Трудно съжителство със свекървата.

• 21 427
  • 571
  •   1
Отговори
# 450
Ако отношенията в семейството не са безнадеждно умрели, човек според мен не натъртва: "Това е моят апартамент!" пред съпруга/та си, както и не натъртва: "Аз получавам повече от теб!" например, или "Не понасям майка ти!", подобни.
Колкото и да е неин, те са семейство и такива нетактични изявления не може да се използват ("Аз решавам, защото... "). Не разбирам защо така се учудвате, че допуска бабата да стои. Да се позовеш на собствеността си, на това, че вадиш повече пари или си по-образован, в семейството не върви.

# 451
Скрит текст:
absurT, съмнявам се, че ако ти дойде една такава за половин година почти с тоя боен арсенал "демонстративното невдигане на чинията от масата, демонстративното искане на 1 лев за да купи хляб.............както и въпроса "за мен ще има ли?", когато се прави кафе или се готви" и не пипва нищо, а ти седи като гостенка, ще я изтърпиш и ще бъдеш винаги любезна.
Нормално е да имаме само едната страна, все пак авторката пуска темата, така че по нейната позиция разсъждаваме. Другото са свободни съчинения.

Скрит текст:
Не ме разбираш, явно- аз не искам факти и разкази от другата страна.
Нормално е авторката да отговори на някой и друг въпрос, ако иска да получи адекватни съвети как да излезе от отвратителната ситуация.

Скрит текст:
И да, всичко извън упоменатото от мен като факти, които и ти цитираш, се явява свободни съчинения, с които се развличаме куп страници.
В интерес на истината, не съм си позволила да правя необосновани предположения за действията, довели до демонстрациите на свекървата.
Само едно ми прави впечатление- ситуацията със зимното пребиваване е от години.

И аз не разбирам невключването на автори по тема, пусната от тях, независимо харесват ли им или не мненията в нея. Ако човек иска да си изясни някои неща, отговаря на въпроси, изяснява ситуации, така че авторката търпи критика в това отношение. Ние тук можем всичко да си предполагаме, но нея какво я грее това?

Lorelada, грозно е, разбира се, всичко, за което пишеш, но не знам авторката дали го прави вкъщи. Тук отговори на зададен въпрос за собствеността на апартамента, че е лично неин, аз го приех, като нейно жилище, придобито преди брака. Ама дали е така.....

# 452
  • Варна
То не се знае и брак дали имат.

# 453
  • София
Lorelada, то не върви и мъжът ти да вика майка си, без да попита теб имаш ли нещо против и докога. И то при положение, че няма отделна стая, т.е.жилището явно не е голямо.
Та в случая каквото повикало - това се обадило.
На мен ми се е налагало да напомням, че си делим поравно разходите и същото трябва да е за труда. Ако ММ ме издържаше изцяло или даваше много по-голям дял от моя - възможно да си затрая.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 14:24 от Cuckoo

# 454
Аз коментирах тия постове, дето: "Ако жилището е нейно, защо не е изхвърлила досега бабата?"

Каква полза, че е нейно? Да се изкаже така не е присъщо в едно добро семейство.

# 455
И аз питах няколко пъти - мое, че мое. Ще речеш, че е цел свише, да натуртим, че може да озхвърля и пробира хората като мръсни котета.

# 456
Аз коментирах тия постове, дето: "Ако жилището е нейно, защо не е изхвърлила досега бабата?"

Каква полза, че е нейно? Да се изкаже така не е присъщо в едно добро семейство.

Така е, неподобаващо е да се казва толкова прямо, поне не в началото, а само ако нещата станат неспасяеми. Но понеже все пак е опция фактът на собствеността придава тежест на думите, особено ако ги казва майка. Имам предвид, че всяка една жена може да каже "В моя дом аз няма да търпя да става ...". И под "моя дом" се разбира домът на семейството, където тя е стопанката. Но ако освен преносния смисъл има и друг, тежестта на казаното неизбежно се вдига, Иначе даже и да не е неин, бидейки майка при един развод 99% жилището ще бъде оставено на нея до пълнолетието на детето. А сега жената е в двойна силна позиция и има право да и се чуе гласът, а не да се свива. Пък вече ако я пренебрегват, ако не искат да я чуят, ако прибегнат до насилие (вербално или друго), тогава вече бракът си отива и буквалният смисъл на собствеността излиза на преден план.

