Козунаци 2021-ва

• 57 031
  • 857
  •   1
Отговори
# 615
  • In transit
Мира, този козунак го правих изцяло със силно брашно 13% протеини. Аз ползвах манитоба, но може да се каже, че е равносилно на нашето за баница.

Ето резултата:

Мисля, че от снимките се вижда колко въздушен, лек и пухкав козунак се получи. 

И същата рецепта, но тук е 50:50 манитоба и брашно тип 00 с 11% протеин.

Този бриош със сметана също е в съотношение 50:50 манитоба, тип 500. Отново е много лек и пухкав.

Мога да дам още примери...

# 616
Последния път търсих от брашното за баница, но тъй като бяхме в малък град не намерих, за Манитоба или друго да не говорим..
За празниците пак ще ходим и ще се заредя от тук.
Това за белтъците в баничкото брашно го четох в метро.
Мики, козунаци мечта са твоите 😍 Благородно завиждам за уменията.

# 617
  • Sofia
...Това за белтъците в баничкото брашно го четох в метро.
Виж на "хранителни стойности" - https://sofiamel.bg/bg/products/produkti-za-doma/19

# 618
  • ENGLAND
Благодаря, Морена. При нас няма такива екстри, за баница, пици и подобни, има брашно, стронг и вери стронг. Миналата година правих с едно италианско, но тогава хал хабер си нямах да гледам белтъчините. Мисля, че вчера в основата на неуспеха беше брашното. Утре ще опитам с другото 12гр белтъчини.

# 619
Искам да попитам дали е възможно да се "премеси" тестото за козунак. В смисъл да се меси повече от колкото е необходимо. Има ли някакъв знак, че трябва да спре месенето или колкото повече месиш по хубав козунак ще се получи.  Досегашните ми опити в правенето на козунак си ми харесват и съм доволна, но искам да знам дали мога да ги подобря още.

# 620
  • Sofia
April morning, а как/с какво месиш?
И какво би искала да подобриш?

# 621
  • София

Mikkey, резултата 50/50 изглежда супер, първия ми изглежда превтасал, без конци....

# 622
В събота ще меся с планетарен миксер ( за пръв път). Питам се дали по дългото месене ще направи козунака с по изразени конци - малко тъпо казано с различна структура - дали ще е по пухкав. Или дългото месене може да съсипе тестото и да стане тухла. Страх ме е миксера да не ме подведе.

# 623
  • In transit

Mikkey, резултата 50/50 изглежда супер, първия ми изглежда превтасал, без конци....
Съжалявам, но грам не е превтасал и има много конци. Просто е срез, не съм го скъсала. С манитоба няма начин да превтаса тестото.

# 624
В събота ще меся с планетарен миксер ( за пръв път). Питам се дали по дългото месене ще направи козунака с по изразени конци - малко тъпо казано с различна структура - дали ще е по пухкав. Или дългото месене може да съсипе тестото и да стане тухла. Страх ме е миксера да не ме подведе.
April morning, аз някъде по готварските групи четох че месели в такъв миксер 4 пъти по 4 мин, като след всеки 4мин месене, почивка 4-5 мин. Но аз не съм го пробвала това. Аз в машината се ориентирам, но в тоя миксер не мога. Чудя се и аз дали да рискувам с миксера или в машината да слагам. Вярно не съм се запитвала дали може да се предобри както се казва и после от много разкрасяване да стане за в кофата.

# 625
  • Sofia
Действай според упътването на мискера. Целиш гладко тесто с мехурчета, като получиш такова, няма нужда от повече месене.  Пусни го и втори път (след почивка) и добавяй мазнината това стига. При първото месене трябва да добавиш брашно колкото е нужно.
По-пухкав ще е ако не се прекали с брашното, освен доброто измесване на тестото и доброто втасване.
Аз лично не съм месила излишно дълго, не знам какъв ще е ефектът. Дълги години месех на ръка, та нямаше как да го премеся.
Прочети тук, ако искаш - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html

# 626
  • Варна
April morning, до 15 м-ти ,след прибавяне на брашното. Основно разбиваш яйца +захар(около 5м-ти). На втора степен. Когато добавиш брашното, намали на слаба степен. Не зная, какъв е модела ти. Мазнината я добавяш леко, към финала. Мисля, че една от тънкостите е п-тите да са с идентична температура. А основната е в печенето.

Последна редакция: чт, 29 апр 2021, 13:30 от Viviana91

# 627
Здравейте, може ли рецепта за козунак замесен в хлебопекарна. Също така ме интересува дали ако го замеся предния ден, и на следващата сутрин да го изпека, но не зная как да го съхраня. Мислех си да го оставя в хладилника за една нощ или някъде на по-хладно.
П.С Ще бъда благодарна ако споделите и подходящи рецепти. Благодаря!

# 628
Благодаря за отговорите и съветите. Преди след хлебопекарната си го доизмесвах на ръка и си го усещах, ама сега след посещението на КВ не съм в най добра физическа форма и ще се доверя на миксера и на вас. 🙂Важното е да почетем и празнуваме Възкресение.

# 629
  • Варна
mariat  извинявай, че не успях да ти отговоря навреме. Ббях купила експериментално някакво италианско брашно с 14 белтъци, не помня вече какво беше, защото реших, че няма да повторя. Дори и тази година ще смеся СМ за баница (13.2) и Топазмел класик (11,8) за да получа около 12белтък. Виждам, че и Джемма споделя същото виждане.

April morning аз от години меся в хлебопекарната. Програмата ми включва 20-25’ месене - такова нещо като “пресечено” тесто не съм видяла. Така че меси спокойно. С планетарните миксери месят малко и на порции, защото миксерите в повечето случаи прегряват от тежкото тесто и е заради миксера, по-скоро, отколкото заради тестото.

Doret моята хлебопекарна по време на месенето подгрява и се поддържа постоянна температура, която да подпомага процеса по втасване. Ако и при теб е така, то второто втасване е трябвало да бъде на същата или по-висока, температура. Ако е била по- ниска предполагам процесът е спрял или поне се е забавил и вече трябва доста време за да втаса.

Споделям мнението на [bМморена[/b], че ако се сложи повече от допустимото, козунакът ше стане сбит - спазването на точната пропорция е важно за резултата.

Последна редакция: чт, 29 апр 2021, 08:09 от BЕЩИЦА

Общи условия

Активация на акаунт