Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30

• 37 596
  • 761
  •   1
Отговори
# 465
Идвам и аз с един въпрос относно кърмене и захранване на почти 6-месечно изключително кърмено.
Едно време съветите бяха - първо кърми, после предлагай пюре. Кърмата да е основното до 1 г., а другите храни за опитване на вкусове и т.н.
Сега обратното ли е? Първо твърда храна и после кърмене?

# 466
Идвам и аз с един въпрос относно кърмене и захранване на почти 6-месечно изключително кърмено.
Едно време съветите бяха - първо кърми, после предлагай пюре. Кърмата да е основното до 1 г., а другите храни за опитване на вкусове и т.н.
Сега обратното ли е? Първо твърда храна и после кърмене?
До годинка е първо кърмене после твърда храна, след това е обратното.
Но все пак си зависи каква схема си избрала да следваш: ако гониш заместване на хранения, съветите май са различни.

# 467
Здравейте, края на месеца ми предстои раждане, което ще бъде секцио. Реших да си взема ел.помпа за периода на раздяла с малкото човече, но при покупката получих доста странен съвет. Казаха ми като си разбера точната дата за секциото да започна 2-3 дни преди това да ползвам помпата на режим масаж, за да стимулирам по-бързото слизане на кърмата. Мислех, че това се прави след самото раждане, ако се забави срещата ни с повече време и незнам дали да послушам съвета?
Не пипате гърдите преди раждането! В никакъв случай.
Преди да родите и да се отдели плацентата, няма как да се стимулира нищо, освен контракции. Някой изключително невеж по темата ви е дал опасен "съвет".

За захранването - хубаво е да има час/час и половина между кърмене и твърда храна,за да е гладно детето. След твърдата храна - се предлага да си досуче, ако иска. Ако бебето е вече накърмено и му дадем твърда храна - ще е сито, няма да има много мотивация да пробва друго.

Пухкавелката си е супер 😉

# 468
  • София
Здравейте! В момента съм бременна, следя ви и ви чета внимателно, много полезно е, благодаря! Имам въпроси - трябва ли след кърмене да се дава лъжичка вода за изплакване на устичката на бебето? Струва ми се невъзможно, особено пък ако е заспало на гърдата или е съвсем мъничко?....А винаги ли трябва да се вдигне за да се оригне, ако е будно добре, но ако се е унесло?

# 469
Два въпроса и от мен:
1. Днес бях на зъболекар и ми сложи упойка (каза, че ми е сложил половин доза) - тя съвместима ли е с кърменето? Според него е напълно съвместима, но сестрата ме настигна на тръгване и ме посъветва да не кърмя , а да изхвърля първата кърма. Така и напрвих, но все пак се зачудих.
И втори въпрос - бебето преспочита дясната гърда и отказва да суче от другата, от около 2 месеца се мъча да я върна на лявата, но не се получава, плаче, дърпа се и се върти и аз накрая се предавам и я премествам. Но напоследък забелязвам, че лявата си е върнала формата и размера от преди бременността и не се образува кърма е нея. А дясната е видимо по-голяма. Ще мога ли да докарам поне до годинка на бебето (сега е на 8 месеца и половина) с една гърда и дали тя ще се изравни после с лявата?

# 470
Руби
Съвместима е упойката, не е нужно да се хвърля кърмата.
Да, ще може спокойно с една гърда да я кърмиш, докато желаеш. Да,трябва да се върне към предишния си размер,след като отбиеш.
Здравейте! В момента съм бременна, следя ви и ви чета внимателно, много полезно е, благодаря! Имам въпроси - трябва ли след кърмене да се дава лъжичка вода за изплакване на устичката на бебето? Струва ми се невъзможно, особено пък ако е заспало на гърдата или е съвсем мъничко?....А винаги ли трябва да се вдигне за да се оригне, ако е будно добре, но ако се е унесло?
Не е нужно да се дава вода, водата се дава чак при интродуциране на твърдата храна, предлага се с подходяща чашка. Преди това детето утолява жаждата си с кърмата, не е нужно и "плакнене на устичката", не прави нищо и е излишно упражнение.

Хубаво е като се сменят гърдите на едно кърмене, да се оригне, но не винаги има нужда и нощно време, ако се кърми в легнала поза - също няма нужда.  Тоест, както мама прецени да действа. Ако детето хълца често, мъчи се да пръцка,по-често оригване.

# 471
Здравейте,
Вдъхновена от предния въпрос, ще си задам и аз моя.. едната ми гърда сякаш има много повече кърма от другата (нищо, че двете заедно не могат да нахранят моята лакомница и се налага да я дохранвам).
Та, нямам болки, бучки, болезненост, но все пак е доста по-малко кърмата в едната гърда.. по мои наблюдения (цедене и времето, което бебе прекарва на нея). Това нормално ли е?

И още нещо, бебе се роди преди месец, но все още понякога кърмата ми потича спонтанно както си седя. (Дори и в момента, докато пиша този пост). Има ли начин да регулирам това, или само времето го прави?

