Обсъждане на имотни обяви-21

• 33 707
  • 779
  •   1
Отговори
# 195
От демографска гледна точка поколенията се сменят на 15 години, на места се водят 17-25 години, но е много далеч от 2 поколения за 100 години..

# 196
Алекс идва направо от Бъкингамския дворец, вие някакви си кореняци-софиянци в панелки ще му пробутвате за аристокрация. Laughing 

"Пази Боже, сляпо да прогледне". За Алекс, че може и да не знае, това е разказ от Алеко Константинов, който е актуален и до днес.

# 197
май точно за теб се отнася скъпа Попеа!:satisfied:
Пропуснах, че софиянци били те от панелки или не, са и най-умните и образованите в България, а вероятно и по света..

мъката е голяма.

# 198
Пропуснах, че софиянци били те от панелки или не, са и най-умните и образованите в България, а вероятно и по света..

мъката е голяма.
Ха-ха, аз нямам проблем да живея и в панелка, нищо, че съм родена в София. Ти си тоя с проблемите, сякаш баба ти е английската кралица. Та е ясно за кого се отнася.

И да ти споделя, понеже очевидно не си от София (все пак всички знаем къде е Бъкингамският доврец Wink), че някога хора с къщи в София бяха обезщетявани из новите квартали, в панелки или ЕПК. Без да ги питат искат или не искат да си дадат къщата. Така че да, има кореняци в панелки, или потомците им. Които са си свикнали там и нямат проблем с това. Който има проблем, е свободен да си търси това, което го устройва. Ако може да си го позволи. Ако не, влиза по форуми да се  оплаква.

# 199
Е, аз не разбирам, като други потребители, И от демография, ама си смятам моите поколения - от 1924 г. насам. Първото, което е дошло в София в началото на 20-те години на миналия век, но не е родено в София. Следващото вече е родено тук, и техните деца и внуци - също. Може и на 15-20 години да се сменят поколенията от друга гледна точка, ама 15 годишните със сигурност не участват на пазара на недвижими имоти, то и 20-ина годишните също са рядкост. А и смъртността сред 15-25 годишните също е ниска, реално имат едни още поне 15-35 години активност на пазара. Ето Томева беше споделила (макар и да е по-скоро изключение) за около 70-годишен клиент - купувач. Разбира се, едва ли е купувал с ипотечен кредит.
Е, ако водим жителите на селата около тогавашна София за софиянци, тогава има и повече от 3 поколения, родени в сегашните граници на града.

Да, Попея е права - не само има софиянци, обезщетени от къщи в панелки, но доста от тях и напираха да ги обезщетят с панелка, защото беше голямо, новичко и чистичко (познато ли ви е това?!? Laughing), за разлика от няколко поколения, наблъскани в стара къща, която не разрешаваха да се разширява/ремонтира/събаря и строи наново. Та доста кореняци искаха панелния 2-стаен или 3-стаен, с топла вода и парно за мижави левчета (дори по тогавашния стандарт), вместо двете стаи в къщата без топлата вода и парното.

Давам пример с къщите по северната част на бул. Сливница след Опълченска (сега се води Банишора). Доколкото аз съм чела, парцелите там са раздавани на бежанци, къщетата са малки и схлупени. По соц-а не им разрешаваха да ги надстрояват, разширяват и т.н., заради план за разширение на Сливница. Дали, според теб, Алекславе, тези хора не са си мечтали да ги "бутнат" (т.е. да им отчуждят имота) и да ги обезщетят със светла, нова и топла панелка, вместо да живеят по 2 поколения в 3 малки приземни тъмни и влажни стаичета?

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 12:55 от man_darin_ka

# 200

мъката е голяма.
Ха-ха, аз нямам проблем да живея и в панелка, нищо, че съм родена в София. Ти си тоя с проблемите, сякаш баба ти е английската кралица. Та е ясно за кого се отнася.

И да ти споделя, понеже очевидно не си от София (все пак всички знаем къде е Бъкингамският доврец Wink), че някога хора с къщи в София бяха обезщетявани из новите квартали, в панелки или ЕПК. Без да ги питат искат или не искат да си дадат къщата. Така че да, има кореняци в панелки, или потомците им. Които са си свикнали там и нямат проблем с това. Който има проблем, е свободен да си търси това, което го устройва. Ако може да си го позволи. Ако не, влиза по форуми да се  оплаква.

Продължавай да ме "образоваш" и да показваш колко си зле, тъкмо ме разсмиваш.
Къде видя да се оплаквам само не разбрах? А ти защо влизаш и за какво се бориш?
Като гледам кой колко влиза, ти имаш стотици мнения само в тези теми и май целта ти е да се изтъкнеш колко си велика и колко са прости селяците налазили "твоят" град.

Пак казвам, мъката при теб  е голяма, но едва ли някога ще го разбереш.

