ужас направо.
Утре следобяд ще награбя личната ми лекарка.
Ще я предупредя,че ще записвам разговорите,защото направо се чувствам унижена от нейните реакции.Не ми изписа нищо за червата,имам на последна микробиология гъбички.Ако се наложи да пия антибиотик?
Какво ще правим?
Дано всички сме живи и здрави,ще я спукам от жалби.И ще си стоя при нея.То и няма кой да ме вземе друг с толкова болести.И с бившата не се разбирахме,всяка втора дума ѝ беше да я сменям...
Ще се научи да ме лекува...нямали други такива пациенти...Имат,имат...чувала съм виждала съм...

# 556
Че откога гъбички се лекуват с антибиотик? 🙄
Имат всякакви пациенти, ама ако може за нещо тривиално да се ходи- най-добре.
Е, не всички доктори са така, ама и на тях не им е лесно. Ние си ходим с нашия си проблем, те се занимават ежедневно с проблемите на десетки. Изпушват.
Но са го казали хората: Доктор трябва да се става по призвание. А за мнозина е бизнес.
И честно казано, откакто здравеопазването не е безплатно, аз се чувствам като клиент, в единични случаи като пациент, в зависимост доктора.

# 557
  • Бургас
Тя отказа да изпише противогъбично.
Ако сега се наложи да вземам антибиотик...ще каже да ходя в болница,което няма да стане.
А бях с гъбички последно.
Към флуконазол излязох резистентна.И понеже само това съм пила,отказа да изпише друго,от страх,че ще направя алергия...
Не успях да се добера до гастроентеролог.
Беше си взел повече болнични или отпуск,талонът ми изтече...

# 558
Merelenda, кръвно 130/80 не е високо.... Ти сигурнажли си, че не ти е от напрежение? В смисъл, преди няколко страници бешебписала как си вдигнала кръвно и какви усещания си имала... Без да искам да те обиждам по някакъв начин, на мен лично ми прилича на паник атака. Аз с такава съм вдигала до 180/110 и след половин час беше 120/80 без да пия лекарство. Особено втрисането, което описваш е много харектерно за адреналина, който се изсипва в кръвта.. Мислила ли си в тази посока?

# 559
Да, може. Не го изключвам. Нервно ми става без причина и стягане във врата, ама това е целодневно сега. Чувствам се както при хиперфункция. Не мога да го контролирам. С разлика, че преди не вдигах чак такова кръвно, но явно при базеда, като се натрупа стаж и удря сърце, както казват.
А преди да разбера, че съм болна от Базед ми казваха, че съм неврозна и ми даваха успокоителни, които нямаха ефект.
Това, което ми се случи с кръвно 180/100 не знам дали е било паник атака. Пих си хапчетата за кръвно, легнах, защото ме болеше леко глава и след около час се разтресох, заболя ме силно в тила, станах да меря кръвно и затанцувах от студ. Разбрах, че е кръвното.
За сегашното напрежение в тила и нерви нямам нито причина, нито обяснение. Но се случва по едно и също време на годината. Пролет и есен.

# 560
  • Бургас
Я кажете,това кръвно вчера и днес може ли да е от Ковид?
Няма причина да е такова:

Пулсът и той ме изнервя...
Все е около 90.
Нали уж затова я оперирах тази жлеза,за да не е нужен вече нито бета блокер,нито Корлентор...
Ако пак са нужни и двете лекарства...целият цирк беше да ми се парализира гласната връзка и да ми се досъсипе храносмилателната система ли?
Преди гадния Л Тироксин нямах гастрит.
Ядях лимон,сол...Можех и кортикостероиди да пия...
Поне не вдигах кръвно и нямах метаболитен синдром...Изследвали са холестерол, триглицериди...всичко беше 6.