Simple Smile

# 472
Нормално е бебето да има предпочитания към едната гърда и тя получава по-голям стимул, съответно произвежда повече. Предлагайте първо малката всеки път, това до някъде помага.
Рефлекса на потичане е много индивидуален, можи да се запази до края на кърменето. Моето голямо като беше на годинка уж вече го нямаше този спонтанен рефлекс и бях спряла да нося подплънки, нооо отидохме при свекървата, нещо се бях напрегнала емоционално и се появи отново...забавна работа.
Сега нео, за кото Кактуса ще ме оплюе сигурно, но като усетите че гърдите са в пълна бойна готовност може да притиснете зърната с пръсти, не да стискате, просто натиск отгоре докато гърдите се отпуснат, така се спестява някакъв теч.
Офтопик: Кактус как сте с бебето? Това кърмаче лакомо ли е или като каката пестеливо на ядене Simple Smile

# 473
За рефлексът на потичане наистина е индивидуално, при някои жени е много силен и то дълго време, при други изобщо няма спонтанно изтичане.
За гърдите - те по принцип не са симетрични и е нормално едната да е по-предпочитана.

Добре сме, Ваня. Те са крайно различни бебета. Малката щерка клони към горен персентил, каката все още е в долен, бебето е яко пухкава, въпреки,че има някои затруднения със засукването все още. Но и стартът на кърменето е различен при двете. Но за да е в тон с темата, аз също направих консултация с ibclc, защото бебето засукваше плитко без видима причина и стриктно си следях наддаването първия месец, та винаги е полезна една консултация при съмнение за проблем.

# 474
LittleCactus, а засуква ли още плитко и изобщо ако имаш съвети по тази тема, ще съм благодарна. Имам чувството, че и моето полутодлърче така суче.

# 475
Ули, а имаш ли оплаквания някакви - разранени зърна,болка в тях, лошо наддаване, цъкане докато суче?
Не мога да дам конкретен съвет без да видя засукването. Много е индивидуално. При дъщеря ми няма видима причина за плитко засукване. Но в родилното ме разраняваше. Подозирах юздата, но не виждах да е проблем нейната. Все пак се консулсирах, защото не можах сама да си реша проблема и да, няма юздичка, но държеше езикът назад поне седмица, съответно разраняваше и засукваше плитко, чуваше се и специфично цъкане. Има горен френулум последна степен, той по принцип пречи на вакуума и бебето може да изпуска вакуума. Каката също има, но с времето се пооправи.
Горният френулум не й пречи, напротив,страхотен вакуум прави. Небцето е ок. В крайна сметка започнах да коригирам постоянно засукването и се надявах като израсне малко устата, да се оправи. Езичето се оправи. Сега суче плитко при силна струя. Наддаването е над средна норма. Та факторите могат да са много и съчетанието им е важно и как въздействат на кърменето. Има дечица с юздички, които обаче засукват добре и майките дори не разбират преди да идат на зъболекар или логопед. Та винаги при подобно съмнение за плитко засукване или неефективно такова, консултант може да помогне като види самото засукване.

# 476
  • Несебър
Моята засукваше неправилно първият месец и аз неука, търпя. Имах дупка...буквално ДУПКА, около 3мм, на дясното зърно. Зърното излизаше с форма на червило, че и към края на кърменето направо сдъвкано. Мина си с времето, но и след консултация с доброволец към НАПК, променихме позата с обратна люлка и се пооправиха нещата, въпреки че много ми тежеше...Още хилави ръце, неносили бебе. Съветвам всяка жена да си тренира силата на горните крайници, щото ще е от много помощ първите месеци 😁. Та, аз мисля, че ѝ е къс френулумът на горната устна и от там беше проблема. А, една приятелка неонатолог ми каза, че това не влияе. Май греши.

# 477
LittleCactus, много ти благодаря за подробното обяснение, изясниха ми се доста неща.
Най-добре ще е наистина да се погледне самото засукване, може и да си внушавам или да наричам плитко засукване нещо съвсем различно.

П.П. Красимирас, да, с първото дете бях така, кошмар някакъв, след консултация с ibclc се оказа, че и при мен футболната топка е най-подходящата поза, защото на всичкото отгоре и гърдите ми гледали настрани.

# 478
Снимай го френулумът и ще ти кажа. Хващаш горната устна, надигаш и снимаш или друг снима. Иначе нещо, по което една нова майка може да се усети за този проблем - стават едни бели пришчици на горната устна от усилието да държи вакуума. Също като се хване устната и се опиташ да я обърнеш навън - не става. Но пак казвам, може изобщо да не е проблем за сукането, ама трябва да се види.

Плитко засукване е долното

Хареса ми съвета за трениране на ръцете 😆

# 479
  • Несебър
Пришките на горната устна ѝ излизаха до втория месец. Цъкаше, мъкаше. Все още често засуква с устната навътре, но се е пообработила. 😄

Общи условия

Активация на акаунт