# 201
Алекс,  влизам, за да споделя опита си. Ако на някого е полезно, ще се радвам, защото и на мен ми е било полезно, и в тази, и в други теми.
Ти защо влизаш не знам и не ме интересува, но изказването ти за панелките и кореняците в тях определено води до извода, който вече написах. А личните ти квалификации за мен слабо ме интересуват. Всеки, който чете, сам може да си направи изводите, написаното си стои. Не мисля повече да дискутирам това, излишно е.

Мандаринка  е права, и това го имаше.

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 13:15 от Анонимен

# 202

Радвам се, че забелязваш! Мерсаж.

# 203
А ти видя ли защо писах, защото разни други като теб се изказват, дори ги цитирах, но ти реши да се включиш както винаги.
Та кой как квалифицира, може да видиш назад, моето е отговор.

Мандаринке, ще ми припомниш ли кой са обезщетили с панелка и си е дал къщата?
Назад имаше и разни други подобни изказвания, само, че панелките се родиха в края на 50-те  и основно   60-те години, доста по-късно от взиманията на имотите от една партия и хора.
Та няма как някой да  му е взета къщата 44-50 година и да е в панел, освен, ако не е по собствено желание, което е друга бира.

# 204
  • София
А ти видя ли защо писах, защото разни други като теб се изказват, дори ги цитирах, но ти реши да се включиш както винаги.
Та кой как квалифицира, може да видиш назад, моето е отговор.

Назад имаше и разни други подобни изказвания, само, че панелките се родиха в края на 50-те години, доста по-късно от взиманията на имотите от една партия и хора.
Та няма как някой да  му е взета къщата 44-50 година и да е в панел, освен, ако не е по собствено желание, което е друга бира.
Моето семейство е точно такъв пример. Имали сме къща до баня Мадара, а са ни обещетили с апартамент в Левски Г, сещай се колко е равностойно.

# 205
Зона б-5 да не би да е била цел живот панелки по 15-18 етажа? Бяха си къщи там - бутнаха ги и вдигнаха панелките, собствениците гушнаха апартаменти и бяха много щастливи.

# 206
Така де, били са доволни, понеже е имало и случаи да ти вземат къщата и да ти дадат апартамент в кооперация 45-50 година и тогава масово не са били доволни. А които са били силно недоволни са ги пращали на едни други места.

# 207
  • София

Назад имаше и разни други подобни изказвания, само, че панелките се родиха в края на 50-те  и основно   60-те години, доста по-късно от взиманията на имотите от една партия и хора.

Около средата на 80-те - етаж от къща на "Пенчо Славейков", имаше със сигурност поне 2 големи светли спални, хол, кухня, непосредствено до Пирогов. Заменен (не по желание на родителите ми) с двустаен панелен (разбирай 60кв.м) в "Овча купел"2. Този на "Пенчо Славейков" беше ремонтиран току що, помня колко се вълнувах от цвета на новата ми стая, помня и един много красив паркет в хола. Никога не се нанесохме. Та и заключенията не е добре да са толкова категорични.

# 208
Алекславе, Алекславе, жертва си ти на промиването на мозъци по линия на реформата на образованието.

е имало и случаи да ти вземат къщата и да ти дадат апартамент в кооперация 45-50 година и тогава масово не са били доволни.

Ако е имало такива случаи, не са били никак масови, по една основна причина - кооперациите и от 50-те гг. и от преди 1944 г. са в центъра със собственици,  не са празни. В жилищата, в които са живеели,  след 1944 г. са настанявали допълнително наематели в тях, по 2-3 семейства в апартамент, роднини живееха в такъв като наематели - по 1-2 стаи на семейство, с обща кухня и баня/тоалетна, тип съветска комуналка. Хубавите национализирани празни жилища са отишли за отбрани "другари" и те не са се оплаквали от това.
Строените през 50-те гг. са в центъра или близо до него - Яворов, например, и при мен под Дондуков има такива, а за апартамент в центъра, а не панелка сред (тогава) поляните са се искали връзки. Едва ли е имало недоволство да си в центъра, в тухла, също нова. Дори да е в стара кооперация, от първа ръка имам такъв пример, едва ли са били недоволни на 135 квадрата цял етаж тухла, топлофициран, в центъра, под наем за жълти стотинки да бъдат под наем (бачкатор и служителка в ГТ).
Така че масовото строителство е панелното и след това в по-малка степен ЕПК. И е разбираемо обезщетените собственици на съборени къщи да са настанявани в панелки. 

Аз имам лични и семейни спомени от онези времена, по писано преди в темите - ЧС и Емма също. Нико - и той. Не от писаници в учебниците от демокрацията.

# 209
Определено не пиша в темата, защото е окупирана от група хора,които се опияняват колко са велики и колко добре живеят в София. Искам обаче да подчертая, че когато знанията биват натрапвани по един не съвсем деликатен начин,обикновено говори за проблеми с общуването. Плюс,че големите съвременни градове са конгломерати от хора, идващи не само от други по-малки селища на дадена държава, а и чужди граждани. В един Лондон (където живея),никой, никога , не ме е нарекъл селяк, защото съм родена в София.

Общи условия

Активация на акаунт