Нашите цветя - обща тема 7

• 30 978
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
иксията е много непретенциозно цветенце, иска слънце и вода и стои по-добре на групи.
стенли, сяла съм лобелия. толкова е дребничка и новите растения са толкова нежни, че е направо "за страх" както казваха бабите ми.
много се съмнявам, че ще се получи водопадния ефект, предполагам, че докато порастнат достатъчно ще е лято и топлината и слънцето ще са прекалено силни за тях.
а ако сандъчетата ти са на силно слънце, нито циганчето, нито лобелията ще се чувстват добре.

# 106
  • София
Днес отидох до Хоум макс да си взема семенца Винка, реших сама да пробвам. Обаче нямаше избор и си взех Импатиенс/циганче и лобелия. Искам да направя пълни и пищни сандъчета. Дали ще се получи? Ако имате реални снимки от някое от тях ще се радвам да видя.
Преди съм показвала снимки на циганчета,но пак да покажа.Това са стари снимки,по 3 коренчета в сандъче.Сега нямам подходящи условия за отглеждането им, а са ми любими.Както каза Добри,не обичат слънце.Ако имаш северно изложение,там ще се чувстват добре.

Лобелията няколко пъти съм купувала,но все нещо и става.Тази година реших да пробвам сама да направя разсад.Вече е поникнала,да видим дали по натам ще се справя с разсада.

# 107
Лобелията цъфтя красиво при мен, докато не дойде жегата. После заприлича на слама. Изрязах я, пак цъфтя, но много рехаво.

# 108
  • забравих си мисълта...
Магни, как качваш тези снимки? На мен не ми позволява от телефон да зареждам големи файлове.
Danilu, ти можеш да си промениш настройките на мобилния, така че да прави снимките по-малки или можеш да използваш APP за намаляване на снимки. За Android-мобилни телефони можеш да свалиш от Google Play Store Reduce Photo Size“ или „Pixlr Express“ или пък напиши в Google намаляване на снимки, на немски например е „Bilder verkleinern“ и виж какви програми ще ти излязат. Разбира се потърси ги на език, на който ти трябва програмата и виж какви са предимствата и недостатъците между програмите, които ще ти излязат.

# 109
  • забравих си мисълта...
Искам да попитам, някой презимувал ли е фуксия вкъщи? Аз пробвах, сега си е вътре до прозореца и вече започва сериозно да се разлиства. Ще цъфне ли вътре, или трябва задължително да я изнасям след сланите?

Phloxx, моята фуксия презимува вкъщи. И при нея започват да излизат млади листенца. Някъде януари се беше отчупило едно доста голямо клонче. Сложих го във вода и пусна корени. Посадих го и си е много добре. Грешката ми е, че есента на скъсих клонките ѝ. Сега ме е страх да ги отрежа, за да не я унищожа. Ще се опитам да я размножа и тази година ще оставя едната през зимата отвън. Много фуксии са студоустойчиви. На гроба на майка по-миналата година, някъде късно есента, бях бучнала едно малко клонче, може би 10см голямо и пролетта се показа фуксия и цъфтя. Есента я покрих с найлон и го надупчих, че иначе се изпотява и капките може да замръзнат, и така да измръзне и растението. Много се вълнувам дали тази година ще се покаже пак ново растение. Ще ви информирам дали е преживяло зимата, че тази беше със сняг и беше по-студена от миналата, когато посадих  малкото клонче.
Иначе фуксията ще я изнеса навън, но някъде след 15.05, когато минат онези три дни наречени Eisheiligen. Тази година ги дават между 11-15 май. Фуксията трябва да е на сянка, понася слънце само в ранните часове на деня и късното след обедно слънце. Най-добре е ако е на постоянна сянка.

Снимка на първите коренчета.

Посадих я, когато коренчетата и пораснаха до това положение. Захвана се без проблем, без боледуване.

