Козунаци 2021-ва

  • 57 008
  • 857
  •   1
Отговори
# 660
  • In transit
  • Мнения: 14 196
Вчера се заиграх с едно козуначено руло, този път го направих само с манитоба. Нали я разчепкахме пак... Ами много е мекичко. Преди малко закусих с него, толкова мек е, колкото си беше и вчера. Не мога да разбера как ви стават твърди и жилави козунаците с него. Само с краве масло, сложено в края на месенето без да се разтапя. Между другото има разлика и от манитоба до манитоба... както и при нашите брашна. Силата написана на етикета варира от W350 до 420, както и разлика в протеина съм виждала 13-14%. Това също има значение, но все пак, всичко, което съм направила с манитоба си става много леко и въздушно след изпичане. Да при месене е една идея по-жилаво тестото, но толкова.
Това ползвах вчера:
Скрит текст:
Вече е с друга опаковка, но това няма значение W350
на 370г брашно сложих 4г суха мая, захваната със стартер за 2 часа. Втасва около 4 часа при  температура 23С, докато напълни купата. След като сложих плънката още час и половина. Пекох 40 минути на 180С.

# 661
  • Мнения: 6 151
Мики, гледах една твоя рецепта за козуначена плънка (тип румънска), но нещо я загубих. Може ли съдействие? 🤗

# 662
  • Sofia
  • Мнения: 22 567
Аз съм с Кенууд 1200W, 6 литрова купа и меся на първа степен. Така е посочено в инструкцията и ме е страх, да не повредя машинката.

Имам въпрос към Морена:
Миналата година правих козунака с три втасвания и всеки път ми ставаше чудесен. Месех на ръка! Винаги ми хващаше около 550 гр. брашно.
От тази година имам Кенууда и месих по същата рецепта, но втасваха супер трудно и ми отиваше около 600 г., че и повече. Хубави бяха, но много се разпукваха и на вид определено изглеждаха по-големи.
Спазвам рецептата точно и се чудя, дали не е от миксера това, да ме подлъгва в мекотата на тестото и затова да добавям повече брашно?
Абсолютно е така, в машина отива различно количество брашно.  
Аз изваждам тестото от миксера, докато още леко маже по стените и го завършвам на ръка, оставям да се отпусне тестото за 10-15мин. и го пускам за още един цикъл в миксера, после втасва в купата.
Ако това е единствената разлика в действията ти - от ръка на машина.
Иначе ако смениш брашното, ако втасването е различно време, може да се разпукват.

.... Аз пък тъкмо обратното правя - оформеното тесто втасва по-бързо и трябва да му се остави сила за порастването във фурната, за да не разцъфне там като кекс. Та втасва донякъде и влиза във фурната.

# 663
  • In transit
  • Мнения: 14 196
Мики, гледах една твоя рецепта за козуначена плънка (тип румънска), но нещо я загубих. Може ли съдействие? 🤗
Горната рецепта е същата.
Заповядай, румънско козуначено руло

# 664
  • Мнения: 1 583
Да се похваля с моите козунаци 😀
Успях да си взема мини форми, не ми се получи плетката, но се надявам, че ще са вкусни.

# 665
  • Sofia
  • Мнения: 22 567
Браво!
И плетката ще се получи с времето, а вкусът зависи само от продуктите. Simple Smile

# 666
  • София
  • Мнения: 7 233
Козунак на Морена с три втасвания (при мен със суха мая). Снощи ги омеся хлебопекарната, втаса малки и бам в хладилника. Големия е със стафиди и локум, малкия с шоколадови капки. Ама съм голяма шматка, при репетицията ползвах някаква изветряла мая, та не втасаха. Сега тръгвам да правя, слагам всичко поред и установявам, че захарта ми е само около 100 грама, та добавих малко домашен мед. На третия път (утре) може и да направя всичко като хората (ама едва ли):

# 667
  • Sofia
  • Мнения: 22 567
Ех, Дидка, как ме разсмя... хайде, изненадай се сама себе си третия път. Simple Smile

# 668
  • София
  • Мнения: 7 233
Можеше и по-зле да е - една година въобще не сложих захар Simple Smile

# 669
  • Мнения: 43 424
Мики, румънската плънка много ми допадна. Май тя ще е, ако се реша да правя. (Страх ме е, че ще си го изям сама и само на моето дупе ще се лепне.)

# 670
  • Мнения: 1 207
Аз съм с планетарен миксер Горение MMС 700W. Започвам да меся по тази рецепта https://youtu.be/hx2XkB6B7O0. Препоръчаха ми я, а и много подробно е обяснено какво, защо и по колко. Надявам се на добър резултат People Dancer

# 671
  • Мнения: 270
Аз имам последен доуточняващ въпрос за козунака на Морена с тънка коричка и жилави конци Blush
Стартерът ще правя със суха мая, малко прясно мляко и брашно, като шупне хубаво кога го слагам като ред - ще меся и втасва пак в хлебопекарната. В рецептата пише - ако се меси в хлебопекарна и ползваме суха мая, че тя се слага накрая върху брашното, а това значи ли да не правя стартер Thinking Или ако имам стартер вече ще се води мокра съставка и мога да го сложа в началото, после разбитите яйца и тн Thinking

# 672
  • Мнения: 86
Morena спорет теб кой вариянт е по добър.
Втасване от вечерта в хладилника и печене на другия ден или на деня да си втасва и да се пече.
Благодаря ти

# 673
  • Мнения: 528
Дами, за първа година мисля да правя козунак, но МП каза, че иска козуначено руло. Бихте ли споделили любимите си рецепти за козуначено руло (при рецептите видях само рецепти за козунаци) или мога спокойно да използвам рецепта за козунак и просто да сложа мармалад? Благодаря! Relaxed

# 674
  • In transit
  • Мнения: 14 196
Дами, за първа година мисля да правя козунак, но МП каза, че иска козуначено руло. Бихте ли споделили любимите си рецепти за козуначено руло (при рецептите видях само рецепти за козунаци) или мога спокойно да използвам рецепта за козунак и просто да сложа мармалад? Благодаря! Relaxed
Няколко поста по-горе съм дала рецепта за козуначено руло.

Общи условия

Активация на акаунт