Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30

• 37 479
  • 761
  •   2
Отговори
# 660
Казаното от Hatred е вярно. При Вас ли е бебето, Daiyana или го взимат и ако не - колко време е при вас? Ако е - просто слагайте бебето на гърди всеки път като мрънка и плаче, ще е доста по-кратък интервал от 3 часа. Обикновено час, час и малко. Коластрата му е достатъчна. Зрялото мляко ще дойде до 2-3 дни обикновено. Може да взимате бутилката и да не я давате. В правота сте си и да я откажете. Не могат да ви задължат или да ви се карат. Прочетете текста в първи пост, ще Ви ориентира по въпроса как се действа по принцип.

Моника, това е абсолютен садизъм, не само не е правилно, ами е крайно вредно за зърната и гърдите, това не Ви е помогнало, а Ви е травмирало зърната само. Кърменето се случва с кърмене и с бебе на гърда. Гърдите не се стискат! Това може да Ви докара само запушвания, натъртвания и проблеми. Има техника на ръчно цедене и тя не е стискане и не причинява болка. Грешно заключение сте си направили, че това е помогнало, не е. Това е опасно, моля ако някоя бъдеща майка го чете, да не го прави.

# 661
По никакъв начин не казвам, че така е било правилно и че това е помогнало. Написах, че така са се стекли нещата при мен. Да, най-добре е всяка бъдеща притеснена майка да се свърже с консултант по кърмене. При мен нещата се стекоха по такъв стресиращ начин, че.. Най-важното е, че това мина и за второ дете вече ще съм по-запозната уж. 😁

# 662
Детето е при мен за постоянно. Продължавам да го слагам на гърда час преди да ми донесат ам и той си суче, незнам дали има нещо, но суче. Той е много кротък звук не издава и не показва грам желание да си прекрати съня, така че аз инициирам нещата. Ще рискувам утре да пропусна едно ам да видя как ще се държи, че през ноща ме е страх. Извинявайте, но съм сам сама и всичко е сложно за мен.

# 663
Слагайте го на час и половина, 2 макс. Ако случайно мръцне и по-рано. В другото време може да си го гушкате в леглото, може и да кърмите легнала на една страна, ще е по-удобно след секциото. Сега има коластра, като слезе зрялото мляко ще го усетите и гърдите ще станат огромни и напрегнати. През нощта е по същия начин, може 4 часа да поспите и пак на гърда. Жълтеница има ли?

Моника, много съжалявам за лошото преживяване. И това, което неонатологът ви е наговорил и накарал да правите, честно, заболя ме, абсолютно садистично и изказване, и съвет. Отвратително отношение към уязвима родилка, която има нужда от подкрепа и добра дума.

# 664
Няма жълтеница. Направи едно хранене от 1 до 2 и отказа да преглътне шишето с ам, на храненето в 5 отново го отказа и повърна освен коластра и бяло, явно вече почва и мляко. Обаче не спира да суче сам, суче с часове и ако реша да го отместя е нервен все едно още е гладен. Четох че за до 40 Мин Макс трябва да се наяжда, а той си стои и си дърпа.
Толкова мъки покрай забременяването, а сега направо е още по зле.
Благодаря ви за напътствията!

# 665
Малките новородени бебета имат нужда да усещат майка си и да сучат често. Кърменето не е само храна, то е успокоение, близост, топлина. Допреди дни това човече е било едно цяло със вас, сега трябва да се адаптира в една студена външна среда. Нормално е да иска да е до/върху Вас, да ви слуша гласа, сърцето, да усеща топлината Ви. Това го кара да е спокойно и да се чувства в безопасност. Прочетете за четвъртия триместър. Прочетете и първи пост или поне текста в него. Бебето е на дни, нормално е да виси нонстоп на гърда, в момента все още не можем да съдим по времетраене на сукането.

Консултация с консултант по кърмене винаги е добре да се направи, за да сте сигурна, че поставяте детето в правилна поза и че засуква добре. В първи пост има линк с координатите на доброволци и на ibclc консултанти.

Няма нищо странно в поведението на бебето Ви. Хубаво е да имаме реалистични очаквания, знам, че понякога представата на жените е различна и им се иска да е другояче, че може да е много изтощително чувство, но бебето има нужда от постоянен контакт с майка си в началото. Една консултация ще Ви успокои и ще можете да зададе всичките си въпроси.

Кърмените бебета не ядат на 3 часа и не спят цяла нощ. (Има изключения, но те не са общият случай). Кърмените бебета ядат често, защото кърмата се обработва бързо за около час и малко и защото стомахчетата им са мънички (поемат малко, съответно ядат по-често, между 8 и 12 пъти в денонощие средно). Те имат нужда да са в прегръдките на майките и бащите си постоянно след раждането, имат нужда от плавна адаптация в този нов свят. Имат нужда да бъдат гушкани, носени и да бъдат докосвани. Но бебетата растат и това се променя и няма вечно да сте скачени съдове. А пък в един момент бебето става човече, което не иска да го прегръщате и иска самостоятелност. Тъй, че няма опасност нито едно бебе да е вечно вкопчено в майка си, но всяко новородено има нужда само от това.

