Козунаци 2021-ва

  • 57 012
  • 857
  •   1
Отговори
# 675
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 593
Благодаря, Морена! Значи наблюденията ми, са правилни.

Единия ми син, много обича козунак с шоколад и за целта купих шоколадови капки, но не чудя, дали е удачно да на мажа и с течен шоколад или ще стане глетаво?

# 676
  • Sofia
  • Мнения: 22 568
Аз имам последен доуточняващ въпрос за козунака на Морена с тънка коричка и жилави конци Blush
Стартерът ще правя със суха мая, малко прясно мляко и брашно, като шупне хубаво кога го слагам като ред - ще меся и втасва пак в хлебопекарната. В рецептата пише - ако се меси в хлебопекарна и ползваме суха мая, че тя се слага накрая върху брашното, а това значи ли да не правя стартер Thinking Или ако имам стартер вече ще се води мокра съставка и мога да го сложа в началото, после разбитите яйца и тн Thinking
Вили, ето от рецептата ми:
Цитат
Ако ползвате суха мая, действате както имате обичай с нея. Аз сухата мая я ползвам като суха съставка - разбърквам я в брашното.
А може да я сложиш и най-отгоре в/у брашното.  

И още... ако искаш да правиш стартер със сухата мая (аз лично не съм ползвала така сухата мая, не знам какво/дали се получава същото):

Цитат
В купата на миксера/контейнера на хлебопекарната забърквате стартера * (виже по горе за него).
При стартера (след втасването му) добавяте яйчната смес, лимоновия сок, половината мазнина и покривате с брашното (не цялото, оставете малко - 100ина г), а отгоре солта.



Morena спорет теб кой вариянт е по добър.
Втасване от вечерта в хладилника и печене на другия ден или на деня да си втасва и да се пече.
И двата са добри, но предвид топлото време в момента (у нас де, не знам къде си ти Simple Smile )  предпочитам в хладилника да втасва. Ще му сложа 8-9 градуса за тестото (това ако успея да намеря масто, че е пълен както се сгорещи изведнъж времето).


Дами, за първа година мисля да правя козунак, но МП каза, че иска козуначено руло. ... мога спокойно да използвам рецепта за козунак и просто да сложа мармалад? Благодаря! Relaxed
Можеш разбира се. Simple Smile  Само е добре да намалиш захарта в тестото, ако мислиш, че може да стане много сладко рулото със сладката пънка. Ако нямаш любима рецепта, предлагам ти и аз - https://morrennaa.blogspot.com/2019/03/blog-post.html. Simple Smile


Буболина, пак заповядай! Simple Smile
Аз течен шоколад не съм слагала за плънка, но други са го правили. А може да добавиш смлени ядки в течния шоколад, така ще се поизсуши донякъде.  
Аз си бъркам проста какова плънка - на нас така ни харесва. Simple Smile

# 677
  • Мнения: 1 082
Вчера се заиграх с едно козуначено руло, този път го направих само с манитоба. Нали я разчепкахме пак... Ами много е мекичко. Преди малко закусих с него, толкова мек е, колкото си беше и вчера. Не мога да разбера как ви стават твърди и жилави козунаците с него. Само с краве масло, сложено в края на месенето без да се разтапя. Между другото има разлика и от манитоба до манитоба... както и при нашите брашна. Силата написана на етикета варира от W350 до 420, както и разлика в протеина съм виждала 13-14%. Това също има значение, но все пак, всичко, което съм направила с манитоба си става много леко и въздушно след изпичане. Да при месене е една идея по-жилаво тестото, но толкова.
Това ползвах вчера:
Скрит текст:
Вече е с друга опаковка, но това няма значение W350
на 370г брашно сложих 4г суха мая, захваната със стартер за 2 часа. Втасва около 4 часа при  температура 23С, докато напълни купата. След като сложих плънката още час и половина. Пекох 40 минути на 180С.

Удачно ли е през нощта да бъде в хладилника и сутринта да се оформи  и пече като се отпусне.
Вчера купих последното манитоба https://ciaoitalia.bg/product/brashno-barilla-manitoba-tip-0-1-kg/ мислих да го смесват, но четох блога ти и мисля да направя да втасва в хладилника на 7 градуса.
Извинявай,че досаждам ако е удобно на л.с.

