Ястия в тава

  • 4 343
  • 49
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 41 649
Правя тема за ястия, които се готвят само в тава.
Разбира се, имаме традиционните пиле с картофи, пържоли с гъби...
Но и има стотици други рецепти за ястия в тава, само зеленчукови, паста, със сметана и още много варианти от всички кухни по света.
Може да се използва и тава с капак, и керамични или дуралекс съдове.
Идеята е да е бързо, лесно, вкусно.

Пускам продукти за Пиле Капрезе.

Необходими продукти

6 бр пилешки гърди
2-3 домата
2 опаковки моцарела (по 125 г)
250 мл готварска сметана
100 г кашкавал
2 с.л. песто
листа пресен босилек (може и сушен)
струйка олио (зехтин)
сол и черен пипер на вкус

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 14:55 от Rockstar

# 1
  • Мнения: 8 876
Много неща са за в тава . Мой фаворит е боб в тава. Рецепти в нета.

# 2
  • Мнения: 12 171
Мииии то всичко в тенджера става и за тава.. мяташ, пече се и вадиш... ММ не харесва варени манджи, иска всичко да в запечено с коричка, а аз запръжки не обичам..  та максимално ползвам фурната + обикновено готвя големи количества и в тава във фурната ми е най-бързо и лесно.
мусака, пълнени чушки - с кайма и ориз или с яйца и сирене, панирани пилешки хапки, картофи със сирена и всякакви запеканки от сорта, пиле със зеле, сарми, гювечи разни с месо и зарзават, пица...
Със сигурност не се сещам за още доста неща 😊

# 3
  • Мнения: 1 353
Баница ? Питка.

Брашно мая. Баеш. Печеш.
Решеж 2 кила червени домати с малко олио. Сирене на цвят.

Ядеш и ревеш

# 4
  • Мнения: 11 004
Баница ? Питка.

Брашно мая. Баеш. Печеш.
Решеж 2 кила червени домати с малко олио. Сирене на цвят.

Ядеш и ревеш

После чистиш фурна и рИвеш

# 5
  • Мнения: 1 097
Запечен карфиол - с масло, покрит с фолио. Може и с малко топено сирене и сметана.

# 6
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 3 886
Рокси, понже често готвя в тава - най-мразя завъртяни манджи дето цапат повече от 1 голям съд Scream

Та онзи ден спретнах нещо много готинко.
Свинско месо - в случая от бут. Нарязах на около 1 см дебели пържолки и мариновах половин ден в:
- горчица
- бира
- черен и червен пипер
- мащерка
- олио.

В тавата сложих 5-6 глави лук и 6-7 моркова да се задушат в мазнина и сол. На 180° за 15 мин.
После паредих отгоре месото. Добавих и остатъка от марината. Обръщах ги 1-2 пъти за около 40 мин. Накрая добавих към половин кило гъби нарязани на едри филийки.
Във фурната за още 15 мин.
Стана много вкусна бабина манджичка.

# 7
  • Мнения: 18 139
За бързо-лесно-вкусно и да е във фурната първото което ми изниква е всякакъв вид гювечета, сирене по шопски и от сорта.

Дроб също става нелошо във фурната, дали само с лук или по селски с повечко неща, а не отнема много време.

Мръвки във всякакъв вид със или без зеленчуци са ясни, щом не е цяло голямо парче и те стават бързо.

От някъде из форума преди много години съм си "осиновила" една рецепта за кюфтенца която става също бързо - телешка кайма, примерно половин килограм си я омесваш с каквито подправки харесваш и правиш кръгли малки кюфтенца, колкото топче за пинг-понг. По рецепта се овалваха в брашно, аз това го пропускам и пак стават. Нареждат се в малка тавичка, без да оставяш място между тях и ги запичаш за кратко да се позапечатат, те като са малки считай че ще са и кажи-речи готови. През това време разбъркваш едно кисело мляко с 2-3 яйца, там сол и ако искаш може и чесън, магданоз - каквото харесваш. Заливаш кюфтенцата и обратно във фурната, да стегне и да се запече като заливката на мусака.  На тази рецепта лично аз харесвам и в телешката кайма, и в заливката да сложа сух джоджен, харесва ми комбинацията между киселото мляко и леко ментовия аромат. Но става и с други подправки.

Вариация на Шакшука също става и във фурната.

