Козунаци 2021-ва

• 57 012
  • 857
  •   1
Отговори
# 630
Аз ползвах СМ за баници за първа година и останах очарована! Толкова мек и пухкав ми стана козунака, хем сложих повече брашно и повече мляко.
А са попитам за изпитана рецепта за курабийки с масло, да може да стават формички с резци, гледах в нета, но не успях да харесам...

# 631
  • Sofia
Ааа тук е за козунаци, други рецепти не тук.

Doret моята хлебопекарна по време на месенето подгрява и се поддържа постоянна температура, която да подпомага процеса по втасване. Ако и при теб е така, то второто втасване е трябвало да бъде на същата или по-висока, температура. Ако е била по- ниска предполагам процесът е спрял или поне се е забавил и вече трябва доста време за да втаса.
 Не е нужно топло за втасването, както видяхме и изцяло в хладилник втасва тестото.  Важно е да няма рязка смяна на температурата. Пък хлебопекарната не топли чак топкова.  Аз като съм месила и втасвала в нея, след това вадя оформям и втасва, никога не е било проблем, но пък и не проветрявам в това време кухнята де.

Здравейте, може ли рецепта за козунак замесен в хлебопекарна. Също така ме интересува дали ако го замеся предния ден, и на следващата сутрин да го изпека, но не зная как да го съхраня. Мислех си да го оставя в хладилника за една нощ или някъде на по-хладно.
П.С Ще бъда благодарна ако споделите и подходящи рецепти. Благодаря!
Рецептите са в 1ви пост. 
И са едни и същи за хлебопекарна и за ръчно месене. Само трябва да се съобразяваш с капацитета на машината ти.  Та с 500г брашно ще ти е добре.
За втасването писахме за пореден път, та почети.

Последна редакция: чт, 29 апр 2021, 09:10 от Morena

# 632

Mikkey, резултата 50/50 изглежда супер, първия ми изглежда превтасал, без конци....
Съжалявам, но грам не е превтасал и има много конци. Просто е срез, не съм го скъсала. С манитоба няма начин да превтаса тестото.

Mikkey, чул те Господ, много ме успокои.. Снощи в 24 часа замесих едно тесто, много го хвалят - не е двуфазен метода, с;лед като утрои стартера, замесих с всички продукти и го оставих в стая без отопление, да кажем... 19-20 градуса. Тази сутрин не е напълнило купата, макар че е тръгнало. Изцяло с италианска манитоба е. Сега седя на тръни в офиса и чакам да дойде обедна почивка да отида и да го преместя в хладилника, защото няма да имам време да сплитам преди края на деня.  Ужасно м ие притеснено да не прекаля с втасването, дано нааистина манитобата го държи. Сутринта се усещаше, че може да качи  и още. Ако следобед го прехвърля в хладилника, дали ще продължи да си втасва леко по леко до вечерта ? Втестото има 6 яйца, доста захар... Иначе квасът ми беше доста силен, стартерът шупна за има няма 4-5 часа.

# 633
Дами , всички вие говорите за манитоба , та и аз реших да опитам и попаднах на тези https://www.mulinocaputo.it/farine . Реших да пробвам  с тези двете  https://www.mulinocaputo.it/farine/la-linea-cucina/integrale https://www.mulinocaputo.it/farine/la-linea-cucina/cuoco и се чудя кое да взема Thinking
Зная ,че е малко късно  се сетих да ги поръчам и няма да е за великден, но няма нищо, въпреки това ще ги опитам.

# 634
  • Sofia
Г.Д., тежичко ти е тестото с тия 6 яйца и доста захар... Иначе не съм наясно с кваса, та...
Danifin1, и двете брашна са с идеален белтък, ако иначе са за печиво като козунак.

# 635
Danifin1, брашното от първия линк е пълнозърнесто. Аз лично не бих го използвала за козунак.
Второто е подходящо за теста с дълго втасване.

# 636
belleruche права си,  ще взема второто

# 637
  • In transit
G.D. не се притеснявай за тестото. С манитоба италианците приготвят панетоне, което втасва между 12-24 часа.

Данифин, cuoco е хубаво брашно. Вземай го.