# 678
  • Мнения: 270
Мерси, Морена Hug ще го умувам още малко, но най-вероятно ще го сложа като суха съставка в брашното - пък да видим какво ще се получи! Пожелавам на всички утре прекрасни козунаци с много конци Hug

# 679
  • София
  • Мнения: 12 217
................

Марчева,  а каква марка миксер имаш? И на коя степен месиш? Ще ми бъде полезно при избора на следващия ми планетарен миксер
Ще ти кажа, разбира се, но ще бъда малко по подробна ,за да добиеш представа. В началото , защото много бързо исках планетарен миксер сега и веднага и  купих Kenwood 500 W  ето този -
Скрит текст:
страхотно измесваше 1 кг брашно + всички добавки, машината нямаше никакви проблеми при измесване и се справяше повече от прекрасно,  но реших, че искам още по- добър и този го подарих и купих още по- добър  от 1500W . При първия измесвах на слаба степен, но сега измесвам на 3 -4 степен, по-силен е , но като тесто което се получава е напълно еднакво по консистенция, т.е. прекрасно измесено и от двата модела, този, втория поема повече количество на продуктите. Само това за мен е разликата. Не ми трябват допълнително приставки, освен основните, паста в него няма да правя, защото си имам машина за прясна паста, луканки не правя и също за това няма да го ползвам, основно ми трябва за измесване на тесто независимо какво, дали за кейкове , торти, или друг вид сладкиши. Но, когато рецептата е по-малко като количество на продукти си ползвам ръчен миксер, купих го точно преди месец, уж е един от най-добрите, пък ще видим, малко ми е прекалено шумен, -Breville. Това е. За мен разликата между първия и втория Kenwood , ако не ползваш съответните допълнителни приставки е само в цената.

# 680
  • Мнения: 183
Може ли като се оформи козунака, да се остави в  хладилника и на сутринта да се изпече?

# 681
  • Sofia
  • Мнения: 22 568
Може ли като се оформи козунака, да се остави в  хладилника и на сутринта да се изпече?
Да го оставиш на този етап в хладилника, но през деня и да го наблюдаваш - да, но за цяла нощ е много.

# 682
  • In transit
  • Мнения: 14 197
Скрит текст:
Вчера се заиграх с едно козуначено руло, този път го направих само с манитоба. Нали я разчепкахме пак... Ами много е мекичко. Преди малко закусих с него, толкова мек е, колкото си беше и вчера. Не мога да разбера как ви стават твърди и жилави козунаците с него. Само с краве масло, сложено в края на месенето без да се разтапя. Между другото има разлика и от манитоба до манитоба... както и при нашите брашна. Силата написана на етикета варира от W350 до 420, както и разлика в протеина съм виждала 13-14%. Това също има значение, но все пак, всичко, което съм направила с манитоба си става много леко и въздушно след изпичане. Да при месене е една идея по-жилаво тестото, но толкова.
Това ползвах вчера:
Скрит текст:
Вече е с друга опаковка, но това няма значение W350
на 370г брашно сложих 4г суха мая, захваната със стартер за 2 часа. Втасва около 4 часа при  температура 23С, докато напълни купата. След като сложих плънката още час и половина. Пекох 40 минути на 180С.
Удачно ли е през нощта да бъде в хладилника и сутринта да се оформи  и пече като се отпусне.
Вчера купих последното манитоба https://ciaoitalia.bg/product/brashno-barilla-manitoba-tip-0-1-kg/ мислих да го смесват, но четох блога ти и мисля да направя да втасва в хладилника на 7 градуса.
Извинявай,че досаждам ако е удобно на л.с.
[/quote]
Няма проблеми, не ми досаждаш. Започни вечерта със стартера, замеси си тестото преди лягане и го остави в хладилника. Сутринта го извади, остави го поне за час да се отпусне и дори още малко да втаса, ако не се е надигнал много ( има и такъв вариант, в зависимост от хладилника). След това продължаваш както е по рецепта. Може би към обяд ще имаш топъл козунак. Ако имаш въпроси може и на л.с. да ми пишеш.