"Гнезда" от кайма, с чукнато яйце в тях, а под яйцето също можеш най-различни неща да сложиш - кисели краставички, царевица ако щеш, друг наситнен зеленчук дето не иска много готвене, носи и малко барбекю сос да цвъкнеш.

Яйца по шотландски не знам вписват ли се, че все пак трябва и да се сварят яйцата, но те също стават и във фурна или еърфраер вместо изпържени в съд с мазнина.

Панирани неща също стават добре във фурна но ако не са ти на заготовка те вече не са баш от бързите Grinning

Майка ми много харесва тиквички на кубчета в тава, които като се изпекат да им поизлезе водата, залива с яйца и натрошено сирене и допича. Вкусно е, но за мен е твърде постно ако е самостоятелно и търся да си дояждам с нещо. По изброените неща си личи че аз съм си мръвкарка Grinning

# 8
  • София
  • Мнения: 1 718
От всичко което може да се прави на тава най-много обичам печената тиква Flowers Jack O Lantern
Няма нещо толкова типично, което да ми напомня повече за тавата като единствен съд за приготвяне.
Иначе и лазанята е предпочитана в нашето семейство, но при нея готвенето не е централизирано само в тавата: има болонезе сос и бешамел, които винаги си приготвям сама, но те са на котлон. Ако се използват готови може да се приеме, че лазанята е само на тава. 
Ще споделя любимата си рецепта за печена тиква:

Flowers Jack O Lantern Печена тиква с портокал, мед, зехтин и розмарин Flowers Jack O Lantern
1 тиква цигулка, 1 портокал, 1 к.ч мед, 1/2 к.ч зехтин, пресен розмарин
Тиквата се обелва и нарязва на малки правоъгълни кубчета, които се разстилат равномерно в тавата.
Портокалът се изстисква, разбърква се с меда и зехтина и получената смес се изсипва върху тиквата. Отгоре се поръсва с розмарин за аромат. Пече се на 210 градуса докато се изпари течността.

Последна редакция: пт, 01 ное 2024, 10:42 от Линдичка

# 9
  • Мнения: 12 171
Как розмарин на тиква 🙄 никога няма да ми хрумне такава комбинация.

# 10
  • Мнения: 1 867
Аз пък готвя най-бързо на котлона, хич не ми се чисти фурна. Варена мусака, евентуално само заливката запичам на фурна. Става много по-вкусна и много по-бързо.

# 11
  • Мнения: 12 171
Аз пък готвя най-бързо на котлона, хич не ми се чисти фурна. Варена мусака, евентуално само заливката запичам на фурна. Става много по-вкусна и много по-бързо.
Мусаката винаги се започва на котлона и се запича във фурната. Не е варена? Това да не е супа.
А на фурната какво има да й се чисти толкова, около котлоните повече мизерия става - пръска, капе, понякога кипва..  във фурната е 100 пъти по-често. Ако слагаш в малки съдове и ти тече от тях, това е друга тема, ама обикновено няма какво да й се чисти.

# 12
  • София
  • Мнения: 41 649
Аз правя мусака само във фурната. Става много добре. Бухам всичко в тавата, бъркам и слагам да се пече. Накрая - заливката.

# 13
  • Мнения: 1 867
Аз пък готвя най-бързо на котлона, хич не ми се чисти фурна. Варена мусака, евентуално само заливката запичам на фурна. Става много по-вкусна и много по-бързо.
Мусаката винаги се започва на котлона и се запича във фурната. Не е варена? Това да не е супа.
А на фурната какво има да й се чисти толкова, около котлоните повече мизерия става - пръска, капе, понякога кипва..  във фурната е 100 пъти по-често. Ако слагаш в малки съдове и ти тече от тях, това е друга тема, ама обикновено няма какво да й се чисти.

Не става въпрос за започване, а за цялостно приготвяне. И да казва се "варена мусака", прави се по принцип без залива,  отвори гугъл и напиши "варена мусака".

По-спокойно! Ние сме различни всеки прави нещата различно, споделя опита си. Обиждаш и си груба, мисля, че целта е да споделим и да сме добронамерени. Heart

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 10:15 от Sephora ❤

# 14
  • Мнения: 12 171
Ти пък много тънкообидна за една мусака. Или за тавата нещо? Не разбрах...
Видях я тая варена мусака, точно класическа мусака си е, ако ще и марсианска да я наричат 😉

Общи условия

Активация на акаунт