Темата на Ибо 🎧 Ибрахим Челиккол и Демет Йоздемир в "Doğduğun Ev Kaderindir" №71

• 29 154
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
В сериала има житейска достоверност, не е роман за рицаря Мехди. По-скоро е роман за рицаря Баръш. Предполагам, че зрителите страдат за любовта между Мехди и Зейнеп точно защото Ибо играе Мехди. Няма как иначе човек да страда за любов, която несъмнено от самото начало носеше негативи на едната страна - Зейнеп. Обвиняват я някои зрители, но за мен тя показа нужната адаптивност, емоционална зрялост и търпение в началото. Изтърпя Мюжгян, изтърпя агресията на Мехди към други хора, неговият обсебващ авторитаризъм. Изборът беше да се впише в неговия свят, или да го напусне. За мен тя избра правилното, въпреки че самата аз съм привърженик на саможертвата и компромиса в името на брака. Бракът за мен е важна институция и не мисля, че трябва с лека ръка да го разтрогваме. Но когато има насилие, а такова имаше над съвестта и човещината на Зейнеп (човещината ѝ към Бурхан предизвика ярост в Мехди), тогава картината се променя. Имаше и други прояви на емоционално насилие над Зейнеп - съжителството с Бенал, презрителното отношение на Мюжгян и други.

Мехди гледаше презрително към света на Зейнеп, той не направи никакъв опит да се впише. Мъжки прерогатив ли е правото да налага в кой свят живеем, да откъсва жената от всичко, което е важно за нея. Любовта достатъчно оправдание ли е за това?

Историята на Мехди е история за добрия човек, победен от своите демони. Не е нужно и Зейнеп да става тяхна жертва. Тя положи усилия да помогне на Мехди. Той отказа.

# 616
В сериала има житейска достоверност, не е роман за рицаря Мехди. По-скоро е роман за рицаря Баръш. Предполагам, че зрителите страдат за любовта между Мехди и Зейнеп точно защото Ибо играе Мехди. Няма как иначе човек да страда за любов, която несъмнено от самото начало носеше негативи на едната страна - Зейнеп. Обвиняват я някои зрители, но за мен тя показа нужната адаптивност, емоционална зрялост и търпение в началото. Изтърпя Мюжгян, изтърпя агресията на Мехди към други хора, неговият обсебващ авторитаризъм. Изборът беше да се впише в неговия свят, или да го напусне. За мен тя избра правилното, въпреки че самата аз съм привърженик на саможертвата и компромиса в името на брака. Бракът за мен е важна институция и не мисля, че трябва с лека ръка да го разтрогваме. Но когато има насилие, а такова имаше над съвестта и човещината на Зейнеп (човещината ѝ към Бурхан предизвика ярост в Мехди), тогава картината се променя. Имаше и други прояви на емоционално насилие над Зейнеп - съжителството с Бенал, презрителното отношение на Мюжгян и други.

Мехди гледаше презрително към света на Зейнеп, той не направи никакъв опит да се впише. Мъжки прерогатив ли е правото да налага в кой свят живеем, да откъсва жената от всичко, което е важно за нея. Любовта достатъчно оправдание ли е за това?

Историята на Мехди е история за добрия човек, победен от своите демони. Не е нужно и Зейнеп да става тяхна жертва. Тя положи усилия да помогне на Мехди. Той отказа.
Абсолютно съм съгласна с всяко изречение, Дданни! Не само с подчертаните! В сериала най-много ме привлича житейската достоверност и то в нейния "правилен" вариант...Защото всичко би могло да се развие огледално противоположно. В този смисъл филмът "играе" своята положителна роля. Hug

# 617
Добро утро в събота, пролетни птички!

Дани, съвършено точно казано!

Скрит текст:

...и любовта любов ли е наистина, щом за да има мир, едната страна трябва безпрекословно да се подчинява на другата, без право на собствена идентичност, сякаш е негова сянка.

Мехди така и не успя да се отскубне от оковите на патриархалното си възпитание, дори когато излезе от Балат - напусна квартала, но кварталът не го напусна.
Искаше да набута Зейнеп в рамка, която е приемлива по неговия аршин - всяко нещо, различно от нея, застрашаваше мъжката му гордост.

Когато обичаш истински, както нагледно показва Баръш - си готов да разбереш и да приемеш неща, които самият ти не одобряваш, ако те по някакъв начин помагат и лекуват душата на любимия човек. И там пак има уловката за взаимност - това се случва истински само, когато е споделено, когато и ответната страна отговаря със същата любов и толерантност, в дълбочина.

И като казах "поставя в рамка", веднага ми изплува едно от любимите ми стихотворения на Христина Мачикян, което донякъде може да се приложи и за нашите герои.

Не се опитвай, няма да успееш -
ти сам си ме заровил във мълчания,
за да се съхраниш и за да оцелееш.
Но аз съм в теб до кости. Непоканена.