# 683
  • София
  • Мнения: 3 310
Искам да благодаря на всички момичета, които споделят опита си. За трета година правя козунак, първата беше зле, миналата имах много въпроси, момичетата ми отговаряха, но пак не се получи както трябва. Вчера най накрая направих превъзходен козунак с уникални конци. И то след доста перипети, дори мислех, че ще го хвърля, че се наложи 5 минути след почването на месене в хлебопекарна да я изключа за около час. После месих 3 пъти на програмата за бял хляб докато поеме мазнината лъжица по лъжица. Първия път втаса много бързо, втория път беше късно и за малко да превтаса. Та ето го резултата. Малко ми куца външния вид, но ще го до оправя.


# 684
  • Мнения: X
Здравейте
Отдавна не бях се занимавала с козунаци. Преди месец за тукашния Великден се заех с голям мерак. Ползвах прясна био мая. Всичко по правилата правих, но накрая стана една красива тухла. 😂
Днес повторих опита, със суха био мая и май се получи. Единият е със стафиди и портокалови корички, другият с готов пълнеж от мак.






Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 17:07 от Анонимен

# 685
  • Добрич
  • Мнения: 6 224
Днес ми е четвърто печене на козунак за тази година. Месила съм на ръка, когато нямах хлебопекарна, после съм месила в машината и съм пекла в печката.  Последните години меся и пека в хлебопекарната и цялото семейство е много доволно.  Трябва да се знае разбивката на времената на програмата на хлебопекарната. Преди имах такава и правех козунак на програма "Сладък хляб". Сегашната ми машина няма, но има две домашни порограми и едната я ползвам за козунака. Ще споделя рецептата, може да е от полза за някой. Ползвам тази рецепта от няколко години и винаги е успешна.

Козунак в хлебопекарната
200 мл. топло мляко
3 г.л. олио, добавено към оформеното тесто на части, за да се образуват конци
130 г. захар
2 яйца XL (1/2 жълтък за намазване)
600 г. брашно
1/2 п. прясна мая, натрошена върху брашното.
около 150 г. добавки по избор (захаросаните портокалови кори дават чуден аромат)

След последното месене се сплита. (Спирам машината от щепсела,  тя има памет и продължава после.) Изваждам тестото, затварям капака, за да не изстива, по най-бързия начин добавям "пълнежа", сплитам, като омазнявам допълнително и връщам в машината.
Преди печенето се маже и ръси. Използвам сусам и захар и забождам бадеми или лешници.

Ето и снимки:
Този е от днес:


Стафидите, които сложих, останаха незабележими, а бяха доста.


А този към портокаловите кори има нарязани фурми и определено мисля, че е по-добър избор пред стафидите:


Дозата, както се вижда от рецептата е голяма. Старата ми хлебопекарна беше за 1500 г, а сега е за 1600 г. Ако тестото се надигне толкова много, че стигне стъклото (обикновено в малък участък), затоплям фурната и след, като програмата свърши, веднага премествам казанчето само на горен реотан във фурната, колкото да се запече останалата сурова част на повърхността (отнема около 5 мин).

# 686
  • Sofia
  • Мнения: 22 568
Мдааа...  за всяка машина е удачна половин доза (с 500г брашно), без значение рецептата, защото са едни и същи, с минимални разлики. Simple Smile

# 687
  • Мнения: 8 409
Тази вечер ще замеся тестото за козунак по рецепта на Морена (с втасване в хладилник). Ще меся в планетарен миксер Star light 1000w. Имам го от няколко години,но нещо не мога да се разбера с него. Преди две седмици му дадох втори шанс с един сладкиш по рецепта на Марчева, получи се супер, та съм обнадеждена. Пък и винаги мога да дозамеся на ръка, но ми се иска да пощадя малко ръцете си.
Та имам въпрос : с коя приставка да меся? С тази, която е като кука или която е като буква К в кръг? Извинявам се за тъпия въпрос и благодаря за отговора!

# 688
  • Sofia
  • Мнения: 22 568
Фортунче, с куката. Simple Smile  Другото е крехко за такова тесто.

# 689
  • Мнения: 8 768
Имам въпрос. Ще правя козунак по тази рецепта на Морена http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,110.msg1028.html#msg1028
Разполагам с една доста голяма тава, в която го пекох миналата година и стана, но искам тая година да го разделя в две по-малки тавички с размери едната е от кекс, диаметър 23см. а другата е правоъгълна, дълбока, размери 23Х16см. Дали ще се поберат в двете малки тави?
Опс, още един въпрос. Яйцата ми са супер малки, размер S. Колко да сложа?

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 19:21 от Pipi_

Общи условия

Активация на акаунт