# 561
Възможно е да е от смяната на времето.... Аз също имам понякога, странно напрежение във врата и имам чувството, че кръвното ми е 200. Ама като го измеря е 115/75. Странна работа... Обаче като получих ПА за първи път беше точно преди да заспя и стана като при теб... Мислех че получавам инфаркт или инсулт.. Ужасно се изплаших и стана оше по зле. Естествено, моя ме закара в спешното, а по пътя направо ми тракаха зъбите от студ. Там не ми сложиха или дадоха никакъв медикамент. Измериха кръвно, ЕКГ и ме пратиха да, си ходя. Дори не ми казаха, че е ПА. Отне ми няколко  месеца да разбера какво става и обикаляне от кабинет на кабинет. Не можех да повярваю че няма физична причина и че всичко това е от повишена тревожност и то дъъъълго време. От лекар знам, че при ПА дори хапчетата за кръвно не помагат-тоест, вдига се, нищо че пиеш хапове. Но то е заради адреналина и не е страшно. Не знам обаче при теб какво е, само изказвах предположение.... Слава Богу, че ендокринолога ми е много свестен човек и ми каза в никакъв случай да не се тровя с антидепресанти. Отне ми време, но се справих🙂... Но беше страшна работа....

Миме, може да е от Ковид... Наблюдавай се... И моят брат е с Ковид, вече му е 8 ден... Дано се оправи по скоро

# 562
  • София
Болните и близките им да се оправят, късмета да е с тях👍
Мери, да, бях на терапия, но от пролетта при редовно мерене се беше нормализирало... и спрях хаповете.. 4-5 месеца, как пък на морето и вилата нищо ми няма😥... И сега при първия студ...

# 563
Пуканка, не си само ти. Виждаш какво става. И аз преди пиех на периоди, но от кръвно 150, стана 170, накрая 220. Вече няма спиране на хапчета.

Демонче, това с ПА и стягането към мен ли? Да ти кажа, ако знам че е ПА, колкото и лошо да е, няма да ми пука. Лошото е, че имам кръвно и причината за него  според мен е друга. Като вдигнах 220 ме болеше само глава и дори не очаквах да видя тези цифри на апарата. Нормален летен ден с един ден захлаждане беше.
20 дена ми отне да подейства терапията за кръвното и по него време нямах нито такива втрисания, нито тревоги. Дойде ми като гръм, макар да не е като да не съм вдигала кръвно. Явно постепенно с годините съм свиквала на по-високо, докато не се влошиха нещата. Така си го обяснявам аз.
За втрисането и високото кръвно от миналата седмица, въпреки терапията, нямам обяснение. Може вече да е било и паник атака. Не изключвам. Не беше ми се случвало. Може и друга да е причината, но свикнах на ниско кръвно и сега със захлаждането никак не се чувствам добре. Ще се следя пък ще видим.

# 564
  • Бургас
Оооох,сега вече не издържам...
Сега е 150...ще стане 170,после 220...Уф,не е истина...
Баба е с такова кръвно.
Но е за възхищение.
На 92 е.
Почти не вижда,но все още отказва да дойде у нас и живее сама.
Обажда ни се в един силно горещ ден това лято и обяснява как поизпрала едни губерчета(бая големички и тежички и без да са мокри),поизцедила ги и ги попростряла да съхнат.Тя пералня няма и категорично винаги е отказвала.Обича по стар селски обичай да понабъхта и понамачка прането...
Цял следобед се чудихме как това дребно бабе(да е живо и здраво),го е свършило това чудо в тази жега.Аз си казвам,че не мога.Тя обаче явно си е повярвала,че може...
С пейсмейкър е.
Малко след като ѝ го сложиха(дни),изкачи Перперикон.
Явно е и до воля и желание...