А пръстите ти грубо ме дълбаят -
 изтръгват ме или ме търсят още?
 Недоизказване съм, в стих недоизваяна.
 Бях твоята любов. Сега съм... мощи.

Не аз изгубих дарба да те имам,
а ти я обезсмисли. Прозаично.
Постави ме във рамки - не в картина,
а във затвор. Защото бях различна.

Но действието ми не отминава,
а противоотрова няма. Колко скучно!
Като присъда съм - до незабрава.
Защото съм Любов. И ще се случвам..

# 618
  • Бургас
 Ех, че хубавоооо.....
Навън е истинска пролет, с разцъфналите дървета, уханието на зюмбюли и нарциси, ширналите се зелени поляни.
Скрит текст:

Само щъркеловите гнезда са все още празни....А липсата на детска глъч и чистия въздух напомнят, че и тук пандемията се е настанила, въпреки отдалечеността от големия град.

След приятната разходка сред природата размислите на Дани, Мари и Беа, отново ми напомниха, че колкото и да обсъждаме любимата история, никога няма да е достатъчно!
Цитат
Историята на Мехди е история за добрия човек, победен от своите демони.  

Дани възхищавам се на способността ти винаги от точно по-точно да характеризираш героите! И този път съм съгласна с всяка една дума! Heartpulse
Беа много красиво стихотворение, като че писано за нашите герои! Не бях чувала авторката, но от теб винаги може да се научи нещо интересно и ново! Books
След поредния разбор и прехвърляне на позабравени серии се чудя на сценаристите, защо не ни задоволиха
любопитството с една тайна история за Мехди, нещо по-достоверно за Вейси....Защо вече почти 15 серии очакваме Баръш  да сгафи с поведение, а той става от добър по-добър?.....
Цитат
Предполагам, че зрителите страдат за любовта между Мехди и Зейнеп точно защото Ибо играе Мехди.              
Така, както сега с нетърпение се чака партньорството му с Бирдже Акалай.
Само, че приказката за Красавицата и Звяра е класика, а историята на Мехди и Зейнеп е "житейски достоверна" и не винаги тези истории завършват с HAPPY END !

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 16:00 от Аniksi

# 619
Умничките ми те, радвам се, че няма нужда нито да пиша, нито даже да мисля.😀

И аз преди много време се настаних пред екрана, за да гледам една приказна любов, но не и с такъв герой като Мехди, пък дори да е изигран от Ибо. 😀

А него пак ще си го гледаме, а и Деметка може да ни събере отново тук.

# 620

Зейнеп ще потърси сметка от Мехди за нападенията

# 621
Малко извън темата съм, но мисля, че Демет заслужава да има собствена тема в подфорума.. до сега за нея все сме писали в теми на други актьори, не знам дали разсъждавам правилно, разбира се. (За след края на ДЕК говоря, де)

# 622
  • Плевен / София
Малко извън темата съм, но мисля, че Демет заслужава да има собствена тема в подфорума.. до сега за нея все сме писали в теми на други актьори, не знам дали разсъждавам правилно, разбира се. (За след края на ДЕК говоря, де)
Аз също мисля така, но не мога да правя теми...а това си е голям ангажимент и не знам дали ще има желаещи фенове да се заемат с тази задача Аз с удоволствие бих писала в нея...Още повече, че Демет снима непрекъснато...

# 623
  • Бургас
Магийка, с две ръце подкрепям идеята! Hands Clap За всичко, което показа в този сериал, за развитието и като актриса не само в ромкоми, за гражданските и позиции и преди всичко за личността Демет Йоздемир - млад човек, който  заслужава самостоятелно място в нашите форуми! Heart

# 624
И аз съм ЗА тема за Демет!
Есенна магия, ако искаш мога да ти помогна и двете да я направим

Енгин: Кафе?
Демет: Любител на кафе
Енгин: Попитал съм някой, който знае

# 625
Много добра идея, Магийке Heart

Италианските фенове на Демет са ѝ направили въздушно послание като това, с което Джан предложи брак на Дилетта... не знам колко е удачно... Rolling Eyes "Пожелние. Обичаме те Демет Heart IB*"

Ето и видео версията https://twitter.com/i/status/1375851808044814345

*IB е съкратено от Italian Bebekleri - така се наричат италианските ѝ фенове по често използваната от нея фраза Wink

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 20:25 от super_katia

# 626
Хайде и аз да дам глас за тема на Деметче, мога и да помагам. ❤️
Пускам теми всякакви 😀, по скучното оформление ще ги познаете. 😀
А Демет е емоционална и цветна и заслужава красива тема.🌸💮🌸

# 627
# 628
Aз никога не съм пускала теми момичета...

# 629
Ох, лоша работа.
Взе, че ми дожаля.
Дали защото видях Мехди с  якето с култовите копчета и ме върна в онези дни, когато го харесвахме всички и имахме големи очаквания.

Ще я накъдрим темата някак, измислете заглавието, аз ще посъбера инфо и снимки за Демет....

Общи условия

Активация на акаунт