Трудно съжителство със свекървата.

• 21 404
  • 571
  •   1
Отговори
# 30
Уааа 10 тулумбички, дано има бърз метаболизъм дори и за възрастта си, шегувам се 😃 много мразя такива използвачи, дошли ми на хотел всеки път. Може да се пробваш да и кажеш, че трябва да сготви най накрая нещо, защото си изморена след 2ра смяна и няма да има какво да ядете, а така като чета на нея и е приоритет да има какво да сложи и в пазвата за после 😃 може така леко да започнеш да я подготвяш всеки ден с по някое задължение извън хотелският живот и съм сигурна, че сама ще си замине 😂

# 31
  • София
Напротив. Има значение, когато е единственото жилище. Вила жилище/дом не става.
Има разлика родителите да имат свой дом и да дадат друг на децата. Тогава са рядкост претенциите на възрастните.
Когато това е единственото семейно жилище, но се очаква родителите да го отстъпят и никога да не стъпят, освен веднъж годишно на кафе, е съвсем друго. Особено да очакваш градски човек да се изнесе да дивее на село. Явно свекървата е отстъпила, но е осъзнала, че й е трудно.
Съпругът да се включи в помощта у дома и да разшири жилищното пространство - дали с голямо жилище за семейството или с малко наблизо за майка си, според възможностите му, но реално проблемът наистина е в него. Очаква майка му да се откаже от удобства, а после съпругата му да слугува. Ми не е много ок.

# 32
Аз пък се учудвам не сте ли запознати с българската народопсихология, в която имотите заемат специално място? В представите на бабата, ако им е дала жилище, тя им е спестила десетки хиляди евра, които щяха да дадат, ко го бяха купили. Сега е само зимата там, после и за постоянно.Тя си го чувства свое. Да превъзпиташ човек на над 50-60 години и да му вмениш своите виждания не ми се струва постижимо. Поне аз никога в живота си не бих се заела с тази мисия.

# 33
  • Варна
Що не вземеш, авторке, да натискаш мъжа ти да се изнесете на квартира? Изтъкни като довод, че детето расте, че ви става тясно, че майка му все повече остарява и ще иска да е в града.

# 34
Има разлика дали свекървата живее на вилата (както и се иска на авторката) и идва зимата. Или живее в апартамента и се изнася лятото, за да им е по-спокойно на младото семейство.

# 35
Още един парадокс. При налично жилище, па ако ще и да е 50 кв. метра да се дадат пари за квартира??? Никога Simple Smile

# 36
  • София
В такъв случай предпочитам да си го изплащам 30 годинки и без претенции от роднини! Може и да звучи грозно, но щом някой е помогнал не може после да го натяква постоянно понеже не е достойно да се държи така родител!

# 37
  • Варна
Мхм, и съм сигурна, че мъжът на авторката ще каже точно това. Да го почва отдалече, то по-лошо май няма как да стане.

# 38
Не мисля, че авторката е в състояние да изисква нещо.

# 39
Аз много се извинявам, но се срещат множество дами с претенции, че уж мъж избирали от същата черга, пък тя работата съвсем друга. Необходимостта мама да ги облагороди, че да си нямат ядове не е никак за подценяване Wink

# 40
  • София
... Може и да звучи грозно, но щом някой е помогнал не може после да го натяква постоянно понеже не е достойно да се държи така родител!

На мен пък не ми е достойно да натиря майка ми на вилата и да се сърдя, че поне зимата иска удобства.
Имаме вила. Живяла съм лятото със седмици. Е, не мога да си я представя за целогодишно ползване. И то за сам и възрастен човек.

# 41
Аз ако съм на бабата  на мястото и жилището е мое може и аз да искам да си го ползвам. На вила за постоянно не бих живяла, мен ме е страх.

Младите са много по-мобилни и лесни, защото работят и са активни.

# 42
  • София
Има разлика дали свекървата живее на вилата (както и се иска на авторката) и идва зимата. Или живее в апартамента и се изнася лятото, за да им е по-спокойно на младото семейство.
Това е и моето мнение, явно подкрепено и от поведението на мъжа. Апартаментът е на мама и договорката е да се прибира зимата у дома. И заради това така категорично отказва да натири майка си на вилата.
Ако жилището е купено от авторката и мъжа й, то тогава има основания да негодува и проблемът е с мъжа й.
Отделен е въпросът, че всички дружно са я обърнали на обслужващ персонал.

# 43
  • София
Съпругът майка си няма да остави, авторката домът си - дишай дълбоко и се надявай нещата да не се влошат с времето....
Единствен шанс с нея да се разбереш, защото със синът й няма да успееш.

Кратко и ясно без нападки и със спокоен тон - искам помощ в домакинството с чинии и боклук, искам да се съобразяваш в храненето с останалите. Или най-лесното - звънкаш по телефона и казваш - Х, би ли обелила картофи и направила заготовки, като се прибера да не губя време, би ли събрала и измила чиниите аз да простря и т.н.
Иначе, виждала съм го този старчески егоизъм развит във времето в безкрайно мила, сърдечна и отдадена на близките си бабка. 4-5 години и беше друг човек.

# 44
Може да се хване бабата да живее с братовчедка си или някоя друга самотна роднина, много хора правят така, а и оставено на страна, като иска да си живее в апартамента, поне да върши нещо или и това ще кажете да не прави? Или да им каже искам да си живея в апартамента и те да си знаят хората, на квартира да отидат, какво ще я глезундрят с години за апартамент, ми то по-добре да си вземат хората друг или на квартира да отидат поне да се чувстват добре като семейство.

Общи условия

Активация на акаунт