# 565
Merelenda, а изследвания правени ли са? От къде това кръвно? Бъбреци, холестерол, захар и инсулин?

# 566
Миналия октомври като се случи пусках всичко. Всичко по изследвания беше сравнително добре, освен ТРАК, еритроцитите (говоря по спомен). Според ЛЛ е от Базеда и прехода на сезона. Януари пусках пак изследвания, този път не толкова подробни. Главно гледах ТСХ, хемоглобин и еритроцитите, тъй като съм с висок хемоглобин и се  сгъстява кръвта и оттам вероятно се повишава и кръвното. Бяха спаднали след прием на наттокиназа, но месец след спирането на наттокиназа и бях с надута варикозна вена. Явно че си имам проблем с кръвоносните съдове.
Иначе съм с преддиабет и от 9 години на лекарства. Държа добри стойности там. Гликирания последно беше 5,2. Холестерола: общ, добър, лош и триглицериди + VLDL холестерол бяха в много добри стойности. Чернодробните също. Единствено неизследвано скоро е бъбреците. Години посещавах доктори заради банални цистити, които спряха като се появи Базеда. Не съм имала индикации да пускам изследвания, но се е случвало да ме гледат на ехограф между другото, покрай други ехографски изследвания и имах инцидентно ходене до уролог, заради песъчинки преди години. Не са съобщавали за някакъв кой знае какъв проблем, но то не е изключено. Записала съм си като пускам изследвания да пусна. Според ЛЛ проблемът ми е в Базеда и нямам проблем с бъбреци, ама нали... устно казано, без изследване за тях. Просто и наум не ми дойде. Тя искаше хормони, захар, холестерол, чернодробни.
Мисля че моята ЛЛ по специалност май беше уролог, но не съм убедена. УНГ или уролог. Останало ми е в ума, че е урология покрай циститите, които карах преди години. Ходех и при нея и при уролог.
Иначе, подобно на ПА и антидепресанти е Базед и антидепресанти, че и терапия за кръвно при неврозните атаки с Базеда, не дават желан резултат. То това ясно. Като те тресне жлезата, каквото и да пиеш, няма успокоение, няма потискане. Само основните лекарства за щитовидния проблем могат да помогнат.
Оф, едни романи стават. Извинявайте, че ви товаря с описания.

Миме, а това кръвно как го усещаш? Какви симптоми имаш?
Високо е. Дали има връзка с Ковид (ти сега не си болна, но евентуална среща с вируса би активирала твоите антитела на вируса), може и да има връзка. Кръвното скача при доста хора при среща с вируса, но не може да се стои с такова кръвно без да се вземат мерки, независимо какви са причините.

# 567
  • Бургас
Аз си имам бета блокер и още едно чудо,Валсартан или нещо такова...без диуретик.
Ами бръкнаха ми преди малко в носа,довечера или утре ще видим дали ще ми засекат Ковид.Лошо си ми е.
Странно го усещам,не ми се яде,а главата ми е като ритната и тежи.
И задух,но той е от смотания пулс.
Сега лежим,двете с майка натръшкани,другите са по-добре.
Засега никой не кашли(аз за майка се притеснявам,че е астматичка,една година от обикновен грип влезе в болница със силен задух,преди това пък се инатеше една година и ходи и на работа с пневмония...но беше по-млада и без инсулти.Мен яко ме цепи глава,посещавам тоалетната,което е нормално в моя случай,червата ми на всеки вирус реагират така.Даже 20 пъти не е много,в повечето случаи е над 40...
Имам личен терапевт:

Много е щастлив,когато ме няма за по-дълго време,майка казва,че плачел и го взема,за да не е самотен.Има ме за 24 часа и поне 10 дни ще е така...
Дивее,от два кашона ми изхвърля нещата,за да се намърда вътре.
Изобщо не ми беше до подреждане,но той се погрижи лично да си прибера покупките:

# 568
Здравейте, може ли някой да ми каже горе - долу как са ми резултатите? Скоро ми предстои посещение при ендокрилог, но си пуснах някои показатели, а не разбирам кой знае колко много.
FT3 - 35.35
FT4 - 89.29
TSH - 0,003
TAT - 535.30

# 569
Миме, бързо оздравяване ти желая! Може ли да обясниш по-подробно за реакцията ти към Лтиронсина. След операцията ли започна да го взимаш за първи път, след колко време получи реакции и какви? Кой те насочи към алерголог, какво каза той? Като пиеш и противоалергично понасяш ли го? Въибще каквото се сетиш, че и аз имам някаква непоносимост към него и въобще не знам какво ще правя, поне за сега операцията отпада като вариант.

Общи условия

Активация на акаунт