Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30

• 37 484
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
И аз благодаря за информацията и споделения опит.

# 646
Благодаря ви за подкрепата, момичета. Да, цедя се сигурно към десетина пъти за денонощие, нощем също. Щитовидните са следени през цялата бременност, пих Еутирокс минимална доза заради леко повишено тсх (2.5-2.Sunglasses, хормоните ги поддържах в норма. Ще проуча за консултация с Хедра или някой друг, в България или в Чехия. Нямам намерение да се отказвам, надявам се и при мен да слезе кърмата скоро...
Всичко звучи добре, има честа стимулация на гърдите, корекцията на юздата е супер, че са ви я предложили и направили. Упражнения показаха ли ви, за да не срасне пак? До ден/два би трябвало да има ефект сукането и цеденето, ако не, консултация. Мисля, че доста адекватно ви помагат в родилното, наистина е трудно с голям бюст, но не е невъзможно, пробвайте футболната поза с повечко възглавници за опора зад Вас. Ако ви кажа как биха реагирали в тукашно родилно 😆 знам, че това не е успокоение, но дори да не са достатъчно емпатични в подхода си, наистина е добре, че Ви помагат и то адекватно. Заради юздичката и комбинацията с едър бюст, детето вероятно е сукало много плитко и неефективно, съответно не е поемало мляко и не е стимулирало добре гърдите. Сега опитвайте да следите засукването,  да няма цъкане, изпускане, на 2-3 суквания да има гълтане. Футболната поза или легналата настрани, за да виждате какво става, щото иначе не виждате, гърдите бутат напред бебето и няма видимост. Това със стола 'ич няма да стане, евентуално вкъщи с много възглавници и пак ще се схващате. Теглото е нормално да спадне, нищо притеснително за сега. За дохранването не се притеснявайте, като тръгват нещата, ще се премахне, в случая е необходимо.

# 647
Нищо не казаха за упражнения за юздичката, сега ще се разтърся онлайн, благодаря ви, ЛитълКактус, веднага се задействам по съветите ви.

# 648
Към края на статията има за упражненията https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2012/04/16/tongue-tie/amp/
Иначе напишете tongue tie exercises after frenotomy и има видеа из youtube.

# 649
Относно ваксините, Кактуса е права, механизма на тромбозите не се влияе от противосъсирващи. Вече има доказателства, че причината за тромбозите е в аденовирусния вектор на Астра зенека.

# 650
Аз съм с мнооого голям бюст и още от болницата кърмя само легнала (изключение е ,ако кърмя навън). Малко странно ме гледаха все легнала с детето, пробваха се да ми дават акъли за поза люлка, но нямаше голям ефект, то гърдата по-голяма от главата на бебето. Та смело лягайте настрани ,хем ще може да почивате докато се храни детето 🌷

# 651
  • София
Дъщеря ми е на 36 дни, изключително кърмена. За първия месец наддаде 1200 грама и продължава да качва с добри темпове. Кърмя я 9-12 пъти в денонощието, като през деня обикновено аз инициирам храненето, а нощем я оставям да ме буди тя (обикновено го прави два пъти за сравнително кратки кърмения). Притесняват ме няколко неща:
1. Иска ми се от следващата седмица да преминем към режим на поискване, но се тревожа, че това значително ще намали броя хранения - през деня често се налага насила да я кърмя.
2. Понякога, особено в късния следобед и привечер след като хапне 70-90 мл (съдейки по кантарчето, ако я измеря преди и след хранене), е нервна. Стои на гърдата, но почти не поема мляко, а засуква за секунди и пуска, оттласква се и се лигави. Да отбележа, че мляко има, защото буквално капе докато тя върти главичка. Ако засуче по-продължително се чува цъкане с език. На какво се дължи това и има ли смисъл да държа бебето на гърда в тези ситуации?
3. Не знам дали има общо с кърменето, но често след хранене ако я сложа в слинг заспива мъркайки. Дали това мъркане е сигнал за дискомфорт, свързан с храненето?

Относно Натаспин, ваксини и кърмене - консултирах се по този въпрос с няколко хематолога и с лекаря в Александровска, който отговаря за ваксинациите и бяха единодушни, че превантивният прием на антикоагуланти преди или след ваксинация за ковид е безсмислен, а в контекста на кърменето може и да навреди. С тромбофилия съм и вчера си поставих и втората доза Пфайзер.

# 652
Няма нужда да тъпчете насила детето,оставете го да си иска. Понякога може да е на 3 часа, дорш 4, друг път на 30 мин като и двата варианта са нормални.
Маже вечер да не иска, цял ден е тъпкано на сила. Също така вечер бебетата са си нервни без значение какво и колко ядат. Цъкането е от лоша поза.
Мъркането си е нормално и сладичко, доста бебета го правят.
Водете се по бебето, това е основен принцип, за да ве си късате нервите. Не се опитвайте вие да ръководите парада, защото просто не става.

# 653
Дъщеря ми е на 36 дни, изключително кърмена. За първия месец наддаде 1200 грама и продължава да качва с добри темпове. Кърмя я 9-12 пъти в денонощието, като през деня обикновено аз инициирам храненето, а нощем я оставям да ме буди тя (обикновено го прави два пъти за сравнително кратки кърмения). Притесняват ме няколко неща:
1. Иска ми се от следващата седмица да преминем към режим на поискване, но се тревожа, че това значително ще намали броя хранения - през деня често се налага насила да я кърмя.
2. Понякога, особено в късния следобед и привечер след като хапне 70-90 мл (съдейки по кантарчето, ако я измеря преди и след хранене), е нервна. Стои на гърдата, но почти не поема мляко, а засуква за секунди и пуска, оттласква се и се лигави. Да отбележа, че мляко има, защото буквално капе докато тя върти главичка. Ако засуче по-продължително се чува цъкане с език. На какво се дължи това и има ли смисъл да държа бебето на гърда в тези ситуации?
3. Не знам дали има общо с кърменето, но често след хранене ако я сложа в слинг заспива мъркайки. Дали това мъркане е сигнал за дискомфорт, свързан с храненето?