# 457
Добре, съгласна. Значи да продължим със стратегията: "В моя дом няма да търпя... твоята майка?" (тц...). "Хора, които не помагат в домакинството?" (хммм...) "Детето да няма собствена стая?"... Абе какво да му каже мисля. Wink

# 458
Добре, съгласна. Значи да продължим със стратегията: "В моя дом няма да търпя... твоята майка?" (тц...). "Хора, които не помагат в домакинството?" (хммм...) "Детето да няма собствена стая?"... Абе какво да му каже мисля. Wink

Постепенна ескалация му е майката. Аз съм го формулирала като "закон за минималните нараствания", ама по същество то си е като варенето на жива жаба. Майка ти да се маха е прекалено голям непоносим скок. Но по метода за минималните нараствания може да се почне с малки претенции:
- не мога вечер като съм скапана тепърва да готвя, че и да пазарувам
- не мога и да мия чиниите от целия ден, които са ми оставени
- детето расте и му трябва самостоятелна стая
- дай да сложим отопление и майка ти да си живее там
- ......
И накрая вече може и да се стигне ( а може би няма) до "Избирай - аз и детето или тя". Но това е много краен вариант. И пак никой не каза къде е живяла бабата преди. От небето ли е паднала? А мъжът къде е живял преди?

# 459
  • София
Дами, хайде да се върнем на оскъдните факти, сред които е и този- години наред се вихрят скандали по повод пристигането на свекървата.
Авторката повдига въпроса често, като резултатът е винаги един и същ : "Не ме занимавай с глупости"- написала го е.

# 460
Този закон за минималните нараствания хваща при сравнително интелигентни хора. При наглите действа принципът на кола маската - бързо и рязко. Иначе не разбират и приемат изказванията в смисъл на " би било добре, моля те, ако обичаш, извинявай много да не отглеждам майка ти, може ли? ". От друга страна, ако човекът срещу теб е достатъчно интелигентен, той никога не би те поставил в подобна ситуация. В заключение - мъжът и майката не само, че не са никак интелигентни, но са и крайно нагли, така че освен кола маска май друго няма да помогне. Говорите, че не е правилно ей така да изхвърляш хората и да натъртваш върху собствеността, а правилно ли е да се чувстваш като лайно в дома си? И защо трябва да внимава да не нарани чувствата им, когато майка и син нараняват нейните и то супер безцеремонно? Да не се правим на по-големи католици и от папата.

# 461
Авторката да научи дъщеря си да мие този куп с чинии, защото едва ли бабата ги е изцапала.
Да изисква от мъжа си помощ за пазаруване и други дейности, а не да чака някой да се сети.
Да покани майка си следващата зима в апартамента и да предупреди мъжа си.
Да му напява, че следващата зима няма как да приберат свекървата, защото не смята, че в 21-ви век трябва да живее като в 19-ти. Нещо такова!
Аз също не бих живяла със свекърва ми и ясно съм го казвала през годините, но това си е до характер. Обичам ясната комуникация. Не разчитам на намеци и мърморене.
Не бих се превърнала в прислуга на когото й да е, но така си ги възпитавам, че ми се получава.
Ако ми изяде тулумбичките, не бих се дразнила, също и ако не си вдигне чинията. Голямата работа!
Но самото й присъствие не бих понесла. Да се прибера в моя дом и да имам външни хора, с които да се съобразявам, какъв дом е?!

# 462
  • София
Авторката да научи дъщеря си да мие този куп с чинии, защото едва ли бабата ги е изцапала.
Да изисква от мъжа си помощ за пазаруване и други дейности, а не да чака някой да се сети.
Да покани майка си следващата зима в апартамента и да предупреди мъжа си.
Да му напява, че следващата зима няма как да приберат свекървата, защото не смята, че в 21-ви век трябва да живее като в 19-ти. Нещо такова!
Аз също не бих живяла със свекърва ми и ясно съм го казвала през годините, но това си е до характер. Обичам ясната комуникация. Не разчитам на намеци и мърморене.
Не бих се превърнала в прислуга на когото й да е, но така си ги възпитавам, че ми се получава.
Ако ми изяде тулумбичките, не бих се дразнила, също и ако не си вдигне чинията. Голямата работа!
Но самото й присъствие не бих понесла. Да се прибера в моя дом и да имам външни хора, с които да се съобразявам, какъв дом е?!
Вие не знаете детето на колко е, за да мие съдовете...

# 463
Аз също не бих могла да живея със свекърва си, въпреки че имаме чудесни отношения. Казала съм на мъжът ми, че ако живеем в една къща ще се скараме, просто такива са ни характерите. Баба ми (от страната на майка ми) винаги е казвала, че повече от две поколения не трябва да живеят заедно и всяко семейство си има нужда от собственото пространство. С времето съм се убедила, че е така.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 18:02 от Tessaria

# 464

Вие не знаете детето на колко е, за да мие съдовете...
[/quote]

Ако детето е малко, значи бабата го гледа докато авторката е на работа.
Ако и това не върши бабата, значи детето е голямо и може да бъде научено да мие чинии.

Общи условия

Активация на акаунт