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 14:40 от Venetta

# 110
  • Den Haag
Два нови Стефанотиса от мен, с очакван скоро нежен аромат 😍

# 111
Венета, благодаря! Точно така изглежда и моята фуксия в момента, тънки дълги клончета с листа само най-отгоре. И аз се чудя дали да я подрежа, иска ми се да се разклони от по-ниско.

Диана, моля те по-нататък сподели какво става със стефанотисите и как ги отглеждаш. Аз не се справям, само листа растат, но не цъфтят...

# 112
  • оттам, откъдето започва България
Диана, и аз с нетърпение ще чакам цъфтежа на твоите Стефанотиси. Прекрасни са! Astonished

# 113
  • забравих си мисълта...
Phoxx, те се режат на есен или на пролет. Не знам дали сега не е късно вече или все още може. По принцип се режат като започнат да се показват първите листенца. Може би сега е точното време. Ще помисля дали да опитам с едно клонче и каквото стане. Утре съм планувала да ходя до един цветарски магазин. Ако успея да ида, ще питам по-подробно.
Друго, което знам за фуксиите и е важно, е, че през лятото, когато е доста топло, може листата да увиснат. Ако обаче почвата е влажна, не трябва да се поливат. Това увисване на листата е като защита от горещините.
P.S. А клончето от снимката е това, което се отчупи и сложих във вода да пусне корени. Майчиното растение има повече клончета. Blush

# 114
  • Варна
Благодаря, момичета за съветите за лобелия и циганче. Ще направя разсад пък каквото стане. Терасата е дълга, почти чист Изток, няколко градуса юг.
Петуниите се чувстват чудесно цяло лвто, докато не забравя да ги полея и поизсъхнат, сакъзчетата цъфтят като луди до края на юни, после предимно зелена маса. Затова и ММ не ги харесва и все иска нещо ново и  ми дава за пример тераси по центъра, където очевидно са закупени готови пълни с цвят саксии. На мен ми прави удоволствие сама да отгледам от малко коренче. Снимки имам в стария телефон, като синхронизирам, ще покажа.

# 115
Обожавам лобелия. От семена обаче нямах нерви да отгледам, толкова миниатюрна и крехка беше. На западна тераса вирееше добре, но с много вода.

# 116
Покрай Бисерка, и аз се запалих по лобелията, много нежна и непретенциозна нощна снимка и дневна
, успешно я отглеждах на северна тераса цяло лято до късна есен.

# 117
  • Den Haag
Благодаря ви! Като разцъфнат ще снимам, и ще ви информирам за по нататъшно развитие. 🤗

# 118
Е не бях виждала такава азалия на живо, като роза, благодаря на Natt че я показа! На синята лобелия много й отива зелената саксия, разкошно стои, ужасно ми хареса,  много по-нежничко отколкото в градина, ще си търся зелена саксия Heart Eyes

stenly, лобелията има и правостоящи и такива с водопаден ефект, различни сортове са, трябва да пише на етикета. Добре е да направиш разсад първо някъде вътре, на топло. Най-лесно става ако имаш от онези тарелки за разсад, разделени на кутийки, ръси повечко семенца. После само вадиш кутийка както си е снопче растенийца вътре и така я бучваш в саксията, по едно снопче на 8-10 см някъде слагаш на зиг-заг и ще запълни нагъсто. Няма начин да не се получи, много лесно се гледат. Излизат рехаво когато няма достатъчно растенийца в саксията. Ако е на жарко слънце поливаш всеки ден обезателно. 

От мен иглики

Скрит текст:

# 119
  • Варна
Ефибуш, точно така мислех да направя. И точно такива кутийки си взех. Утре вече засаждам
А, още нещо да питам - в един клип за разсад на Венки намокриха почвата с бледо розов разтвор на калиев перманганат. Против болести. Вие бихте ли? Да не "изгоря" семенцата?

Общи условия

Активация на акаунт