# 638
  • София
В събота ще меся с планетарен миксер ( за пръв път). Питам се дали по дългото месене ще направи козунака с по изразени конци - малко тъпо казано с различна структура - дали ще е по пухкав. Или дългото месене може да съсипе тестото и да стане тухла. Страх ме е миксера да не ме подведе.
Меся само в планетарен миксер, измесването ми е около 10-14 минути, даже 14 минути вече е много. След като тестото ми се превърне в топка и е "изчистило" стените на купата означава, че е готово, добре омесено. Нямам почивка от 4 - 5 минути, няма смисъл да почива миксера,  на него това му у работата да меси, не е необходимо да е на висока скорост , а на средна.

# 639
Благодаря, Вещица. Направих си извод какво да правя.

# 640
  • Sofia
Почивка ако не за машината (някои може да имат нужда, нали не са всички еднакви), аз давам на тестото... и го сръчквам после. Simple Smile Моят за около 5 мин. меси (1200 вата е, полупрофесионален се води) и е готово тестото  и аз на средна скорост го пускам.

# 641
  • Варна
Знаете ли, размишлявам върху споделената информация и смятам, че в крайна сметка е важно да съобразим какво брашно да използваме според това каква е технологията, която използваме. Ясно е,  е рецептите като количества са с незначителни отклонения.
Преди малко Mikkey написа, че Еди-кое си брашно е подходящо за кексове и разни такива сладкиши, при които не е нужно време за втасване, т.е ако се използва брашно с високо ниво на белтъци ще останат клисави и недоопечен и на вид (може би) печивата. Съответно силните, с много белтъци, брашна, се препоръчват при бавно втасване.
Та това ми даде обаснението защо,  в моя случай, примерно, ставайки в събота и пускам машината, та до вечерта съм опекла на козунаци 3кг брашно , силното брашно е излишно и неподходящо. Затова и споделих, че няма да използвам такова. Съответно ако се прави рецепта с бавно втасване, замесване от предния ден и т.н., брашното с повече белтъци ще бъде в плюс.
Е, май открих Америка Grinning
Нооооо.....тук не мога да не вмъкна - това с бавното втасване и хладилника и т.н.иска доста опит, т.е.не бих препоръчала за начинаещи. Тестото има нужда от наглеждане. Да легнеш да спиш и да си сигурен, че като станеш няма да си изненадан неприятно ( и което означава, че преди това неведнъж си бил изненадван, докато си намериш правилната температура Grinning) определено, мисля, че е риск за начинаещия. Разбира се, не казвам, че няма късметлии, дето им се получава от първия път Grinning Но трябва да си направил неведнъж добри козунаци, за да знаеш каква консистенция на тестото търсиш, съответно да се водиш от опита си. И това го казвам от опит - в момента се белосвам с едно прехвалено брашно с 15 белтъци, с което опитвам да направя хляб с квас - ами при моята температура хлябът едва втасва за 24часа, не знам как би изглеждало козуначено тесто Rolling Eyes

# 642
Привет! Миналата година за пръв път правих козунак по дадена рецепта, за която бихте ли погледнали дали е ок? Тестото ми не беше стегнато, а плитките по-скоро изгубиха част от формата си.
1 кг брашно (винаги имайте резервно количество под ръка!)
25 гр. мая (не суха!)
300 гр. захар
250 гр. масло
250 гр. мляко
8 яйца
кора от 1 лимон, настръгана
1 ванилия
1 суп. лъжица ром или коняк (не есенция!)

# 643
  • София
Привет! Миналата година за пръв път правих козунак по дадена рецепта, за която бихте ли погледнали дали е ок? Тестото ми не беше стегнато, а плитките по-скоро изгубиха част от формата си.
1 кг брашно (винаги имайте резервно количество под ръка!)
25 гр. мая (не суха!)
300 гр. захар
250 гр. масло
250 гр. мляко
8 яйца
кора от 1 лимон, настръгана
1 ванилия
1 суп. лъжица ром или коняк (не есенция!)
На тази рецепта няма да добавя 8 яйца, за мен са много, 5 яйца е добре. Тази рецепта е много близка до рецептата на Чолчева, но при нея всичко е по 250 г - захар, масло , мляко и 5 яйца и свежата мая е 42 грама.

# 644
  • Bарна, морето, сините вълни
2 от днес, в събота още 2.

Не изглеждат като вашите козунаци, обаче аз съм много доволна. ❤️ Миналата година за пръв път месих, днес ми е четвъртия опит и най-накрая имам някакви конци. На вкус са чудесни. Единия е със стафиди, напоени в ром и локум, а другия с шоколад. Аз ги правя със свинска мас.

Общи условия

Активация на акаунт