Относно Натаспин, ваксини и кърмене - консултирах се по този въпрос с няколко хематолога и с лекаря в Александровска, който отговаря за ваксинациите и бяха единодушни, че превантивният прием на антикоагуланти преди или след ваксинация за ковид е безсмислен, а в контекста на кърменето може и да навреди. С тромбофилия съм и вчера си поставих и втората доза Пфайзер.
1. Оставете я да видите кога ще поиска сама, ако е поспалива, 2 часа и половина/ 3 максимум и иницирате Вие кърменето. С жълтеница ли е била, че се е налагало Вие да предлагате досега? Предполагам, че има някаква предистория. Иначе и 9 да са, пак ще е ок, не е фатално да отпаднат 1-2 кърмения, но бебето ще си покаже.
Преди и след кърмене не дава много меродавни резултати,  бебетата не ядат еднакво количество на всяко кърмене, нито може да се вземе предвид изпишканото и изаканото, пробвайте дневно мерене или на база 3 дни  - сутрин на голо се мери. И така ще се засече дневното наддаване, което вече ни дава конкретна информация. И може да го споделите, да го обговорим.
2. Може да се дразни на струята (ако спонтанно изтича млякото, вероятно е силна и се отласква, защото се дави например. Често при силна струя детето засуква по-плитко, за да овладее тая ситуация и от там цъкането, но с уговорката, че това е в кръга на предположенията, защото без да се види засукването, няма как да се даде становище.
Може да е рефлукс, може да е дискомфорт стомашен, може да са много неща, но ако има цъкане в друго време, е много важно да се направи консултация и да се коригира засукването. Юздичката на детето проверявана ли е от педиатъра - горна и долна?
3. Аз писах и в другата тема, вероятно кърма в нослето (особено при силна струя) или сополки. Пробвайте с аспираторче, не знам какво ползвате, но тези за прахосмукачка са много ефективни и хубаво почистват. Нищо, че звучи страшно, безопасни са.

И благодаря за споделеното, дано повече жени го прочетат, защото наистина е пълно с медицински лица, които превантивно изписват аспирин и други медикаменти без нужда.

# 654
2 чаши смесен чай (с мента) всеки ден може ли да повлияе на количествата кърма? Има ли чайове, които не влияят и мога да пия в големи количества? Много обичам чай. Grinning

# 655
Хич няма да повлияе, пий спокойно. Без салвия. Някои силни билки като сена, мечо грозде, ама те не са в популярните смеси, по-скоро в лечебните. Черен и зелен в умерени количества. Питай за нещо конкретно, щото така не се сещам.

# 656
  • София
Благодаря за отговора.
Имаше лека физиологична жълтеница, която изчезна около седмица след раждането. Основната причина да я храня насила е, че това дете изключително рядко показва признаци на глад. Трябва да минат поне 4 часа от последното хранене, а не искам да оставям такива паузи.
Цъкането с език се случва само в тези моменти, когато изглежда все едно се е нахранила и се глези/играе си. Когато е гладна в началото на храненето суче много ефективно, гълта често и мога да видя характерното движение на езика. Меря я сутрин след баня и смяна на памперса гола и качва между 30 и 60 грама на ден.
Юздичката не е проверявана от педиатъра, ще имам предвид да го помоля да го направи.

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 18:06 от hatred

# 657
Здравейте, майка съм от 3 дни, секцио и днес вече сме заедно с детето. Имам малки капчици коластра засега, детето успя да засуче от третия опит и е доста усърден. Питах дали да давам АМ, което ми носят на всеки 3 часа и отговора беше - докато не се види кърма да тече да се дава млякото след кърменето ми.
Не искам да правя грешки още в началото, правилна ли е тази стратегия и как да разбера кога да спра да му давам АМ? В понеделник като ни изпишат ако нямам още капчици кърма незнам какво да правя...

# 658
  • София
В темата има много по-запознати от мен, но аз в болницата давах само коластра, не съм добавяла АМ. Неонатолозите ми казаха, че докато имам само коластра, бебето има нужда само от нея и тя му е напълно достатъчна. Загубата на тегло не трябвало да ме тревожи (стига да е в нормите), защото коластрата била незаменима в началото (въпреки че не е калорична), а и дохранването с биберон можело да компрометира кърменето после.

# 659
То май зависи от болницата. Когато родих, моето бебе засукваше много добре, имах коластра. Носиха АМ на другите две бебета, на моето не. Обаче явно се презастраховаха и започнаха да носят и за моето бебе. Помислих си, че ние се справяхме най-добре, но ми казаха да си го дохранвам. Е, аз слушах и изпълнявах.. все пак това беше за 2 дни. Помислих си, че юздичката му е къса и видимо езичето му беше като на змийче, но като попитах неонатоложката дали проблемът е в бебето, тя ми каза "Не, проблемът е само и единствено в теб. Стискай гърдите, докато се разревеш." И тъй като нямах помпа, стисках ли, стисках. 🙂 Е кърмата започна постепенно да се увеличава и въпреки големите притеснения покрай по-тежката жълтеница, бебето наддаваше (и все още наддава) доста добре. АМ не съм купувала "за всеки случай". Не знам кое е редно и кое не, но.. споделям как се случиха при мен нещата. ✌🏻 Daiyana, успех ти желая! 🍀☺️

Общи условия

Активация на акаунт