Нашите цветя - обща тема 7

• 30 987
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
  • Карлово
ОХ, тези кичести игличини! Бах се заканила да си взема, ама при нас нямаше такива.

Поне на картинки да се радвам.

# 121
  • забравих си мисълта...
Прекрасни са ви цветята, Дами! Лобелиите са разкошни, сините ме плениха направо.  Heart Eyes
При нас вали сняг, след това слънце и пак сняг, но общо е студено. Типично мартенско време, макар че при нас обикновено през април е такова времето.

Днес си тръгнах по-рано от работа, че никак не ми е добре, а и медикаментите си забравих вкъщи. Успях обаче да мина през супера, да купя набързо нещо за хапване и разбира се, купих си и на мен един великденски/коледен кактус. Кашпата не ми допада, че е жълта, е ОК, но е от евтина пластмаса и много простее, затова си купих една стъклена кашпа. Тях ги харесвам много, но в повечето случаи намирам все такива малки. В къщи имам една метална резедава. Не мога да реша в бялата или в зелената, да го сложа. Имаше и много красиви цикламени кактуси, но аз имам доста цикламени цветя, затова се реших за този. Пъпките му жълтеят леко, но мисля, че ще се окаже бял с леко розови връхчета. Връхчето на една от пъпките розовее. Но какъвто и да се окаже, радвам му се много.
Купих си и една лента със семена, като ѝ дойде времето, ще я посадя. Жълтата роза, която посадих се чувства добре, дано днешният сняг не я повреди. Закрита е с кофичката, но да видим. Иначе луковичките, които посадих в края на декември вече поникнаха и са между 3-10 см високи. Не всички са покарали, но доста от тях, но и те са също различни и не всички ще цъфтят по едно и също време. Гледам, че една от луковиците на гладиолите е поникнала в пакета. Дано утре е по-топло или поне не вали сняг, за да мога да изляза навън и да ги посадя първо в саксии, които ще прибера вътре и след 15.05 ще ги изнеса навън.

# 122
Здравейте на всички,имам един въпрос относно Араукария...та получих миналата година въпросното цвете в малка саксия, за цяла година въобще не порасна въпреки, че си е свежо и с добър на пръв поглед вид. Въпросът ми е дали мога да го засадя направо в градината ,в Италия съм виждала огромни дървета но все пак там е друг климата. Става въпрос за А. Хетерофила ( стайна ела)

# 123
  • DE
Вчера гледайки нещо в тубата попаднах на клип за ананаси и се сетих за темата Grin

# 124
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте на всички,имам един въпрос относно Араукария...та получих миналата година въпросното цвете в малка саксия, за цяла година въобще не порасна въпреки, че си е свежо и с добър на пръв поглед вид. Въпросът ми е дали мога да го засадя направо в градината ,в Италия съм виждала огромни дървета но все пак там е друг климата. Става въпрос за А. Хетерофила ( стайна ела)

не мисля, че при нас ще оцелее навън. може да изглежда като бор/ела, но май не е студоустойчиво.

# 125
Venetta, много интересно ще е ако жълтеещият кактус се окаже действително този цвят, не съм срещала такъв в магазин, а е красива разцветка.

У нас мярнах под храстите да се крият такива срамежливи цветенца:

# 126
  • Мадрид / София
От коледничето имах едно бяло, едно червено и едно май към жълто-оранжево отиваше. Красиво, но много нетрайни като цветове. За сравнение с едно по-дребно в Бг дето го имахме, цъфтеше много и цеетовете се задържаха по-дълго време. Тези моите тук бяха по-едри, но много от пъпките  не можеха да оцелеят. Накрая ги подарих.

# 127
  • Варна
Пак да попитам бихте ли поляли с розов разтвор на калиев перманганат семенца за разсад?
Редакция - отговорих си сама, че е полезно като потърсих в Гугъл.

# 128
  • оттам, откъдето започва България
Тази неделя посях семенца на далия, циния, лобелия и маргаритка (семената са от Англия).
Още тази сутрин установих, че далията и цинията са покълнали, а лобелията и маргаритката - не дават знак за живот.

Скрит текст:

# 129
Далии за пръв път садя от семенца (с едно списание дойдоха и да не отидат зян...) много бързо покълнаха. Маргаритки пробвах от семенца, нищо не стана, накрая си взех растенийца и така. Лобелията бавно никне и иска топло, ще тръгне сигурно по-нататък. Те и сами се садят после, много хубаво растенийце е!

Тука рошавото не е трева, мускари са в лехата, тамън тръгват Smiley

# 130
  • София
Пак да попитам бихте ли поляли с розов разтвор на калиев перманганат семенца за разсад?
Редакция - отговорих си сама, че е полезно като потърсих в Гугъл.
Калиевия перманганат играе роля на дезинфектант.От това което четох почвата трябва да се полее с фунгицид.
А те  с перманганата поливат почвата или семената?

# 131
  • Варна
Натуся почвата и индиректно и семенцата. Четох, че при някои семена , зеленчуци например се препоръчва да постоят в разтвор, после да се изплакнат и засадят.

# 132
  • София
Аз  калиев перманганат не съм поливала,само с фунгицид ,но предполагам не е грешка и с него да се полее.Бабите едно време само с вряла вода  са заливали почвата и пак са имали разсад.

# 133
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
семената, които се продават са обработвани с препарати.
като ги киснете или рътите всичките тези препарати заминават.
това с кисненето и обеззаразяването е от времето, когато всеки си е събирал семената. обикновено се е правило на зеленчуците, когато е имало проблем или болест, или съмннеие за такива.

обеззаразяване на почвата има смисъл, но пак е важно при събиране на почва от градинката или някъде навън.
купешките почви си мисля, че са обработвани някак, защото в тях рядко (май никога) не пораства нещо различно от това, което съм засяла.

# 134
  • София
Права си Добри,но мисля,че не всичките почви се обработват фунгицид.

И да ви покажа с какво  се сдобих на смешна цена от 8 лв. Избрах си най-голямото Blush
Момичето в оранжерията не знаеше какво е, мисля,че е еониум.

Общи условия

Активация на акаунт