Козунаци 2021-ва

  • 57 056
  • 857
  •   1
Отговори
# 705
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Ей го моето идеално втасало и както го оставих - като топка, след 7 часа на 7 градуса. Само да се стопли и го оформям.  



А междувременно ще спретна още едно такова и него ще оставя да втасва в най-хладната част на къщата. Ама най-първо е кафето! Simple Smile

Буболина, само намазни малко формата (ако е от металните).

Последна редакция: сб, 01 май 2021, 08:18 от Morena

# 706
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 596
Да, Морена, от металните е. Още веднъж, сърдечно благодаря!

Светли и весели празници, на всички!

# 707
  • Sofia
  • Мнения: 4 822
И аз извадих сутринта рано продуктите да се темперират и по обед ще ги захващам.

Един въпрос, че все забравям - от доза за 1кг брашно колко козунака излизат? Да кажем за форма за хляб 30/12?
Искам и кифлички да направя, да не стане много...

# 708
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
От 1кг брашно излизат... колкото иска човек... но да речем 3 - 4 прилични, повече стават малки.
Във форма (30/12) не съм пекла отдавна и не мога да кажа.

А! Ей този е 1/3 доза (с 330г брашно), но наполовина по-къса форма. Та може би в 30см нещо като 500г брашно доза.

Последна редакция: сб, 01 май 2021, 09:10 от Morena

# 709
  • Sofia
  • Мнения: 4 822
Много благодаря, Морена!

Ще направя с 1/2 кг брашно и отделно кифлички.
Спорна работа на всички майсторки днес!

# 710
  • Мнения: 615
Ето и моя опит с козунаците тази година до момента. Първи опит : по рецепта на Морена в хлебопекарна. Стартера го направих с мая, мляко малко брашно и лъжица захар. Пуснах на програма тесто за пица - продължава 1 час. Всички останали програми са ми с печене. След омесването това разделих на 2. Едната част сложих във формата за кекс
И престоя така една нощ във фурната да втаса покрит с фолио



Стана много вкусен и пухкав, но без конци май 😀 другата част сложих в малка тавичка също покрит с фолио във фурната за 1 нощ, само че той явно втаса повече и опря във фолиото ето резултата  
Оформих го отново в по голяма тава и го оставих пак за няколко часа

Сега направих нов, изцяло в голямата тава, втасва 5 часа и точно го опеках, само че мисля че дори се "слегна" вместо да се надуе още при печенето. Предполагам защото го намазах със яйце от хладилника, а не затоплено
Може би и тестото ми беше по течно за да не се получи плетката. Имам още доста да уча 😀

# 711
  • Варна
  • Мнения: 1 246
Един въпрос, че все забравям - от доза за 1кг брашно колко козунака излизат? Да кажем за форма за хляб 30/12?
Искам и кифлички да направя, да не стане много...

Аз от 900-1000 гр. пека в същите форми /30/12/  2 големи козунака.

И аз имам въпрос - от лидълската мая - кубчето на 1 кг. цялото кубче ли да сложа. Питам, защото досега ползвах само суха мая Юва - на килограм 14гр. Тази година си купих от екстрата на СМ. Много жилава ми идва за баница и предни години я смесвах с малко обикновено брашно на СМ.

# 712
  • София
  • Мнения: 12 681
Това са козунаците от четвъртък:



Има и 2 тави с кифлички, но тях не ги снимах, а вече ги прибрах.

Сега са наред куличите със закваска:

# 713
  • Sofia
  • Мнения: 4 822

И аз имам въпрос - от лидълската мая - кубчето на 1 кг. цялото кубче ли да сложа.

Кубче 40-42г е за един кг брашно

# 714
  • Мнения: 2 239
Снощи сложих в хладилника да втасват 2 теста. Тази сутрин не са мръднали грам... Сложих половината от мазнината, дали това ми е грешката? Как да процедирам сега? Ще се надигнат ли изобщо или да забърквам нови?

# 715
  • Мнения: 213


Ето и от мен сутрешните козунаци, тестото е месено в хлебопекарната и втасва цяла нощ в хладилника, после го чаках 1 час да се постопли и след това ги сплетох и още 1 час втасване. Много ми харесва така, защото не меся, само наглеждам машината, после пак нищо не правиш, ставаш и докато се оправиш с децата имаш готов козунак и цялата къща мирише 😊😊

# 716
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Например Ювата е за 2кг, но повечето са - за 1кг брашно.
Та колкото пише в рецептата - толкова мая слагате.



Ирене, а имаш ли представа колко градуса е в хладилника ви?  Ако е доста студено - 3-4 градуса...
По-малко мазнина по отношение на втасването не е проблем - напротив.
Дали с маята ти е всичко наред - дали е в годност и дали не си я убила с горещо.
Като ги извади надигат ли се?


Marble_beach, много не разбрах, но останах с впечатление, че си действаш по твои си виждания. Simple Smile

Svetla_24, прекрасни са!  И аз много харесвам  тази схема, някак разполовена е работата.  Simple Smile

# 717
  • Мнения: 2 239
Морена, нямам представа за температурата, но е на 1 степен. Маята беше хубава. Не се надигат и не омекват.. Започвам една доза, докато чакам.

# 718
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 163
Ето ги и моите козунаци, по рецептата на Морена, вече нищо не е останало от тях.
От половин килограм брашно са.

# 719
  • Мнения: X
Ето го моят във високата форма. Два един върху друг са, плетени като Кръфин, но отгоре поне не личи. 22 см се вдигна.

Общи условия

Активация на акаунт