Козунаци 2021-ва

  • 57 010
  • 857
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 1 082
Почивка ако не за машината (някои може да имат нужда, нали не са всички еднакви), аз давам на тестото... и го сръчквам после. Simple Smile Моят за около 5 мин. меси (1200 вата е, полупрофесионален се води) и е готово тестото  и аз на средна скорост го пускам.
А хлебопекарна какво меси по 1ч. Сутринта колега ми каза че,меси в такава машинка 1,20 ч после втасва отделно.

# 646
  • Мнения: 615
2 от днес, в събота още 2.







Не изглеждат като вашите козунаци, обаче аз съм много доволна. ❤️ Миналата година за пръв път месих, днес ми е четвъртия опит и най-накрая имам някакви конци. На вкус са чудесни. Единия е със стафиди, напоени в ром и локум, а другия с шоколад. Аз ги правя със свинска мас.

по коя рецепта?

# 647
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 050
Marble_beach,
 Бях си харесала рецепта в готвач.бг, промених някои неща по свой вкус, направих ги преди месец и половина, харесаха ми и отново по същата рецепта правих.
Скрит текст:

1кг. брашно
1/2ч.ч. захар
1ч.ч. прясно мляко
14гр. суха мая
250гр. свинска мас
5 яйца
Кората и сока на 1 портокал
1 пакетче ванилова захар

За плънка:
200гр. златни стафиди, напоени от предния ден в ром
1 пакетче локум
200гр. млечен шоколад

За намазване и поръска:
1 яйце
Захар

Половината мляко се затопля. В него се разтваря 1с.л. брашно, маята и 1с.л. захар. Оставя се да шупне.
В купа се сипва брашното и се прави кладенче.
Яйцата се разбиват и се слагат в кладенчето заедно с останалото мляко, в което е разтворена захарта, шупналата мая, както и портокаловите корички и сок.
Започва да се меси тесто, като постепенно се влага свинската мас. Тестото се разтача, след което отново се събира на топка. Меси се, докато се вкара цялата мас. Оставя се в намазнена купа да втасва, докато удвои обема си.
След това се оформят фитили и във всеки се слага плънка. Единия направих с шоколад, а другия с локум и стафиди, като стафидите трябва да бъдат подсушени. И двата козунака плетох на плитка с 3 фитила. Единия пекох в кексова форма, а другия в правоъгълна тава 15х30см.
Козунаците се оставят за още час на топло.
След това се намазват с разбито яйце, с навлажнени ръце се притрива захар.
Пекат се в предварително загрята на 180° фурна. 15 минути на долен реотан и 30 на долен и горен, може да се покрият с алумуниво фолио, за да не загорят.

# 648
  • Мнения: 6 274
DespicableMe - чудесни са ти козунаците.  Една идея от мен - втасвай както са сплетени по-дълго време. Да се надигне двойно и тройно, да видиш, че са се напълнили с въздух. Колкото по дълго втасват оформени в съда за печене, толкова по въздушни и пухкави стават.

# 649
  • Мнения: 8 409
Почивка ако не за машината (някои може да имат нужда, нали не са всички еднакви), аз давам на тестото... и го сръчквам после. Simple Smile Моят за около 5 мин. меси (1200 вата е, полупрофесионален се води) и е готово тестото  и аз на средна скорост го пускам.
А хлебопекарна какво меси по 1ч. Сутринта колега ми каза че,меси в такава машинка 1,20 ч после втасва отделно.
Моята програма за тесто, на която правя козунаците е час и половина. Половин час меси, един час втасва. Аз не спирам машината, докато трае програмата. Става чудесен козунак.

# 650
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 163
Моята програма за месене в машината е 1.30 ч, 20 мин. меси и има две втасвания 30 мин. и 40 мин. Преди малко замесих тестото за 30 мин., спрях машината за 10 мин. и пуснах отнова пълната програма. Да видим какво ще излезе този път. Моята машина леко подгрява, почти не се усеща.

# 651
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 050
G.. D.. , много благодаря! ❤️ В събота ще спазв съвета ти.

# 652
  • Sofia
  • Мнения: 22 567
Аз покрай едно питане реших да пусна рецепта за начинаещи, та ако надничат тук и такива, да заповядат! Simple Smile
Козунак за начинаещи  - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

Аз пък тъкмо обратното правя - оформеното тесто втасва по-бързо и трябва да му се остави сила за порастването във фурната, за да не разцъфне там като кекс. Та втасва донякъде и влиза във фурната.

# 653
  • Мнения: 93
И аз да попитам,когато оформяте фитилите, с мазнина или с брашно си помагате.Тестото ми е леко лепнещо.

# 654
  • София
  • Мнения: 12 217
И аз да попитам,когато оформяте фитилите, с мазнина или с брашно си помагате.Тестото ми е леко лепнещо.
Може и с двете, но аз предпочитам леко намаслени ръце с масло, малко парченце разтривам м/у дланите.

# 655
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
И при мен една двойна Моренина доза втаса за първи път, премесих и отиде в хладилника. Утре ще я извадя, надявам се да се отпусне за към 2ч, оформям и пека.

И трябва да ви кажа, че София Мел за баница е 100 пъти по-хубаво от немското брашно. 😃

# 656
  • Sofia
  • Мнения: 22 567
И аз да попитам,когато оформяте фитилите, с мазнина или с брашно си помагате.Тестото ми е леко лепнещо.
Мдааа то е ясно - едни с олио, други  с брашно.  
Аз съм от вторите.

# 657
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
На мен ми допада повече с брашно. Олио - аз преди това съм вложила немалко мазнина в тестото, тя е достатъчна, променя някак консистенцията после, ако сложа повече. С 1-2 с.л. брашно не виждам такава разлика.

Поне това е, което имам като впечатления с немския климат, при нас е доста влажно и често - хладно,  а и с немско брашно, яйца, масло.

# 658
  • Мнения: 561
В събота ще меся с планетарен миксер ( за пръв път). Питам се дали по дългото месене ще направи козунака с по изразени конци - малко тъпо казано с различна структура - дали ще е по пухкав. Или дългото месене може да съсипе тестото и да стане тухла. Страх ме е миксера да не ме подведе.
Меся само в планетарен миксер, измесването ми е около 10-14 минути, даже 14 минути вече е много. След като тестото ми се превърне в топка и е "изчистило" стените на купата означава, че е готово, добре омесено. Нямам почивка от 4 - 5 минути, няма смисъл да почива миксера,  на него това му у работата да меси, не е необходимо да е на висока скорост , а на средна.

Марчева,  а каква марка миксер имаш? И на коя степен месиш? Ще ми бъде полезно при избора на следващия ми планетарен миксер

# 659
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 593
Аз съм с Кенууд 1200W, 6 литрова купа и меся на първа степен. Така е посочено в инструкцията и ме е страх, да не повредя машинката.

Имам въпрос към Морена:
Миналата година правих козунака с три втасвания и всеки път ми ставаше чудесен. Месех на ръка! Винаги ми хващаше около 550 гр. брашно.
От тази година имам Кенууда и месих по същата рецепта, но втасваха супер трудно и ми отиваше около 600 г., че и повече. Хубави бяха, но много се разпукваха и на вид определено изглеждаха по-големи.
Спазвам рецептата точно и се чудя, дали не е от миксера това, да ме подлъгва в мекотата на тестото и затова да добавям повече брашно?

Общи условия

Активация на акаунт