Последна редакция: нд, 30 май 2021, 08:59 от LittleCactus🌵

# 666
А аз само да вметна за момента, в който си тръгва зрялото мляко и гърдите станат огромни. При мен след секцио стана на 4 ден, но бебето беше от 2рия час при мен.
В болницата ме караха да цедя, но това реално е оток, при цедене става по-зле. Аз имах хладилник в стаята и охлаждах пелени и правих студен компрес след като яде бебето. А в болницата ми обясняваха, че ми били запушени каналите и да се цедя.
В книгата на Хедра (или лекция на Ася) пише по темата и от там знаех как да действам. Та е добре да се знае и този момент. Че една приятелка я стискала акушерката да я дои като крава, докато е отекла...

# 667
Ако позволите и на мен едно допълнение от личен опит и наблюдения - възможно е да чуете мнения от педиатри, акушери, други майки и роднини, че трябва да създадете режим на хранене и сън на бебето, да не го свиквате да стои на ръце и да заспива на гърда, че кърменето не трябва да е повече от 20 мин., че нощно време не трябва да се кърми, а да се дава водичка, а ако не наддаде според очакваното дори може да ви кажат, че го мъчите само на кърма. Няма смисъл да се опитвате да правите тези неща, само ще изтормозите себе си и детето и ще си вмените вина и чувство за провал. След третия месец бебетата наистина стават рязко много любопитни към света и не толкова зависими от майката, почват да си изграждат сами ритъм на ежедневието, понякога дори се сърдят като този ритъм се наруши. Почват да сучат много бързо, а някои кърмачета се будят само по веднъж два пъти на нощ или пък дори си спят по 6-7 часа. Надявам се, че Вашият случай няма да е като моя и ще намерите подкрепа в близкото ви обкръжение.

# 668
Vdgvdg, така е, но не винаги и не при всеки случай след секцио го има това оттичане. Ако е имало много вливания обаче, да. И те тогава не са просто уголеми и напрегнати гърдите, те са болезнени като камък и трудно потича кърма от задръжката на течности в меките тъкани. Но много добро включване 😊❤

# 669
И на мен в болницата ми казваха  'Стискаш гърди докато потече или цедиш докато тръгне, иначе ще имаш запушвания. Каналчетата ти в момента са запушени.'  Да не говорим как грубо без да питат докато се опитваш да кърмиш и без да ги питаш тръгват да "помагат". Направо с насилие ти помагат. Това което ми направи впечатление, е че и другите майки в стаята с мен вече с 2ро дете и те ми казваха същото нещо. Добре че бях гледала лекциите на Елена Василева във фейсбук. Там с АМ си го хранех. Хем ти казват кърми. Хем ти "помагат" по неадекватен начин и ти казват, че нямаш кърма и да няма да можеш да кърмиш. Хем те гледат накриво ако им поискаш шише с АМ. Добре че си бях взела за всеки случай
Стаята ми беше точно до неонатологията и всеки ден гледах майки, на които бебетата реват от глад, а и им отказват АМ и им казват да 'стискат гърди и да цедят'.

Съжалявам, още съм им бясна за отношението...

# 670
Моите гърди започнаха да се уголемяват и да ги усещам доста твърди и ми казаха след кърмене да цедя по 15 Мин за да се облекчат.
За момента реших да продължавам с кърменето преди млякото, да давам и АМ ако детето го поиска и да се цедя, а вече като си ида у дома в по-спокойно обстановка ще пробвам различни подходи.
Много ми помогна съвета на едно момиче, което ми писа на лично да пробвам да кърмя в поза легнала през ноща, определено имаше голям ефект за мен, за него незнам 😃, но съм й благодарна за съвета и за всички други много полезни ваши мнения.
Друго си е да питаш патило.....

# 671
Няма нужда да се цедите, а само да слагате бебето. Няма нужда от друга стимулация освен бебе. Ако ще цедите, пове давайте изцеденото вместо АМ. Но е излишно упражнение и може само да предизвика по-горям проблем, когато не се прилага с нужда, както в случая.

Сега да се засегна ли, че Ви писах да кърмите легнала 7 поста по нагоре? 😂

Тия фермани ги пиша, за да се четат, нали 😉

# 672
  • Несебър
В болнична обстановка е малко трудно да се дава изцедена кърма вместо АМ. Поне в моята ситуация беше невъзможно.

# 673
Зависи от болницата. Ако помпата е стерилизирана, а в повечето случаи е(ако не ползва болничната, може да поиска да й стерилизират личната)  и шишетата са, що да не. На стайна температура си е ок 2-3 часа кърмата и си я дава. Да цеди и да хвърля в момента ще е безумно, за да дава адаптирано мляко. Или да се дава цеденето, ако няма условия, бебето на гърди и толкоз.

# 674
Daiyana, послушай LittleCactus.
Няма нужда да цедиш. Аз не съм цедила и 1 капка в болницата. Просто си дръж бебето на гърда. Моя беше почти постоянно на гърдата. Хем стимулира, хем се успокоява, хем си лежим гушнати. Щом са напрегнати гърдите си ги давай на детето, а не АМ. ☺️

Общи условия

Активация на акаунт